Ο Δήμος Παύλου Μελά διαθέτει κλιματιζόμενες αίθουσες λόγω καύσωνα

Ανοιχτοί θα είναι κλιματιζόμενοι χώροι λόγω καύσωνα στο δήμο Παύλου Μελά και το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Αυγούστου 2019, προκειμένου να βρουν καταφύγιο δροσιάς πολίτες και μέλη ευπαθών ομάδων.

Στο πλαίσιο της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης οι υψηλές θερμοκρασίες, ο Δήμος έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα Κ.Α.Π.Η., στα ΚΕΠ και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού.

Ως χώροι πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του καύσωνα ορίζονται οι εξής:

ΚΑΠΗ Σταυρούπολης, Τζαβέλλα 12,
ΚΑΠΗ Ευκαρπίας, Εθνικής Αντιστάσεως 15,
ΚΑΠΗ Πολίχνης, Βενιζέλου 31,
ΚΑΠΗ Μετεώρων, Καλλιθέας 18,
Ημέρες και ώρες φιλοξενίας:
Σάββατο: 03/08/19 από τις 08:00 ως τις 20:00
Κυριακή: 04/08/19 από τις 08:00 ως τις 20:00

ΚΕΠ Ευκαρπίας, Εργατικές Κατοικίες,
ΚΕΠ Σταυρούπολης, Ι. Γωγούση 34,
ΚΕΠ Πολίχνης Θ. Καρυπίδη 2 (πρώην δημαρχείο Πολίχνης)
Ημέρες και ώρες φιλοξενίας:
Σάββατο: 03/08/19 από τις 08:00 ως τις 14:00

Δημοτικό Κολυμβητήριο, Ιθάκης και Περικλέους, Άνω Ηλιούπολη
Ημέρες και ώρες φιλοξενίας:
Σάββατο: 03/08/19 από τις 09.00 ως τις 16:30
Πρόσβαση (ελεύθερη είσοδος) θα έχουν οι εγγεγραμμένοι και όσοι προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά – ιατρικές βεβαιώσεις.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

•Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
•Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
•Να αποφεύγουν το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
•Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Να επιλέγουν ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Να φορούν μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
•Να φροντίζουν ώστε η διατροφή τους να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Να περιορίσουν τις λιπαρές τροφές.
•Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουν πολύ, να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό. Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
•Να κάνουν χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
•Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.). Να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
•Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν έχουν βρέφη και παιδιά:

  • Να τα ντύνουν όσο γίνεται πιο ελαφρά. Να φροντίζουν ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Να φροντίζουν ώστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Να συμβουλεύονται τον παιδίατρο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά:

  • να φροντίζουν ώστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων), να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουν στο οικογενειακό περιβάλλον ηλικιωμένους :

  • συνίσταται η μετακίνησή τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά να φροντίζουν να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Να ανοίγουν το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και να το κρατούν ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Να μην εγκαταλείπουν τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Διαφορετικά, να εξασφαλίσουν την παρουσία ενός ατόμου για την καθημερινή τους φροντίδα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More