Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας στους Αμπελόκηπους

Με πανηγυρικό τρόπο εορτάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 09/03/19 η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο» του Καραπάντσειου Πολιτιστικού Κέντρου με τιμώμενο πρόσωπο την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ένότητας Θεσσαλονίκης και χρυσή Ολυμπιονίκη του στίβου κ. Βούλα Πατουλίδου.

Εκτός της κ. Πατουλίδου τιμήθηκαν οι κυρίες Άννα Μυκωνιού, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κορτέσα Κεραμάρη και Μαρία Μερεχούγια, εκπαιδευτικός. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η ορχήστρα «Νέοι χωρίς σύνορα» με σκοπούς και τραγούδια από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Για την κυρία Πατουλίδου μίλησε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Εθελοντισμού κ. Παύλος Κεσόγλου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος είπε τα εξής: Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη… αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την γυναίκα την τιμούμε κάθε μέρα αλλά η εορτή αυτή συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η παρουσία της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας στο δημόσιο βίο και πολλές φορές, ο ρόλος της είναι ‘’διπλός’’ και ‘’τριπλός’’, οπότε για εμένα το «ασθενές» φύλο ίσως κρίνεται αβάσιμος ως χαρακτηρισμός, αφού η γυναίκα καταλαμβάνει σοβαρότατο ρόλο μέσα στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία.

Η κατάκτηση της ισότητας και της ισοτιμίας που μπορεί για εμάς τους άνδρες να υπήρξε δεδομένη, κατακτήθηκε βήμα-βήμα από το γυναικείο κίνημα τον αιώνα που πέρασε.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν, θέλω να σταθώ μόνον σε τέσσερις σημαντικές χρονικές περιόδους. Την δεύτερη εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα (1920-1940) δημιουργούνται οι γυναικείες οργανώσεις, ενώ αρχίζουν οι γυναίκες ενεργά να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα πάντα επαγγέλματα. Το 1952 αποκτά το ύψιστο δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Την ίδια χρονιά εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ελένη Σκούρα του Εθνικού Συναγερμού. Η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός υπήρξε η Λίνα Τσαλδάρη στην πρώτη κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά στη συνέχεια ακολούθησαν οι Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία Φλέμιγκ, Αλέκα Παπαρήγα, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα Πρόεδρος της Βουλής και άλλες. Στο Σύνταγμα του 1975 θεσπίζονται δύο θεμελιώδεις διατάξεις (το άρθρο 4) για την γυναίκα, που αλλάζει πραγματικά την ζωή της, αφού ορίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα καθώς και το (άρθρο 22) τα οποίο ορίζει ότι άνδρες και γυναίκες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. Τέλος το 1983 τροποποιείται το άρθρο του οικογενειακού δικαίου «ότι ο ανήρ είναι αρχηγός της οικογενείας και η γυνή ασχολείται μετά του οίκου». Η ισότητα των δύο φύλων ανοίγει τις πόρτες σε όλες τις γυναίκες, οι οποίες καταφέρνουν να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει όχι απέναντι, ούτε κάτω αλλά δίπλα στον άντρα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More