Νέος αποκλεισμός πτυχιούχων Φιλοσοφικής από θέσεις ΑΣΕΠ

Μετά τον αποκλεισμό πτυχιούχων Φιλοσοφικής Σχολής σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσωπικό σε δικαστήρια, οι φιλόλογοι διαμαρτύρονται για νέο αποκλεισμό τους από προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αυτή τη φορά για θέσεις σε νοσοκομειακές μονάδες.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΑΣΕΠ για τον αδικαιολόγητο, όπως τον χαρακτηρίζουν, νέο αποκλεισμό πτυχιούχων Φιλοσοφικής Σχολής από την προκήρυξη 2Κ/2019, που αφορά θέσεις απασχόλησης σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας.

Στην επιστολή τους αναφέρουν πως ο αποκλεισμός των Φιλολόγων είναι ένα μόνιμο “φαινόμενο” ενώ τονίζουν ότι είναι απαράδεκτο να αποκλείονται από θέσεις του δημοσίου που απευθύνονται σε δεκάδες κλάδους ανθρωπιστικών σπουδών.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Τασούλα Καραγεωργίου, η οποία ανέφερε πως οι φιλόλογοι λόγω της ανεργίας ψάχνουν και άλλες επαγγελματικές διεξόδους εκτός της εκπαίδευσης: “Προκηρύσσονται θέσεις στον ΑΣΕΠ για γραμματειακή υποστήριξη και δε συμπεριλαμβάνονται οι φιλόλογοι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Δεν είναι κάτι που θα το ποθούσε διακαώς ένας φιλόλογος, καθώς βασικός στόχος είναι η εργασία στην εκπαίδευση, αλλά η ανεργία είναι τέτοια που οδηγεί πολλούς στο να κάνω, έστω και προσωρινά, ένα άλλο επάγγελμα. Γίνεται για πολλοστή φορά αποκλεισμός καθώς στο παρελθόν έχουν αποκλειστεί φιλόλογοι και από θέσεις για προσωπικό στα δικαστήρια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στο ThessToday.gr μίλησε και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Μαυροσκούφης, ο οποίος τόνισε πως  ο αποκλεισμός ισχύει ακόμα και για υποψήφιους διδάκτορες της Φιλοσοφικής Σχολής: “Μας έχει απασχολήσει κατ΄επανάληψη το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΑΣΕΠ αποκλείει πτυχιούχους ή ακόμα και υποψήφιους διδάκτορες των σχολών μας. Έχουμε εκδώσει ήδη μια σχετική ανακοίνωση για το επαναλαμβανόμενο αυτό φαινόμενο”, τόνισε.

Δείτε την επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων:

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων διαμαρτύρεται έντονα για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του κλάδου ΠΕ02 (Φιλολόγων) από προκηρύξεις θέσεων στον δημόσιο τομέα, όπως αυτές της γραμματειακής υποστήριξης διαφόρων υπηρεσιών. Ο αποκλεισμός αυτός είναι πλέον συστηματικός και προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση του κλάδου μας αλλά και την αξιοκρατία στο δημόσιο.

Τελευταίο σχετικό κρούσμα ο αποκλεισμός των Φιλολόγων από την προκήρυξη (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος ΑΣΕΠ, προκήρυξη 2Κ, 7/28 Μαρτίου 2019)που αφορά θέσεις σε διάφορες νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, μεταξύ των οποίων και θέσεις Διοικητικού και Οικονομικού.

Ζητάμε επομένως την οριστική άρση αυτού του ιδιότυπου αποκλεισμού του κλάδου ΠΕ02, Φιλολόγων, από τις προκηρύξεις θέσεων του δημοσίου όταν μάλιστα αυτές απευθύνονται σε δεκάδες κλάδους των ανθρωπιστικών σπουδών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More