Παυλόπουλος από Θεσσαλονίκη: Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημαίνει το Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο της πόλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Υπό του ήχους της μπάντας του δήμου ο κ. Παυλόπουλος κατευθύνθηκε στο φουαγιέ για να εγκαινιάσει την έκθεση “Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους”.

Στη έκθεση περιλαμβάνονται απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική κ.ά., προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.

Ο κ. Ζέρβας ξεκίνησε την ομιλία του με στίχους από το ποίημα της Ζωής Καρέλη και όπως ανέφερε “το σπίτι των κατοίκων της πόλης, δηλαδή το δημαρχείο, ανοίγει ξανά μετά από χρόνια για για να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη το δικό της Άγιο και να καταδείξει την πίστη και την αισιοδοξία στις νίκες και τις επιτυχίες που το μέλλον θα φέρει για την πόλη”.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η πόλη είναι κληρονόμος της παράδοσης του Βυζαντινού
πολιτισμού .

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μοναδικότητα της έκθεσης.

Δείτε όλη την ομιλία του κ. Ζέρβας παρακάτω:

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια έκδοση της αγιορείτικης εστίας του 2006, με 150 έργα και απεικονίσεις από την Αθωνική πολιτεία.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημαίνει το Άγιον Όρος: Λέω τούτο προς πάσα κατεύθυνση: Το Άγιον Όρος έχει ως πνευματικό θεματοφύλακα τον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως” είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στη σημασία του Αγίου Όρους και του θεματοφύλακα του, Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

“Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, αλλά εμπνέει και όλη την Ελλάδα” επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Δείτε την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας παρακάτω:

Τον παρόν έδωσαν στα εγκαίνια μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκη) Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 44 απεικονίσεις από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορείτικης Εστίας, που είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2005 και αφορούσε στη σχέση του Αγ. Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία. Πρόθεση της Αγιορείτικης Εστίας και των συνεργατών της ήταν να συγκεντρωθούν οι περισσότερες κατά το δυνατόν απεικονίσεις του Αγίου, ανεξάρτητα από το είδος της τέχνης και την κατάσταση διατήρησης. Με την ευλογία της Ιερής Κοινότητας και την συγκατάθεση των Καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους, η έρευνα απέδωσε έναν ιδιαίτερα μεγάλο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αριθμό απεικονίσεων του Αγίου. Η έκταση της τιμής των Αγιορειτών προς τον μεγαλομάρτυρα Δημήτριο υπογράμμισε τον στενό δεσμό της Θεσσαλονίκης με τον Άθωνα.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του Thesstoday.gr:

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More