Οι πρωταθλητές Ελλάδας στον αγωνιστικό χορό από τη Θεσσαλονίκη που διαπρέπουν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση από το να έχεις μαζί σου τη σημαία της χώρας σου, εκπροσωπώντας την σ’ ένα παγκόσμιο διαγωνισμό και να προσπαθείς να την σηκώσεις ψηλά”, λένε με καμάρι η Πολύβια Μόσχου και ο Νίκος Καρόγλου, πρωταθλητές Ελλάδας στον αγωνιστικό χορό στην κατηγορία Youth.

Η Πολύβια και ο Νίκος στέφονται πρωταθλητές Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ αρκετές φορές εκπροσωπούν την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αποσπώντας επαίνους για την παρουσία τους.

Οι ίδιοι, αν και μικροί ηλικιακά -15 ετών η Πολύβια και 16 ο Νίκος- μιλούν πολύ ώριμα και συνειδητοποιήμενα, αγωνίζονται με αξιοζήλευτη προσήλωση, θέτουν στόχους και παράλληλα βάζουν τα δυνατά τους, για να αποδίδουν στο έπακρο και στα μαθήματά τους.

“Η αίσθηση πάνω στη σκηνή δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα και δυστυχώς δεν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα”, επισημαίνουν, λέγοντας παράλληλα με παράπονο πως είναι λυπηρό που δεν υπάρχει η απαραίτητη μέριμνα του ελληνικού κράτους για αθλητές του είδους.

Ο αγωνιστικός χορός για ζευγάρια αποτελείται από δύο είδη, τους latin και τους ευρωπαϊκούς. Οι χοροί του αγωνίσματος απέχουν πολύ από αυτό που βλέπουμε στα latin parties, όπου χορεύονται κυρίως social χοροί, κάνοντάς το δύσκολο και απαιτητικό. Υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες και κριτήρια, ενώ τα ζευγάρια εισέρχονται στην πίστα όλα μαζί και ο κριτής βαθμολογεί τις επιδόσεις τους. Η μουσική πάνω στην οποία θα χορέψουν δεν είναι γνωστή από πριν, οπότε η χορογραφία βασίζεται απλά στο ρυθμό.

Ο Νίκος και η Πολύβια έγιναν χορευτικό “ζευγάρι” το 2015, ενώ χόρευαν για πολλά χρόνια με άλλες ντάμες και παρτενέρ αντίστοιχα, όταν οι προπονητές τους εισηγήθηκαν να πορευτούν μαζί, καθώς πίστευαν ότι θα φτάσουν πολύ ψηλά. Έτσι κι έγινε.

“Είμαστε πλέον οικογένεια. Κάνουμε μαζί ατελείωτες ώρες προπόνηση, έχουμε ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο για να παίρνουμε μέρος σε αγώνες, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το χορό και θέτουμε τους ίδιους στόχους. Ακόμα και αν μαλώσουμε, το επόμενο λεπτό το ξεχνάμε και συνεχίζουμε πιο συγκεντρωμένοι. Είναι πολύτιμο να έχεις κάποιον με τον οποίο να κυνηγάς το όνειρο”, λέει η Πολύβια.

Όντας πρωταθλητές Ελλάδας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε έξι παγκόσμια πρωταθλήματα και σε ένα πανευρωπαϊκό. Ωστόσο, όπως λένε, παρότι η Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδας, προωθεί όσο μπορεί το άθλημα, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα.

Μάλιστα, ενώ σε χώρες όπως η Μολδαβία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα, στην Ελλάδα, είναι τόσο στην “αφάνεια”, που οι νεαροί χορευτές επωμίζονται εξολοκλήρου τα έξοδα για τη συμμετοχή τους στα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ πέρα από τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία, το κόστος των κοστουμιών, είναι πολύ υψηλό.

“Η ευγνωμοσύνη μας προς τους γονείς μας είναι τεράστια, καθώς αν δεν μας στήριζαν καθημερινά και ανελλιπώς, τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να γίνει. Ελπίζουμε κάποια μέρα το κράτος να αναγνωρίσει τον αγωνιστικό χορό ως άθλημα και φυσικά να γνωρίσει ο κόσμος τη μαγεία του”, τονίζουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Νίκος, αρκετά αποθαρρυντικό για πολλούς νέους που θέλουν να ασχοληθούν, είναι το στερεότυπο για τους άνδρες χορευτές, λέγοντας πως πρέπει να εξαλειφθεί, καθώς πρόκειται για άθλημα και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προτείνοντας στους νέους να το δοκιμάσουν, διευρύνοντας τις επιλογές τους στον αθλητισμό, χωρίς να έχουν ως μόνη επιλογή το ποδόσφαιρο.

Ως μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές τους στην πορεία τους, η Πολύβια και ο Νίκος χαρακτηρίζουν την πρόσφατη πρωτιά τους στο Kavala Open, καθώς χόρευαν ανάμεσα σε πολύ καλά ζευγάρια από το εξωτερικό, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στα ευτράπελα των διαγωνισμών, καθώς όπως λένε είναι τέτοιος ο χώρος της πίστας, που οι… αγκωνιές και οι τρικλοποδιές είναι σύνηθες φαινόμενο. Ακόμα, δε λείπουν οι φορές που έχουν χορέψει ακόμα και με θλάση, κάπως όπως υπογραμμίζουν, τίποτα δεν μπορεί να τους κρατήσει μακριά από το στόχο.

“Βάσει εμπειρίας ξέρεις πως να κινηθείς, αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις. Είναι και κάποια ζευγάρια που το κάνουν επίτηδες, υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Εμείς πάντως επειδή το κάνουμε με τεράστια χαρά, δε λειτουργούμε έτσι. Μας αρέσει να γνωρίζουμε χορευτές από όλο τον κόσμο, να βλέπουμε τη δουλειά τους και με πολλούς μάλιστα έχουμε και φιλικές σχέσεις”, λένε οι δύο πρωταθλητές.

“Στα παγκόσμια πρωταθλήματα έχουμε μεγάλο άγχος, διότι εκπροσωπούμε την Ελλάδα και αγωνιζόμαστε δίπλα στους καλύτερους του είδους και θέλουμε να είμαστε αντάξιοί τους. Ωστόσο ,άγχος υπάρχει ακόμα και στα ελληνικά πρωταθλήματα καθώς έχοντας τον τίτλο των πρωταθλητών για τέσσερις χρονιές, θέλουμε να είμαστε στην κορυφή και να συνεχίζουμε αυτό το όμορφο ταξίδι”, σημειώνουν τα δύο παιδιά και ρίχνονται ξανά με πάθος στο χορό για να σηκώσουν ψηλά την ελληνική σημαία στους παγκόσμιους αγώνες που συμμετέχουν.

Κείμενο: Κική Τσάνη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More