“Πέραν πάσης προσδοκίας” η ανταπόκριση του κόσμου για τις ξεναγήσεις στην “πόλη κάτω από την πόλη”

"Ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να τεμαχίσουν, να καταστρέψουν και να νοθεύσουν την πόλη κάτω από την πόλη πως αυτό πρέπει να αποφευχθεί", λέει ο Φωκίων Δεληγιάννης, μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την “πόλη κάτω από την πόλη” είχαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς αλλά και τουρίστες στο πλαίσιο των ξεναγήσεων που γίνονται με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα η σημερινή δράση αποτελεί ιστορικής σημασίας ενέργεια για την πόλη καθώς όσοι κατάφεραν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στις ξεναγήσεις, ήρθαν σε απόσταση αναπνοής με την “υπόγεια πόλη” και να μάθουν την ιστορία της.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο ξεναγήσεις, κατά τις οποίες, όπως τονίζουν και μέλη της Κίνησης, η ανταπόκριση ήταν πέραν πάσης προσδοκίας, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως σχεδιάζουν να διοργανώσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες, καθώς οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις, ξεπέρασαν τις 7000.

Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αρχαία Αγορά, με την πρώτη ξενάγηση να ξεκινά στις 10:30 και η δεύτερη στις 12:00. Ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου, ξεναγός ανέφερε χαρακτηριστικά πως “η σημερινή ξενάγηση αφορά μία μαζικότητα ώστε να μπορεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο ο οποίος θέλει να μάθει πράγματα γι’αυτό που τη δεδομένη στιγμή διανοίγεται στην πόλη,που είναι ουσιαστικά τα έργα του μετρό και η προσπάθειά μας να σώσουμε όσο μπορούμε στον αυθεντικό τους τόπο τις αρχαιότητες που υπάρχουν στον υπόγειο χώρο της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ξενάγηση που ξεκινά από ένα σημείο-τοπόσημο για την πόλη, την Αρχαία Αγορά, η οποία έχει τη δική της ιστορία ως προς τον τρόπο που διασώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Έπειτα θα ξεκινήσουμε μία πορεία για να δούμε παρόμοια τέτοια σημεία στον υπόγειο χώρο της Θεσσαλονίκης, όπως διασώζονται και θα έλεγα πως είναι σημεία ανύποπτα στην καθημερινότητά μας και συμβολικά, θα καταλήξουμε εκεί που είναι ο σταθμός της Βενιζέλου”.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόνισε στο Thesstoday.gr πως είναι πολύ ενθαρρυντική. “Δείχνει τον παλμό της πόλης και ότι ο κόσμος θέλει τα μνημεία να μένουν στην πόλη. Οι πολίτες που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην πόλη έχουν ένα όραμα, το οποίο είναι ευθύνη όλων μας, να υπάρχει δηλαδή αυτό το μοναδικό σημείο που είναι ο υπόγειος χώρος και οι αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης, για να είναι και καύχημα στο μέλλον και για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα μπορεί να δείχνει στη σύγχρονη εποχή τη σύγχρονη αντίληψη για την διαχείριση του αρχαίου παρελθόντος και της ιστορίας της πόλης”, κατέληξε.

Πολύ χαρούμενοι για το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου να μάθει την ιστορία της υπόγειας πόλης της Θεσσαλονίκης, ανέφεραν πως είναι τα μέλη της Κίνησης των Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τον Φωκίωνα Δεληγιάννη, που μίλησε εκ μέρους τους να τονίζει πως η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

“Είναι η πρώτη “κίνηση” της Κίνησης Πολιτών. Υπήρξε ένα προσκλητήριο για την ξενάγηση στην πόλη κάτω από την πόλη ξεκινώντας από τη Ρωμαϊκή Αγορά, κάνοντας μια περιήγηση που θα καταλήξει στο σταθμό Βενιζέλου. Τα αρχαία βέβαια δεν μπορεί κανείς να τα δει καθώς στο πλαίσιο κατασκευής του σταθμού, έχουν καλυφθεί με νάιλον για να κατασκευαστούν οι πλάκες οροφής στο βόρειο και νότιο τμήμα”, είπε.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη μεγάλη προσέλευση και λυπούμαστε που δεν μπόρεσαν να έρθουν όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ζητάμε επίσης συγγνώμη για κάποια προβλήματα οργάνωσης που ίσως είχαμε. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέραν πάσης προσδοκίας και αυτό δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς τι υπάρχει κάτω από την πόλη τους. Υπάρχει λοιπόν μια άλλη πόλη και είναι η ευκαιρία να τη γνωρίσουμε. Επίσης είναι η ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να τεμαχίσουν, να καταστρέψουν και να νοθεύσουν την πόλη κάτω από την πόλη πως αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Δείτε τις ιστορικές αναφορές που έκανε ο ξεναγός, Ιωάννης Κιουρτσόγλου, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης:

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More