Ο “μύθος” των κοιλιακών μυών

Γράφει ο Χαρίδημος Ζαρίκος, καθηγητής φυσικής αγωγής, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, personal trainer

Σήμερα θα μιλήσουμε για του κοιλιακούς μύες και τον “μύθο” των άνω και κάτω κοιλιακών. Για όσους, λοιπόν, δεν με ακολουθείτε στα social media ή δεν είχατε την τύχη να έχετε κάποιον γυμναστή να σας μιλήσει για τους κοιλιακούς, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα. Είστε έτοιμοι;

Δεν υπάρχουν κάτω κοιλιακοί… BOOM! Ξέρω ότι σας σοκάρω, άλλα έτσι είναι τα πράγματα. Αυτός ο πολύ ωραίος μυς με τα… “κουτάκια” είναι ένας. Εύλογα, λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς: Kαι όλες αυτές οι ασκήσεις για κάτω κοιλιακούς τι είναι; Μας “δουλεύετε” τόσα χρόνια που τις κάνουμε; Η απάντηση είναι “;Oχι”! Οι ασκήσεις αυτές είναι για την κάτω μοίρα αυτού του μυ, που, όπως προείπαμε, είναι ένας και ονομάζεται ορθός κοιλιακός.

Και τώρα εύλογα θα ξανά αναρωτηθεί κανείς σαν σκεπτόμενος αναγνώστης: Aν είναι ένας μυς γιατί αναφέρεστε σε αυτόν στον πληθυντικό ως “οι κοιλιακοί”; Καλά φαντάζεστε, δεν είναι τύπος ευγενείας! Λέμε “οι κοιλιακοί” γιατί εκτός από τον ορθό κοιλιακό υπάρχουν επίσης ο εγκάρσιος κοιλιακός, ο έσω λοξός και ο έξω λοξός, όπως θα δείτε παρακάτω στην φωτογραφία.

Γιατί και πως πρέπει να τους γυμνάζουμε και αυτούς εκτός από το πολυπόθητο “six pack” θα διαβάσουμε σε επόμενο άρθρο. Stay tuned!

Facebook: Ζαρίκος Χαρίδημος Γυμναστής-Personal Trainer

Instagram: Haridimos_trainer

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More