Όλυμπος Νάουσα: Ο «μύθος» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Το εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» χαρακτηρίζεται ως «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο», αποτελώντας για 60 χρόνια το ορόσημο της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Χαϊνά
Φωτό: Θεόφιλος Δαδής

Οι Θεσσαλονικείς σύντομα, θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν στην επιφάνεια τις όμορφες αναμνήσεις και στιγμές από το θρυλικό «Όλυμπος Νάουσα» που «κουβαλά» την ιστορία των τελευταίων 70 χρόνων της πόλης.

Συγκεκριμένα, με μέτωπο προς τη θάλασσα, στην οδό Λεωφόρο Νίκης 5, είναι σε εξέλιξη εργασίες ανοικοδόμησης για την ανέγερση ενός boutique ξενοδοχείου, το οποίο ενδέχεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Σε ένα από τα ελάχιστα πλέον διατηρητέα της παραλίας, με την ξεχωριστή γοητεία που διέθετε, επί της ουσίας έμεινε μόνο η πρόσοψη, καθώς όλο το υπόλοιπο γκρεμίστηκε και θα κατασκευαστεί εκ νέου, ενώ θα προστεθούν και όροφοι.

Επίσης, εξωτερικά του κτιρίου υπάρχουν σκαλωσιές, και στο εσωτερικό του ένας τεράστιος γερανός.

Το νέο πεντάστερο boutique ξενοδοχείο, που θα διαχειρίζεται ο TOR Hotel Group, εκτός από τα περίπου 65 δωμάτια που πρόκειται να έχει, θα διαθέτει δύο εστιατόρια, στο ισόγειο θα “αναβιώσει” το ιστορικό «Όλυμπος Νάουσα» και ένα ακόμη θα λειτουργήσει στην ταράτσα του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες ανακατασκευής θα κοστίσουν 6 – 7 εκατ. Ευρώ.

Ξεκινώντας από το 1926

Το ακίνητο «Ολυμπος Νάουσα» κατασκευάστηκε το 1926, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και το νεοκλασικισμό.

Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάζονται στο βιβλίο του Βασίλη Κολώνα, “Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας”, για το κτίριο αρχικά εκδίδονται δυο οικοδομικές άδειες.

Μια στο όνομα των Σακιτούδη – Λεών σε σχέδια Μ. Ρούμπενς στα πρότυπα μια διώροφης αστικής κατοικίας το 1923 και μια στο όνομα του Λ. Γιουδά σε σχέδια Ζακ Μοσέ στον τύπο Μεγάρου πολλαπλών χρήσεων το 1925.

Για άγνωστους λόγους, η οικοδομή σταμάτησε στους δυο ορόφους ενώ στα σχέδια υπήρχε άδεια για άλλους δύο.

Αρχικά το κτίριο που κτίσθηκε από τη ζυθοποιία Όλυμπος Νάουσα χρησιμοποιήθηκε στο ισόγειό του ως μουσείο ζυθοποιίας και δοκιμαστήριο μπύρας της εταιρείας, κάτι σαν μπυραρία της εποχής, με δύο αίθουσες που είχαν τις ονομασίες Όλυμπος και Νάουσα.

Το 1926 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ και το 1927 ξεκινά τη λειτουργία του με ιδιοκτήτες τους Εμμ. Εμμανουηλίδη, Αριστοτέλη Σφήκα, Αντώνη Γεωργακόπουλο και Θωμά Τσελίδη, διατηρώντας την επωνυμία, και σερβίρει την μπύρα σε εντυπωσιακά ποτήρια με τη φίρμα του.

Το έργο τέχνης της Θεσσαλονίκης με ευρωπαϊκό αέρα

Το 1942 και σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής λειτούργησε σαν καμπαρέ-μιούζικ χολ.

Θεωρούταν η κοσμική έξοδος του Σαββατοκύριακου για πολλούς Θεσσαλονικείς και η σχέση τους με τους ιδιοκτήτες ήταν πολύ φιλική.

Η φήμη του βασίστηκε κυρίως στη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, της ανατολής αλλά και στην γαλλική, με κάποιες σπεσιαλιτέ όπως πουρές σπανάκι, το αρνάκι φρικασέ, κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας, η μπουγιαμπέσα με ψάρια και όστρακα, το μυδοπίλαφο και διάφορες πίτες. Χύμα μαύρο ναουσέϊκο κρασί και γλυκίσματα που έφτιαχναν οι ζαχαροπλάστες του εστιατορίου με διάσημη την πουτίγκα και το γαλακτομπούρεκο.

Το 1961 μπήκε το δίπλωμα στον τοίχο από την διεθνή γαστριμαργική εταιρεία «Dreicers De Luxe Dining League».

Η «Daily Telegraph» σε δημοσίευμά της το 1968 ανέφερε στον τίτλο:

«Το καλύτερο φαγητό της Ελλάδος».

«Η Θεσσαλονίκη που είναι μοντέρνα και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο. Εδώ βρίσκεται το καλύτερο φαγητό της Ελλάδος. Δοκιμάστε το εστιατόριο ‘Όλυμπος Νάουσα’ στην παραλία, καφενεία με ατμόσφαιρα και καλά ξενοδοχεία…» σημείωνε η αγγλική εφημερίδα.

Η μοναδική για την εποχή αισθητική του προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών.

Η αρχοντική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του έφερνε αέρα ευρωπαϊκό, με ψηλοτάβανες αίθουσες, ευρωπαϊκές ταπετσαρίες, γύψινα διακοσμητικά, κομψά φωτιστικά, ψάθινες βιενέζικες καρέκλες, συλλογή αντιγράφων έργων ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, δύο μεγάλες αμερικάνικες σόμπες, λινά τραπεζομάντηλα, σερβίτσια με το μονόγραμμα του εστιατορίου και ασημένια μαχαιροπήρουνα και σκεύη. Οι σερβιτόροι φορούσαν πάντα μαύρο παντελόνι, γιλέκο, άσπρο σακάκι και παπιγιόν.

Από το εστιατόριο πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τσαλδάρης, ο Φλέμιγκ, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Τίτο και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Το θρυλικό εστιατόριο κατεβάζει ρολά

Μετά το θάνατο του τελευταίου συνεταίρου Αριστοτέλη Σφήκα οι παλιοί και πιστοί σερβιτόροι ανέλαβαν να διατηρήσουν την παράδοση των τόσων χρόνων, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το θρυλικό εστιατόριο κατεβάζει ρολά τον Ιούνιο του 1994 και έκτοτε το κτίριο ιδιοκτησίας Eurobank παραμένει κλειστό.

Κηρυγμένο διατηρητέο παρέμενε σε κακή κατάσταση για χρόνια, αλλά τα τελευταία έτη η Τράπεζα προχώρησε σε ανακαίνισή του με σκοπό την πώλησή του.

Το ακίνητο ανήκει από το 2017 στο κοινό σχήμα Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και «Μακεδονικά Ξενοδοχεία» του ομίλου Τορνιβούκα με την επωνυμία «ΟΛ.ΝΑ. ΑΞΤΕ» μετά από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την τράπεζα Eurobank Ergasias και αφορούσε διαγωνισμό με συνολικό ποσό αγοράς 5,46 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο