Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Μια μέρα αφιερωμένη στους ήρωες της τροφής

“Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στους ήρωες της τροφής, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, που φροντίζουν να έρχεται το φαγητό σε μας, ειδικά τώρα στην εποχή του κορωνοϊού”. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την εισήγησή της η αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα. Μαρία Καραγιάννη, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φαγητού, για το Thessaloniki Food Festival.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ymath2

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους ανθρώπους που εργάζονται σε θέσεις παραγωγής, παρασκευής και μεταφοράς του φαγητού, όπως οι γεωργοί, οι μάγειρες, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι, άρχισε η ημερίδα, βασικός στόχος της οποίας ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου και της πολιτείας, σε θέματα που αφορούν την πείνα, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Στην εκδήλωση ομιλήτριες ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Μαρία Παρταλίδου, η τεχνολόγος τροφίμων, Αναστασία Μπόμπα και η Στέλλα Ψαροπούλου, υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου σε θέματα ανάπτυξης.

Η κα. Παρταλίδου αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή σχέση με την τροφή και τη διατροφή εν γένει, όπως είναι η παχυσαρκία που μαστίζει κάποιες χώρες, σε αντιπαραβολή με την πείνα που θερίζει κάποιες άλλες, η απομάκρυνση από τις μεθόδους παραγωγής και συντήρησης του φαγητού ώστε να μην καταλήγει στα σκουπίδια, το γεγονός πως οι αγρότες “γερνάνε”, αφού το 60% από αυτούς είναι άνω των 60 ετών, καθώς και η εκμετάλλευση των εργατών γης στη μαζική παραγωγή.

“Το διατροφικό μας σύστημα είναι στην καλύτερη περίπτωση χαλασμένο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια παρότρυνε το κοινό να επιλέγει φρέσκα προϊόντα και να τα αξιοποιεί στο έπακρο, να αποφεύγει τη σπατάλη από την υπερκαταναλωτική διάθεση που παρατηρείται συνήθως στα αστικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τις γυναίκες γεωργούς σε φορείς κοινωνικού κεφαλαίου, που αναλαμβάνουν δράση και σε αντίθεση με πολλούς άνδρες γεωργούς που βαδίζουν στην “πεπατημένη”, εκείνες αναζητούν διαφορετικά μονοπάτια με εναλλακτικές μορφές γεωργίας.

Σε ερώτηση μάλιστα σχετικά με το αν η στροφή σε μία πιο χορτοφαγική διατροφή οδηγήσει σε καλύτερες αποτελέσματα και δώσει την ευκαιρία να τραφεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στον κόσμο, αφού η παραγωγή κρέατος κοστίζει περισσότερο σε ενέργεια και ύλες, η κα. Παρταλίδου απάντησε πως το πρόβλημα ξεκινά από τη μαζική παραγωγή και όχι από την ίδια την κατανάλωση κρέατος. “Ο καθένας τρώει οτιδήποτε θεωρεί σωστό ιδεολογικά και για την υγεία του. Αλλά το πρόβλημα είναι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις μαζικές αγορές, που είναι στριμωγμένα 24 ώρες το 24ωρο και δεν βλέπουν ήλιο”. Η ίδια σημείωσε πως και η ποιότητα του κρέατος, αλλά και ο αντίκτυπος στο περιβάλλον αλλάζει όταν ένα ζώο μεγαλώνει από μικρούς κτηνοτρόφους σε πιο σωστές συνθήκες.

Η κα. Αναστασία Μπόμπα από την πλευρά της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Social Plate, του οποίου είναι συντονίστρια, και αφορά τη δράση εξοικονόμησης φαγητού και αξιοποίησής του προς σίτιση των απόρων, ώστε τίποτα να μη πηγαίνει χαμένο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλές επιχειρήσεις.Η ίδια έκανε λόγο για μία “κουλτούρα κυκλικής οικονομίας” που πρέπει να καλλιεργηθεί. Η κα. Μπόμπα ανέφερε επί παραδείγματι πως μπορεί σε μία παρτίδα ροδάκινων να βρεθεί ένα χαλασμένο με μούχλα και να μη μπορεί να τη διαθέσει ο παραγωγός στην αγορά. Ωστόσο τα υπόλοιπα φρούτα στο τελάρο του να είναι ασφαλή προς βρώση. Μπορεί τότε να έρθει σε επαφή με το Social Plate, να διαθέσει εκεί την παρτίδα του και αυτά να δοθούν σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. “Η διατροφή δεν είναι δεδομένο για όλους. Τα φρούτα και τα λαχανικά, είτε λόγω κακών συνηθειών, είτε λόγω χρημάτων, δεν είναι επιλογή για όλους”, σημείωσε.

Σε ερώτηση μάλιστα του ThessToday αναφορικά με τη σπατάλη φαγητού, η ίδια απάντησε που είναι φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται κατά κόρον στις πόλεις, όπου οι άνθρωποι μέσα στην πληθώρα επιλογών, καταλήγουν να αγοράζουν τρόφιμα και να μην τα αγγίζουν καν, ώσπου τελικά τα πετούν στα σκουπίδια. Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται τόσο έντονα στην επαρχία όπου πολλοί παράγουν και οι ίδιοι κάποια τρόφιμα, ωστόσο παρατηρείται και στους κατοίκους αυτών των περιοχών μια μικρή ροπή προς τις “αστικές αξίες”.

Η Στέλλα Ψαροπούλου, που είναι υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου σε θέματα ανάπτυξης μίλησε από την πλευρά της για το πρόγραμμα Food Trails, στο οποίο συμμετέχουν πιλοτικά 11 πόλεις της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη από σήμερα, με επικεφαλής τον Δήμο του Μιλάνου. Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές της πόλης σε επαφή με την παραγωγή φαγητού. Έχουν δημιουργηθεί γι΄αυτό λαχανόκηποι και ο αστικός οπωρώνας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η κα. Ψαροπούλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δημοτικού σχολείου στην Τριανδρία, όπου τα παιδιά καλλιεργούν ένα κομμάτι γης του δήμου και το έχουν μετατρέψει σε λαχανόκηπο. Με το πρόγραμμα Food Trails, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα βλέπουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θεσμοθετούνται επίσης τα διατροφικά συμβούλια, έργο των οποίων θα είναι η μέριμνα για τη διατροφική παιδεία και την ανάπτυξη του κλάδου της παραγωγής.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο