Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου, πριν από 29 χρόνια έγινε το θεμελιώδες βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Επιμέλεια: Ναπολέων Παπαδόπουλος
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989 ψήφισε ομόφωνα την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το κείμενο της οποίας κλήθηκαν τα κράτη μέλη αφενός να φροντίσουν να το δημοσιεύσουν, αφετέρου να φροντίσουν την κυκλοφορία του, την αναγνώριση– ερμηνεία του, κυρίως στα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα της μορφής του πολιτεύματος της χώρας. Στην συνθήκη ως παιδιά ορίζονται όλα τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών.
Το επίσημο κείμενο της Σύμβασης αυτής έγινε στις πέντε επίσημες γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Κινεζική και Ρωσική) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.). Μέχρι τώρα όλες οι χώρες του Ο.Η.Ε. έχουν υπογράψει και έχουν επικυρώσει τη συνθήκη εκτός από τη Σομαλία και τις Η.Π.Α.. Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την συνθήκη αλλά δεν την έχουν επικυρώσει. Η μη επικύρωση της συνθήκης σημαίνει ότι είναι νομικά ανενεργή για τις ΗΠΑ.
Η Σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας με το νόμο 2101/1992, βάσει του οποίου έχει αυξημένη τυπική ισχύ και υπερτερεί των λοιπών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.
Βασικό κριτήριο για το βαθμό συνοχής μιας κοινωνίας είναι το πώς υπερασπίζεται τα πλέον ευάλωτα μέλη της από κάθε μορφής βία. Γι αυτό και η Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού επιτάσσει στα κράτη–μέλη που τη συνυπογράφουν, ότι θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την πληροφορία, την έκφραση γνώμης, καθώς και την προστασία τους από τις διακρίσεις και το ρατσισμό.
Η προστασία των παιδιών απ’ όλες τις μορφές της βίας, με βάση τις αρχές της σύμβασης του Ο.Η.Ε., προϋποθέτει την τοποθέτηση τους στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου συστήματος ολιστικής προσέγγισης που θα λειτουργεί αποτελεσματικά στο βαθμό που συμπράττουν η οικογένεια, η εκπαιδευτική κοινότητα, ο κοινωνικός περίγυρος, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης καθώς και το σύστημα πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης.