Ο Φίλης ανοίγει την κουβέντα για τους λόγους της ήττας

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτοκλασάτα στελέχη της επιρροής του Αλέξη Τσίπρα να έχουν σημάνει «σιγή ασυρμάτου» για τα αίτια της ήττας, αλλά μερικοί πρώην υπουργοί δεν δείχνουν την ίδια διάθεση.

Για παράδειγμα Νίκος Φίλης, ο οποίος σε εκδήλωση με παρόντα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, άνοιξε την κουβέντα για τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Και είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Ότι για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε την περίοδο της διακυβέρνησής του και παρά το γεγονός ότι κέρδισε τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις «να δημιουργήσει όρους βαθύτερης ηγεμονίας και ότι εγκλωβίστηκε στο δόγμα μόνος εναντίον όλων, προσπαθώντας να παίξει το ρόλο του μοναδικού πολιτικού αποδοχέα της κοινωνικής δυσαρέσκεια». Να αποτελέσει δηλαδή κάτι σαν το παλιό ΠΑΣΟΚ με τη εθνική λαϊκή ενότητα. Χαρακτήρισε λάθος το ότι «υποτίμησε τη στρατηγική του αντιπάλου, αλλά και την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών», ενώ υποστήριξε ότι «περιορίστηκε σε ένα σχήμα εξουσίας που περιείχε στην αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, παράγοντες του καραμανλικού κατεστημένου στον κρατικό μηχανισμό και σε αρκετές περιπτώσεις την Εκκλησία και στον παρανομαστή του μια γενική αντιμνημονιακή αναφορά».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, που συγκρούστηκε άγρια με την Εκκλησία, τόνισε ότι αυτό που οφείλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ερευνήσει τα αίτια της ήττας που δεν είναι μόνο εκλογική, καθώς όπως υποστηρίζει μετά τις εκλογές προέταξε το οργανωτικό (μέσω του περίφημου i-szriya και της διεύρυνσης μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας) αφήνοντας πίσω το πολιτικό. «Καθήκον μας λοιπόν είναι το προγραμματικό restart χωρίς αμφισημίες και μονοθεματικές παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Εκτός γραμμής αλλά καίριος…

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More