Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να απομακρύνει το Γιαβούζ από τα κυπριακά νερά

Κάλεσμα στην Τουρκία να τερματίσει την γεώτρηση ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας και να αποσύρει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συναινέσει σε γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της.

Χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να απομακρύνει το πλοίο, το οποίο εκτελεί γεώτρηση τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου.

Η τουρκική πλευρά αντιτείνει πως έχει λάβει άδεια για αναζήτηση υδρογονανθράκων από την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, που μόνον η ίδια αναγνωρίζει διπλωματικά. Καταγγέλλει δε ότι οι ελληνοκύπριοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν μονομερώς τον ορυκτό πλούτο του νησιού.

Η στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί από όλες τις περιφερειακές δυνάμεις της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μία δέσμη σχετικά ελαφρών κυρώσεων και έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει το ζήτημα εάν οι παρανομίες συνεχιστούν.

Η Άγκυρα πάντως φαντάζει αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στείλει στην περιοχή δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμογραφικά πλοία.

Πηγή: skai.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More