Νίκος Βεζυρτζής: Πολύ πονεμένη ιστορία ο μπασκετικός ΠΑΟΚ

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και έφορος της ποδοσφαιρικής ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα του 1976 Νίκος Βεζυρτζής.

Ο κ. Βεζυρτζής μίλησε στην εκπομπή «Σφήνα στα Σπορ» της TV100 και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της «ασπρόμαυρης» επικαιρότητας.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ:

Αρχικά ο Νίκος Βεζυρτζής ανέφερε τα εξής: «Ο πρώτος τίτλος ευρωπαϊκός που πήρε ελληνική ομάδα στο μπάσκετ ήταν αυτός του ΠΑΟΚ το 1991. Από εκεί άρχισε η σπουδαία πορεία του μπασκετικού ΠΑΟΚ, η μεγάλη ομάδα που έγινε στην συνέχεια με μεγάλες προσπάθειες που μπήκε στις καρδιές όλων την Ελλήνων. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ο ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας και όλης της Ευρώπης. Είναι μια πονεμένη ιστορία που δεν θέλω να συζητάω, για το πόσα έδωσα για τον ΠΑΟΚ. Δόθηκαν τότε για καλαθοσφαιριστή 1.400.000 δολάρια, για να καταλάβετε τι συζητάμε και επειδή έχει αρχίσει μια συζήτηση για λεφτά και για το τι και πόσα βάζει ο καθένας. Τότε τα λεφτά έβγαιναν από την τσέπη των παραγόντων, δεν έβγαιναν ούτε από τα εισιτήρια, ούτε από τα τηλεοπτικά.

Για την απόφαση του να χτιστεί νέο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ: “Ήταν ένα όνειρο ζωής ένα νέο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ και το είχα βάλει τότε στόχο. Όταν οι άλλοι αντί να κάνουν γήπεδο, έκαναν άλλα πράγματα εγώ είχα στόχο να κάνω ένα γήπεδο για τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που έχει δυο δικά του ιδιόκτητα γήπεδα. Ήταν ένας στόχος ζωής για μένα και τα κατάφερα, για ένα έργο που θα μείνει και τις επόμενες γενιές. Έγιναν τεράστιες προσπάθειες τότε και κάποιοι συνεργάτες μου τότε κορόιδευαν ότι θα γίνει πότε το γήπεδο, αλλά τα καταφέραμε. Έμεινε κάτι από εκείνη την εποχή. Οι τίτλοι και τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα γήπεδα μένουν.

Για την κατάσταση του μπασκετικού ΠΑΟΚ: “Πολύ πονεμένη ιστορία ο μπασκετικός ΠΑΟΚ. Κατάφεραν, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να διαλύσουν ένα τμήμα κόσμημα. Ο ΠΑΟΚ τότε όταν παίζαμε μας υποδέχονταν στα αεροδρόμιο, ήταν ομάδα πρότυπο. Όταν έφυγα ο ΠΑΟΚ δεν χρωστούσε ούτε μια δραχμή! Με εκείνα τα έξοδα τα τρελά της ομάδας και όταν έφυγα δεν άφησα χρέος και τώρα δεν ξέρουν πόσα χρωστάει! Παρόλο που μπήκε σε ειδικό καθεστώς και άρχισαν όλα από μηδενική βάση, δεν ξέριε κανείς πόσα χρωστάει. Ο ΠΑΟΚ έγινε ομαδούλα που απλά συμπληρώνει το πρωτάθλημα!

Για τον Μπάνε Πρέλεβιτς: “Ο Μπάνε είναι η σημαία του ΠΑΟΚ ως μπασκετμπολίστας εκείνη την εποχή. Από εκεί και πέρα, άλλο το παίζειν και άλλο το διοικείν. Πριν τον Πρέλεβιτς άρχισαν να γίνονται πολλά. Δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να ξοδεύει τόσα χρήματα σε βόλεϊ και σε χάντμπολ και να μην μπαίνει ένα ευρώ στο μπάσκετ. Πρέπει να μας πει ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ τι συμβαίνει και γιατί δεν μπαίνει ούτε ευρώ στο μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Αυτά τα χρήματα διοχετεύονται σε άλλα τμήματα, αλλά στο μπάσκετ δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ, είναι απίστευτο αλλά αληθινό”.

