Πατήσατε τα 50; Πιείτε περισσότερο τσάι και τρώτε αυτά τα φρούτα

Ως γνωστόν, τα ευεργετικά φλαβονοειδή είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα ροφήματα με βάση το τσάι και το κρασί, αλλά και η πικρή σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτό είναι η ελάττωση του κινδύνου από Αλτσχάιμερ, για όσους όμως καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.

Ymath2

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Alzheimer και άνοια. Ανά είδος τροφών, πιο ωφέλιμα για να μην αναπτύξουν αυτές τις νόσους τα άτομα ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι σε σπουδαιότητα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Η μελέτη δίνει μια εικόνα για το πώς η διατροφή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική υποβάθμιση ενός εγκεφάλου, καθώς καταφέραμε να εξετάσουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας των συμμετεχόντων. Χωρίς αποτελεσματικά φάρμακα που διατίθενται επί του παρόντος για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη της νόσου μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική».

Στο ερώτημα, τι σημαίνει χαμηλή και τι υψηλή πρόσληψη, η έρευνα απαντάει: Η χαμηλή πρόσληψη ήταν ίση με κανένα μούρο ανά μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα και χωρίς καθόλου πράσινο τσάι. Η υψηλή πρόσληψη ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα.

Με δεδομένο ότι η έρευνα ανάλυσε δεδομένα ανθρώπων 50 και άνω, το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει κάποιος θετικές διατροφικές αλλαγές είναι πρόδηλο. Άλλωστε, ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει πραγματικά να αυξάνεται σε ηλικία άνω των 70 ετών, οπότε το να αρχίσετε να σκέφτεστε μια πιο υγιεινή διατροφή εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, όταν πλησιάζετε στα 50 ή λίγο πιο πέρα, αξίζει τον κόπο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο