Οι έξυπνοι σηματοδότες, η Κοινωνία της Πληροφορίας και η κόρη του Λόρδου Μπάιρον!

Ποια είναι η σχέση της μοναδικής κόρης του Φιλέλληνα Λόρδου Μπάιρον με την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, στο κατώφλι της οποίας μπήκε και η Ελλάδα; «Η 17η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Μια ημέρα σαν όλες τις άλλες που συνδέεται με την τεχνολογία που μας έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή», λέει η αν. καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΑΤΕΙ-Θ, Πέρη (Παρασκευή) Αθανασιάδου Μεντζέλου*.

«Το Διαδίκτυο και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν την κοινωνία μας, καθώς αποτελούν το κύριο μέσο  επίτευξης της Παγκόσμιας Αειφόρου Ανάπτυξης. Δίνουν πρόσβαση σε δεδομένα από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μας και συμβάλουν στην αύξηση του επιπέδου της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας. Το Διαδίκτυο και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δίνουν φωνή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και συντελούν στο άνοιγμα και στον δημόσιο διάλογο της κοινωνίας», λέει η Πέρη Άθανασιάδου Μεντζέλου, που διδάσκει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με εξειδίκευση στις «Έξυπνες Πόλεις», στην «Περιβαλλοντική Πληροφορική» και στην «Επιχειρηματικότητα».

Μπορεί να μην το φανταζόμαστε, αλλά  η Πληροφορική με την οποία είμαστε συνδεδεμένοι καθημερινά είναι μια…γυναικεία, αλλά και ελληνική κατά κάποιο τρόπο υπόθεση. Λίγοι γνωρίζουν για παράδειγμα πως η κόρη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, η Άντα ήταν  διάνοια στα μαθηματικά. Δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο για υπολογιστή… Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada,προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της!”

Προβληματισμός για την ελευθερία στο Διαδίκτυο

Ζούμε στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ωστόσο όμως οι περιορισμοί του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης σε σχέση με τις ΤΠΕ αυξάνονται. Όλο και περισσότερα κράτη προσπαθούν να περιορίσουν την αυξανόμενη ροή δεδομένων και τον τρόπο έκφρασης των χρηστών στο διαδίκτυο. Ιδιωτικοί φορείς και διεθνείς εταιρίες που είναι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, αποφασίζουν μέχρι ποιο βαθμό οι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι διάφορες συζητήσεις που σχετίζονται με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης μέσω του διαδικτύου και των ΤΠΕ, γέννησαν ερωτήματα όπως: «Το διαδίκτυο χρειάζεται διεθνείς νόμους και συνθήκες ειδικά σχεδιασμένες για αυτό?  Τα νομικά ζητήματα που αφορούν τον ιστό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων?». Αυτά τα ερωτήματα στηρίζονται στην υπόθεση, ότι η παγκόσμια και αποκεντρωμένη  ροή πληροφοριών στο διαδίκτυο και στο σύνολο του κυβερνοχώρου δεν αποτελούν μέρος μιας συγκεκριμένης δικαιοδοσίας ή κυρίαρχου κράτους. Υποστηρίζεται ακόμη, ότι η επιβολή των υφιστάμενων νόμων μπορεί ελάχιστα να συμβαδίσει με τον όγκο της ροής δεδομένων, την αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις επιθέσεις στην υποδομή του Διαδικτύου.

Πολλές διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν, ότι το Διαδίκτυο είναι απλά μια άλλη πλατφόρμα επικοινωνίας και όχι ένας ξεχωριστός εικονικός κόσμος συνεπώς πρέπει να ισχύουν τα υπάρχοντα νομικά πρότυπα. Οι νομικοί κανόνες που ισχύουν αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, της δυσφήμισης και του ιδιωτικού απορρήτου και είναι πιθανό να χρειαστούν προσαρμογή για να αντικατοπτρίσουν τη φύση και το ρυθμό της ψηφιακής εποχής.

Αυτή η απεριόριστη ενημέρωση και η άμεση επικοινωνία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας προκαλούν φόβο σε ορισμένες κυβερνήσεις, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι τα νέα διεθνή πρότυπα μπορεί να υποβαθμίσουν τα υφιστάμενα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων  μέσω του κατακερματισμού της ροής δεδομένων και του ελεγχόμενου από το κράτος διαδικτύου.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης δεν σχεδιάστηκε για να ταυτιστεί με συγκεκριμένο μέσο ή τεχνολογία και είναι ένα διεθνώς προστατευμένο δικαίωμα, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από όλες σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου», εξηγεί η Πέρη Μεντζέλου Αθανασιάδου.

Έξυπνη Πόλη, Έξυπνη Συνοικία…

 «Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών  η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση προσαρμόζεται στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Αυτός είναι και ο στόχος μου στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση, ένα κουμπί, ένα πιστοποιητικό. Αυτή είναι η σύγχρονη τάση στις έξυπνες πόλεις, στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή που ονομάστηκε 4η Επανάσταση!

Πρόσφατα σε ημερίδα που έγινε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν από τους φοιτητές μου στο ΤΕΙ, 18 καινοτόμες ιδέες που σχετίζονται με τις έξυπνες πόλεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη: Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, έξυπνη συνοικία, έξυπνο πάρκινγκ, έξυπνοι σηματοδότες.

Έξυπνες, πόλεις, Κοινωνία της Πληροφορίας, Ψηφιακή Εποχή, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Καινοτομία…όλα …γένους θηλυκού», καταλήγει η Πέρη Παρασκευή Αθανασιάδου Μεντζέλου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More