Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Κάθε εβδομάδα ο κινηματογράφος γιορτάζει στις αίθουσες του Φεστιβάλ!

Αποκλειστικά στην αίθουσα Παύλος Ζάννας μη χάσετε την τελευταία ταινία της θρυλικής σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά, Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά. Λίγο πριν τον θάνατό της, η Βαρντά κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες κι αποσπάσματα από τις ταινίες της μίλησε η ίδια για το ανορθόδοξο έργο της..

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου βλέπουμε μαζί με τα παιδιά, στη ζώνη Kids Love Cinema, το φιλμ Το ταξίδι της Φανής της Λόλα Ντοϊγιόν, μια εξαιρετική ταινία που ακολουθεί την ατρόμητη 12χρονη Φανή, που αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας ομάδας οκτώ εβραιόπουλων για να διασχίσουν με ασφάλεια την κατεχόμενη Γαλλία μέχρι τα ελβετικά σύνορα.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε μαζί με 53 κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη τη 2η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου: ελάτε να απολαύσουμε τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες του Κρίστιαν Μουντζίου, παρουσία της πρωταγωνίστριας, Λάουρα Βασιλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει με χαρά και υποστηρίζει, το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art (R.o.Di.)» και παρουσιάζει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 τρεις ξεχωριστές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: τα φιλμ Επιστροφή στην κορυφή του Στρατή Χατζηελενούδα, Μην ανησυχείς, δε θα φτάσει μακριά με τα πόδια του Γκας Βαν Σαντ και Στο σκοτάδι του Έσκιλ Βογκτ.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλωσορίζει και φέτος το πρόγραμμα «Η Comédie-Française στη μεγάλη οθόνη» και παρουσιάζει σε μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση τις ωραιότερες παραστάσεις της θρυλικής παριζιάνικης θεατρικής σκηνής, σε συνεργασία με την Pathé και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η αρχή γίνεται την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου με το δράμα του Βίκτωρος Ουγκό Λουκρητία Βοργία.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών
(Eλλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, 2019)

Δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 17:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη 19:45, 22:00.

Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια / Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija
(Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία, 2019)

Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη 18:15, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 20:15, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 22:15.

Το ταξίδι της Φανής – Kids Love Cinema (άνω των 8 ετών)
(Γαλλία – Βέλγιο, 2016)

H 12χρονη Φανή και οι δυο μικρότερες αδερφές της κρύβονται σε ένα καταφύγιο μακριά από τους γονείς τους, μαζί με άλλα Εβραιόπουλα που φυγαδεύτηκαν από τις οικογένειές τους. Η ατρόμητη Φανή, αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας ομάδας οκτώ παιδιών και ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας την κατεχόμενη Γαλλία μέχρι τα ελβετικά σύνορα.

Les Visiteurs

Οι άθλιοι
(Γαλλία, 2019)

Εμπνευσμένη από την εξέγερση στο Παρίσι το 2005, η ταινία του Λατζ Λι είναι μια προκλητική ματιά στις εντάσεις μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας. Στα προάστια του Παρισιού, εκεί που ο Βίκτωρ Ουγκό έστησε το σκηνικό για τους «Άθλιους», σε μια φαινομενικά συνηθισμένη περίπολο, ένα drone καταγράφει ένα σκηνικό που θα μπορούσε να εκθέσει τις ομάδες κρούσεις της αστυνομίας. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 22:00

Παράσιτα / Parasite / Gisaengchung
(Νότια Κορέα, 2019)

Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ- ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων.

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 19:00, 21:30

2η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Προβολή της ταινίας «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες»

Την 2η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου (European Cinema Night) με μια ταινία – σταθμό του ρουμάνικου σινεμά γιορτάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες του σπουδαίου ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουντζίου θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, παρουσία της πρωταγωνίστριας, Λάουρα Βασιλίου.

4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days
(Ρουμανία – Βέλγιο, 2007)

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τρίτη 20:00, είσοδος ελεύθερη

Λουκρητία Βοργία, του Βίκτωρος Ουγκό

Εγκληματίας, μοιχαλίδα, αιμομίκτρια, η Λουκρητία Βοργία θέλει να ξεφύγει από το κακό που την ορίζει, να αναγνωριστεί και να αγαπηθεί από τον Τζενάρο, το παιδί που έκανε με τον αδελφό της. Στη διάρκεια ενός χορού στην Βενετία, ο Τζενάρο κορτάρει μια μασκαρεμένη καλλονή, πριν ανακαλύψει με απόγνωση το πρόσωπο της Λουκρητίας, αυτός που νιώθει τόση αποστροφή για τον οίκο των Βοργία. Η Λουκρητία, προσβεβλημένη από τους φίλους του Τζενάρο που την βρίζουν, και ενώ ο άνδρας της την κατηγορεί για μοιχεία, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση…

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 17:00

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»
4 Δεκεμβρίου, αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φέτος με χαρά συμμετέχει και υποστηρίζει το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art (R.o.Di.)», που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο της δράσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, τρεις ξεχωριστές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 4/12
(αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη με την έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας)

18:00 Επιστροφή στην κορυφή
19:45 Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια
22:15 Στο Σκοτάδι

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More