Νέο φορολογικό: Τα κρίσιμα θέματα που αναδεικνύει η διαβούλευση – Εξετάζουν αλλαγές

Χρήσιμες και κρίσιμες συστάσεις από δεκάδες πολίτες, έχει συγκεντρώσει μέσα στο σαββατοκύριακο η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό. Οι μισές από τις παρατηρήσεις μάλιστα επικεντρώνονται στο άρθρο 7 που αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη για την ορθότητα και την πληρότητά τους τα σχόλια των πολιτών, με σκοπό να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, πριν κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή.

Από τα σχόλια που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται κατ’αρχήν ευνοϊκά και μπορεί να υιοθετηθούν, κάποια αφορούν στην αναγνώριση της δαπάνης διατροφής, εφόσον καθορίζεται με δικαστικές αποφάσεις ή άλλα έγγραφα, σαν πάγιο έξοδο που μειώνει την υποχρέωση του φορολογουμένου για ηλεκτρονικές δαπάνες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ήδη την μείωση από 30% σε 20%, αλλά μόνο εάν και εφόσον το 60% του εισοδήματος δαπανάται για φόρους, δάνεια και ενοίκια. Ωστόσο πολίτες αναρτούν σχόλια προς το υπουργείο Οικονομικών, όπως τα εξής:

– «Το ποσό της διατροφής που υποχρεωτικά καταβάλλουμε (αλλιώς είναι ποινικό αδίκημα), λογίζεται σαν δικό μας εισόδημα, με αποτέλεσμα να εμφανιζόμαστε ως υψηλόμισθοι «εργένηδες» και δεν έχουμε καν δικαίωμα να κάνουμε αίτηση για επίδομα ενοικίου, κοινωνικό τιμολόγιο στην ΔΕΗ, μέρισμα κτλ κτλ (…) Έρχεται τώρα το νέο φορολογικό να βάλει υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών το 30% του εισοδήματος. Ποιου εισοδήματος όμως; Του πλασματικού που δηλώνουμε ή αυτού με το οποίο ζούμε; Προσωπικά διατροφή τέκνων και ενοίκιο, αγγίζουν το 60-65% του μισθού μου. Θα πρέπει δηλαδή όλες μου οι συναλλαγές πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά; Δεν θα έπρεπε να τις κάνει αυτός που εισπράττει αυτό το ποσό;»

Πηγή: protothema.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More