Οι παρενέργειες του Ουκρανικού στον ορίζοντα

Γράφει ο Συγκλητικός

Η Ελλαδική Εκκλησία φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων “βγάζει τα κάστανα από την φωτιά” στο ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Μετά από μήνες σιωπής που μεσολάβησαν της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενώ ο κίνδυνος του σχίσματος επικρέμεται απειλητικά στον ορίζοντα γίνεται πλέον η αρχή, με την ελπίδα άμεσα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες (τουλάχιστον οι ελληνόφωνες) σε πρώτη φάση Εκκλησίες.

Η Ρωσική Εκκλησία έχει με σαφήνεια ξεκαθαρίσει και μάλιστα κατ’ επανάληψη ότι θα επιβάλει παντοειδείς κυρώσεις σε όσους πλήξουν τον ζωτικό χώρο επιρροής τους στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα βέβαια έχει κατ’ ουσία μείνει μόνον στα λόγια, επιφυλασσόμενη φυσικά να γίνει πιο συγκεκριμένη μελλοντικά, κάτι που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει και να παραβλέψει. Άλλωστε η θρυαλλίδα των εξελίξεων έχει ήδη πυροδοτηθεί.

Ένα είναι βέβαιο, ακόμη δεν είδαμε τίποτα και οι παρενέργειες σε εθνικό, γεωπολιτικό και φυσικά θρησκευτικό επίπεδο θα είναι καταλυτικές και θα ξαφνιάσουν πολλούς, ειδικά επισκόπους που απλά έχουν συνηθίσει στην άκριτη υπακοή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More