Οθωμανικά Βαλκάνια: Η επαρχία της Θεσσαλονίκης κατά την Ελληνική Επανάσταση

Ένα Συνέδριο με ιστορική σημαντικότητα λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη με τίτλο:«Βαλκάνιες και Οθωμανικές Διαστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821». To 5o Διεθνές συνέδριο Βαλκανικών Κόσμων, διοργανώνεται από το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Η Θεσσαλονίκη έχει προφανή, σημαντική θέση στο Συνέδριο, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση που βίωνε η Θεσσαλονίκη και η επαρχία της κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Ο H. Veli Aydin από το Tekirdag Namik Kemal University, Turkey/University of Macedonia ανέλυσε την τότε κατάσταση: «Η ελληνική επανάσταση, η οποία ξέσπασε κάτω από την ηγεσία του Αλεξάνδρου Υψηλάντη το 1821 στη Βλαχία και τη Μολδαβία, επεκτάθηκε ταχέως στις περιοχές όπου κατοικούσαν κυρίως οι Έλληνες, καθώς και στην επαρχία της Θεσσαλονίκης, μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες της Ρούμελης, των ευρωπαϊκών δηλαδή επαρχιών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Ωστόσο, επανάσταση υπήρξε στη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Νάουσα με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παπά. Μεγάλη ώθηση έδωσαν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, με την επανάσταση να διαρκεί περίπου ένα χρόνο. «Η παρούσα μελέτη εξετάζει το ξέσπασμα και την εξάπλωση της εξέγερσης στην επαρχία της Θεσσαλονίκης. Επίσης μελετά τις πολιτικές και τα μέτρα που έλαβε το οθωμανικό κράτος και οι τοπικοί διοικητικοί υπάλληλοι κατά τη διάρκεια και μετά την εξέγερση με βάση τα οθωμανικά αρχειακά έγγραφα» τόνισε ο H. Veli Aydin.

Οθωμανικά Βαλκάνια

Για τα ιστορικά γεγονότα στον πόλεμο και την επανάσταση των Οθωμανικών Βαλκανίων μίλησε ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος.

«Πρέπει να δούμε την ανάδυση των εθνικών κινημάτων στα Βαλκάνια, συνεπώς των εξεγέρσεων που διεκδικούσαν το status Επανάστασης, όχι σαν μια αυτόνομη διαδικασία αφύπνισης ούτε σαν μηχανιστικό αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά κινήματα ως αντιστοιχήσεις της επαναστατικής διαδικασίας που σημάδευε την ίδια την ιστορία της Δύσης. Τα εθνικά κινήματα στη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια τεράστια γεωγραφική ζώνη από την Πολωνία έως την Ελλάδα, θα διαπραγματεύονται διαρκώς την ταυτότητά τους με βάση τις εσωτερικές ρηγματώσεις της Δύσης. Οι πόλεμοι συνήθως μεταξύ των Ηπειρωτικών αυτοκρατοριών (των Οθωμανών, των Αψβούργων και των Ρομανόφ), ήταν το αποτέλεσμα αυτών των εσωτερικών ρηγματώσεων».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More