Για την παρουσία του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη: «Όταν με κάλεσε ο κ. Σαββίδης είχα την υποχρέωση να κάνω μαζί του ραντεβού και έκανα πάνω από 6-7 ραντεβού. Του ζήτησα τι να περιμένει από εμένα και του είπα ότι θα κάτσω 2-3 μήνες για να δω την κατάσταση και αν μπορώ να αντέξω. Δεν μπόρεσα να προσφέρω αυτά που ήθελα και αυτά που είχα συμφωνήσει να κάνω. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να φύγω. Δεν ήθελα να χαλάσω το όνομα μου, δεν ήθελα να στεναχωρηθώ και να πάθω και τίποτα. Άλλα είχαμε πει και τελείως διαφορετικά πράγματα είδα. Ο κόσμος όταν δεν πήγαινε καλά από εμένα ζητούσαν τον λόγο. Όταν πήγαμε να παίξουμε με την Καλλονή και είχαμε ένα ατυχές αποτέλεσμα, ήταν το πρώτο ταξίδι που είχα πάει μια εβδομάδα μετά από ανέλαβα. Όταν γυρίσαμε ήταν φίλαθλοι στο αεροδρόμιο και έκαναν επίθεση σε εμένα που δεν ήξερα τίποτα σχεδόν από την ομάδα. Δεν τους κακίζω γιατί ήξεραν μόνο εμένα, από εκεί και μετά αφού δεν μπόρεσα να προσφέρω αυτά που ήθελα, αποχώρησα. Δεν υπήρχε τίποτα κακό στον ΠΑΟΚ, ίσως ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης να έχει κάπου δίκιο. Αυτός πλήρωνε και η νοοτροπία του είναι αφού πληρώνω εγώ, κάνω και κουμάντο. Είναι δική του η ομάδα, αυτός πλήρωνε, αυτός έπρεπε να κάνει κουμάντο. Οτιδήποτε έκανα έπρεπε να ζητήσω την άδεια από τον Σαββίδη και αυτό δεν ήταν στην ιδιοσυγκρασία μου, για αυτό σηκώθηκα και έφυγα. Περίμενα να διορθώσω κάποια πράγματα που έβλεπα ότι δεν πήγαιναν καλά, αλλά δεν μπορούσα να τα αλλάξω και έφυγα”.

Για το αν υπάρχει DNA ΠΑΟΚ στην ομάδα αυτή την στιγμή: «Πρέπει να υπάρχει DNA ΠΑΟΚ στην ομάδα. Ο κ. Σαββίδης και ο γιος του έχουν πωρωθεί με τον ΠΑΟΚ και όσο περισσότερο πωρώνεσαι, τόσα περισσότερα λάθη κάνεις. Πιστεύω ότι θα βρουν τις λύσεις για να πάνε τον ΠΑΟΚ εκεί που θέλουν. Ένα σωματείο που δεν έχει οικονομικά προβλήματα, άρα με 3-4 κινήσεις σωστές μπορεί να πάνε την ομάδα σε άλλο επίπεδο και έχουν το όραμα για να το κάνουν».

Για το θέμα τις κάρτες υγείας: «Κάτι δεν πάει καλά, είναι φανερό. Έφυγε ο γιατρός, τι δουλειά έχει ο γιατρός με αυτό; Τον γιατρό απλά τον ενημερώνεις ότι πρέπει να κάνει, εσύ πρέπει σαν ΠΑΕ να τον ενημερώσεις. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος θα αποφάσιζα να γυρίσουν –πέραν της ομάδας και των προπονητών, – όλοι οι άλλοι με κάτι άλλο πέραν του αεροπλάνου! Ο γιατρός είχε την ευθιξία να παραιτηθεί και κανονικά θα έπρεπε να φύγουν όλοι όσοι εμπλέκονται γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Κάποιος από όλους αυτός δεν έφταιγε; Έφταιγε μόνο ο γιατρός και ο Σαραϊδάρης; Αν αυτή η ιστορία γινόταν με τον Ολυμπιακό, τι θα συνέβαινε; Φτάσαμε σε σημείο να λέμε μπράβο στην ΑΕΚ που δεν έκανε την ένσταση. Ο ΠΑΟΚ πήγε παλικαρίσια κέρδισε τον Ολυμπιακό, έφερε ισοπαλία με την ΑΕΚ ενώ έπρεπε να την κερδίσει, έκανε το καθήκον της ομάδα και έγινε αυτό που δεν συμβαίνει ούτε στις μικρότερες ερασιτεχνικές ομάδες».

