Πέθανε ο ιστορικός και ερευνητής Μάνος Μαλαμίδης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο φροντιστής, ιστορικός, ερευνητής, συλλέκτης και ιδρυτής του Ομίλου “Μνήμες Θεσσαλονίκης” Μάνος Μαλαμίδης. Την είδηση της αιφνιδιαστικής του απώλειας την ανακοίνωσαν, μέσα από τη σελίδα στο fb “Μνήμες Θεσσαλονίκης – σύνδεση με τον παρόν” οι διαχειριστές της διαδικτυακής ομάδας που είχε δημιουργήσει και η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη.

Βαθιά συγκινημένοι οι φίλοι και συνεργάτες του στο κείμενό τους τονίζουν ότι “οι αγώνες του για την ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης θα μείνουν αιώνια παρακαταθήκη για όλους τους φιλίστορες αλλά και τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες της Θεσσαλονίκης.”

Παράλληλα δίνουν την υπόσχεση ότι θα διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα του εγχειρήματός του μέσα από τον δημόσιο λόγο που πρόσφερε απλόχερα στην ομάδα.

Ο Μάνος Μαλαμίδης υπήρξε πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις που σχετίζονταν με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ήταν ο άνθρωπος που πίστευε ότι “η ιστορία μας δείχνει τι ακριβώς να αποφύγουμε”. Θεωρούσε ότι “η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν είναι αυτή που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αναζητήσει, να μάθει τα ιστορικά δεδομένα και να τα αξιοποιήσει”.

Ο ίδιος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προσπάθειά του να συλλέξει ιστορικές μνήμες, αυτές που όταν δεν σβήνουν, εξελίσσονται σε ιστορική συνέχεια και με τη σειρά τους “διδάσκουν” στους πολίτες πώς να προχωρήσουν μπροστά δίχως να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Η κηδεία του Μάνου Μαλαμίδη θα γίνει αύριο Κυριακή 9 Αυγούστου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More