Ο σχεδιασμός του Δ. Θεσσαλονίκης απέναντι στον κορωνοϊό

Στις 26 Φεβρουαρίου έφτασε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, να ανακοινώνει εκείνο το μεσημέρι της Τετάρτης ότι μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επιστρέψει από το Μιλάνο, νοσεί από τον κορωνοϊό.

Σχεδόν δύο μήνες μετά αφότου η Ελλάδα μπήκε στη λίστα των χωρών που έχουν κρούσματα κορωνοϊού, ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μέχρι στιγμής τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Σε αυτό συνέβαλαν οι άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις με τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού, καθώς και οι ενημερωτικές προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης για την ασφάλεια και τη στήριξη των πολιτών.

Μόλις γνωστοποιήθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη από τότε ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη δική του “μάχη” απέναντι στον κορωνοϊό για να προστατεύσει άμεσα και αποτελεσματικά τους πολίτες. Οι κινήσεις ήταν γρήγορες ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια.

  • Οι πρώτες κινήσεις του δήμου ήταν να προχωρήσει σε εκτεταμένες απολυμάνσεις όλων των σχολικών (δείτε ΕΔΩ) και δημοτικών κτιρίων, πλυσίματα δρόμων και πλατειών (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), καθώς και των νοσοκομείων και των αστυνομικών τμημάτων. (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)
  • Μάλιστα, ο δήμος Θεσσαλονίκης με ενημερωτικές αφίσες για τον κορωνοϊό σε στάσεις του ΟΑΣΘ επιχείρησε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)
  • Επίσης, προχώρησε σε πρωτοβουλία βοήθειας για τις ευπαθείς ομάδες με τίτλο «Μείνετε σπίτι, θα έρθουμε εμείς», όπου ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο ενίσχυσε κιόλας. (Δείτε ΕΔΩ)
  • Άνοιξε γραμμή ψυχολογικής στήριξης με εξειδικευμένο προσωπικό εθελοντών ψυχολόγων, για την υποστήριξη όλων των δημοτών.

Ο δήμος έβαλε “λουκέτο” σε όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τα γυμναστήρια, το κολυμβητήριο, τους χώρους άθλησης, τα ΚΑΠΗ, καθώς και στον Ζωολογικό Κήπο όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση των επισκεπτών.

Μάλιστα, πριν από λίγο διάστημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα προχώρησαν στο κλείσιμο της Νέας Παραλίας για λόγους ασφαλείας. Το “λουκέτο” στη Νέα Παραλία θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τη μεριά της η δημοτική αστυνομία, επέστρεψε τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ πραγματοποίησε περιπολίες σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ σε όλο το παραλιακό μέτωπο και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να “Μείνουν Σπίτι”.

Όσον αφορά τις δημοτικές υπηρεσίες, τροποποιήθηκε το ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας τους, πάρθηκαν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια όλων των εργαζόμενων, ενώ ταυτόχρονα έγινε έκκληση προς τους δημότες να βοηθήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, κατεβάζοντας τα σκουπίδια στους κάδους είτε αργά το βράδυ, είτε νωρίς το πρωί. Μάλιστα, προχώρησε και στον καθαρισμό κάδων απορριμμάτων.

Ο δήμος θέλοντας να δώσει ένα ακόμη κίνητρο στους πολίτες να μείνουν σπίτι ανήρτησε ένα τεράστιο πανό στο δημαρχείο με κεντρικό σύνθημα “Σαν το σπίτι δεν έχει”.

Αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια του δήμου να ενισχύσει το μήνυμα της περιόδου «Μένουμε Σπίτι» και να μοιράσει 5.000 μικρά λουλούδια από τα φυτώρια τού έχοντας πάνω τους το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι Δημιουργικά-Ομορφαίνουμε το χώρο μας».

Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πόλεις που τα κατάφερε πολύ καλά και από θέμα κρουσμάτων και από θέμα σωστής διαχείρισης, προκειμένου να αποφύγει τη διασπορά του ιού.

Μένει να δούμε τα τελικά αποτελέσματα μόλις τελειώσει αυτή η κρίση…

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More