Για τον απολογισμό Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και τα 150.000.000 ευρώ που έχει βάλει: «Μην βάζουμε πάντα τα χρήματα μπροστά. Μπορούσε να βάλει και ένα δις ευρώ και να μην κάνει τίποτα. Όταν άρχισε η ιστορία Σαββίδη ξέραμ που ήταν ο ΠΑΟΚ και που είναι τώρα. Γνωρίζαμε όλοι την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά εκτός αγωνιστικών χώρων και ήθελε μεγάλο αγώνα για να ανατρέψει τα δεδομένα. Δεν μπορεί επειδή πήρε ένα νταμπλ, κάθε χρόνο να παίρνει τίτλους. Οι ομάδες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Θα εξηγήσουν από την ΠΑΕ τι δεν πήγε καλά και θα τα διορθώσουν την επόμενη σεζόν για να έρθει η ομάδα στις επιτυχίες”.

Για ότι έγινε το περασμένο καλοκαίρι: «Αυτό που έκανε ο Λουτσέσκου είναι… αλητεία! Είναι κανονικά προπονητής στον ΠΑΟΚ και σε μέσα σε τρεις μέρες είδε ότι δεν πάει καλά ο σχεδιασμός; Βρήκε ένα καλύτερο συμβόλαιο και έφυγε, απλά! Ο Ίβιτς έφυγε με άλλον τρόπο, έφυγε επειδή διαφώνησε, αυτό που έκανε ο Λουτσέσκου ήταν πολύ διαφορετικά ειδικά με τα όσα είπε σε ΜΜΕ της Ρουμανίας. Είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή και εύκολο να πέσεις. Έφυγε ως νταμπλούχος και αγαπημένος από τους φιλάθλους. Ο Σαββίδης τους προσφέρει τα πάντα σε όλους τους τομείς και έρχεσαι τρεις μέρες να αρχίσει η προετοιμασία και λες φεύγω επειδή διαφωνούμε; Για αυτούς τους ανθρώπους έχω ένα άλλο σκεπτικό. Κάποιος που έφυγε και έκανε ζημιά στον ΠΑΟΚ είναι… Χ και γραμμένος στον μαυροπίνακα”.

Για τις ανανεώσεις Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο: «Εγώ θα έλεγα στον Βιεϊρίνια, καλή επιτυχία και να είναι γερός και όταν τελειώσει την καριέρα του να επιστρέψει στην ομάδα. Είναι επαγγελματίες τα παιδιά και το συμφέρον του είναι να πάει σε μια άλλη ομάδα. Ήρθε ένας παίκτης στον ΠΑΟΚ και έχει να παίξει από τον Δεκέμβρη του 2018 και ξέρει κανείς από αυτούς στην ομάδα, ότι αυτό τον 1,5 χρόνο που δεν παίζει μπορούσε να του σπάσει το συμβόλαιο; Φυσικά και υπάρχει σχετική νομολογία. Δεν μπορείς να πληρώνεις μια ζωή έναν ποδοσφαιριστή που είναι τραυματίας. Ο ΠΑΟΚ σκέφτεται ερασιτεχνικά και συναισθηματικά σε πολλά θέματα και δεν θα έπρεπε. Πρέπει κάποτε να γίνουμε και εμείς οι πρόεδρος των σωματείων να βάλουν μπροστά το καλό των ομάδων. Δεν μπορώ να πετάω τόσα λεφτά για έναν παίκτη που δεν παίζει».

Για την κόντρα Σαββίδη – Μαρινάκη: «Εμείς τότε είχαμε μια κόντρα 1,5 ώρας και καθαρά αθλητική. Τώρα ο πόλεμος είναι δικαστικός, έχει φύγει από τα αθλητικά επίπεδα και το γυρίσαμε σε μηνύσεις. Έχουν αφήσει το ποδόσφαιρο και ασχολούνται με τα προσωπικά τους. Ο ΠΑΟΚ από αυτά φαίνεται πόσο μεγάλος έγινε. Ο ΠΑΟΚ έγινε πολύ μεγάλος και για αυτό τον κυνηγάνε, για πολλά χρόνια ακόμα θα είναι μεγάλος και θέλουν να τον κάνουν να απογοητευτεί και να φύγει. Έχουν… πρόγραμμα να τον βγάλουν από την μέση! Ο ΠΑΟΚ με τον Σαββίδη έγινε μεγάλος και για αυτό του κάνουν πόλεμο, έχουν μια ειδικότητα γιατί την ημέρα πατρονάρει την άλλη μέρα βαράει το μαχαίρι. Έβαλαν τώρα δυο ποδοσφαιρικά τέρατα και όποιος πέσει κάτω στην… μάχη.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: “Είναι ποδόσφαιρο αυτό; Τι πλέι οφ και πλέι άουτ; Ποιος το σκέφτεται αυτά; Ένας δεν βρέθηκε να δώσει ένα κίνητρο σε αυτές τις ομάδες στα πλέι άουτ; Έπαιζαν ομάδες χωρίς ενδιαφέρον, τι ποδόσφαιρο είναι αυτό; Πήγαν να κάνουν 16 ή 18 ομάδες, αυτές τις αποφάσεις δεν της παίρνει το κράτος, τις παίρνουν αυτοί που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι. Όταν μιλάμε για συνεταιρισμό, μιλάμε ότι αφήνουμε τις ταυτότητες της ομάδας εκτός και κοιτάμε το καλό το γενικότερο. Πλέον δεν πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες στις συνεδριάσεις της Λίγκας, πάνε κάτι υπάλληλοι και τους λένε οι πρόεδροι θα πεις αυτά, είναι αυτή κατάσταση για συνεταιρισμό;”.

Για την ΕΠΟ: «Ποια ΕΠΟ; Αυτή που δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου;».

Για την φετινή αποτυχημένη σεζόν και τι φταίει για την πορεία: «Πρέπει να υπολογίσουμε όλους τους παράγοντες. Όλη η ομάδα του ΠΑΟΚ μην ξεχνάμε ότι είχαν πίσω από την πλάτη τους και στο μυαλό τους μέσα τους μείον επτά βαθμούς. Έβλεπαν ότι η προσπάθεια τους γκρεμίστηκαν. Επειδή πρόκειται για επαγγελματίες, έβλεπαν ότι έχασαν και τα πριμ τους. Πήραμε έναν προπονητή που ήρθε όταν η ομάδα ήταν έτοιμη. Δεν πρόλαβε να περάσει το δικό του στυλ παιχνιδιού. Πολλοί παίκτες ξέφυγαν από την πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία και είναι προς το τέλος. Δεν παίζουν για να αναδειχθούν, είναι όπως ο ελέφαντας που πάει κάποια στιγμή σε ένα κλίμα κατάλληλο για να πεθάνει. Χρειάζεται μια ανανέωση ως έναν βαθμό και υπάρχουν παιδιά από τις ακαδημίες να βοηθήσουν. Ο ΠΑΟΚ ξοδεύει πολλά χρήματα για τις ακαδημίες και είδαμε ότι ο Φερέιρα τους έβαλε ότι χρησιμοποίησε τους Μιχαηλίδη και Τζόλη. Τους έβαλε στην ομάδα όταν όλος ο κόσμος τον έκραζε. Να τα λέμε όλα».

Για την επόμενη σεζόν: «Πάντα μια ομάδα θέλει ενίσχυση. Είναι θέμα προπονητή οι μεταγραφές και η διοίκηση καλά έκανε και τον κράτησε στην ομάδα. Τώρα έμαθε την νοοτροπία των Ελλήνων, το σκεπτικό των παικτών και την πραγματικότητα του πρωταθλήματος. Τώρα θα φανεί αν είναι αυτός που πίστεψε ο ΠΑΟΚ και τον έφερε στην Ελλάδα. Έκανε τεράστια λάθη είναι η αλήθεια, αλλά έβγαλε και δυο πιτσιρικάδες. Ας τον αφήσουμε να δουλέψει με ηρεμία και να φέρει τους παίκτες που θέλει. Κανονικά πρέπει οι μεταγραφές να ήταν ήδη εδώ, αλλά είναι τέτοια τα χρονικά περιθώρια που καμία ομάδα δεν θα είναι έτοιμη στην αρχή της σεζόν».

Για το μπάσκετ του ΠΑΟΚ και την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα: «Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα παιδιά, μακάρι να τα πάνε καλά. Έχουν όρεξη, μακάρι να πάνε καλά και λένε ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Το μπάσκετ του ΠΑΟΚ με πληγώνει. Δεν υπάρχει ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Ο Ολυμπιακός στην Α2, ο Άρης έχει τεράστια προβλήματα, ποιοι είναι αυτοί που διοικούν το μπάσκετ στην χώρα; Το ελληνικό μπάσκετ είναι μια κατάντια και φταίνε όλοι».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο