Περισσότερα από 400 εκατ. άφησαν οι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη το 2018

Στα 420 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που ξόδεψαν οι τουρίστες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2018.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μισιρλή

Το συγκεκριμένο ποσό έγινε γνωστό μέσα από την έρευνα που παρουσίασαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με τίτλο “Προφίλ & Ικανοποίησης Τουριστών & Απόδοσης Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης”.

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία απόδοσης των ξενοδοχείων, διανυκτερεύσεων και δαπανών στην πόλη, Ελλήνων και αλλοδαπών, εκτιμάται ότι οι επισκέπτες των ξενοδοχείων ξόδεψαν 420 εκατ. το 2018. Οι επισκέπτες ξόδεψαν 161 εκατ. στα ξενοδοχεία, 183 εκατ. στην πόλη και 76 εκατ. αφορούν φόρους.

Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”

Το 2018 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία σημείωσαν αύξηση 12%, ενώ σε σχέση με το 2014 καταγράφηκε αύξηση 38%.

Το Ισραήλ παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη την περίοδο 2014-2018 σημειώνοντας αύξηση 564% ακολούθησαν η Ολλανδία και η Σλοβακία με 387% και 369% αντίστοιχα. Οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ανήλθαν στο 52% το 2018 έναντι του 48% το 2014.

Οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση της τάξης 255% αποτελώντας για τα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών κύρια αγορά. Επιπλέον, οι διανυκτερεύσεις των Κυπρίων σημείωσαν 7% μείωση.

Προφίλ Τουριστών 

Η πλειοψηφία των τουριστών ήρθε στη Θεσσαλονίκη για αναψυχή και ετοίμασε το ταξίδι του αρκετό καιρό πριν. Το 60% αποφάσισε το ταξίδι του 14 ημέρες πριν την αναχώρηση του. Το 22% για δουλειά, το 17% για να επισκεφθεί φίλους, συγγενείς και το 8% για συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Σέρβοι είναι οι πιο ικανοποιημένοι από τις πτυχές που εμπίπτουν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (δημόσια καθαριότητα, πάρκα “πράσινο, πλατείες-πεζοδρόμια, ασφάλεια). Οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Ρώσοι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι με τις 4 πτυχές. Επίσης, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί δαπάνησαν περισσότερα χρήματα σε αγορές, ενώ οι Ρουμάνοι και οι Γερμανοί στην εστίαση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ανδρέας Μαδρίνος τόνισε πως: “Τέσσερα χρόνια πέφτει ο δείκτης της ασφάλειας, κινδυνεύουμε σοβαρά αν συνεχιστεί η πτώση με την μικροεγκληματικότητα στου χώρους που επισκέπτονται τουρίστες”.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων, Σωκράτης Κίρτσιος είπε πως: “το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να μιλήσουμε με την Fraport. Πρέπει το αεροδρόμιο να αναβαθμιστεί, άλλαξε χέρια και έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε το νέο δρομολόγιο της Wizz Air και περιμένουμε κ άλλα νέα δρομολόγια”.

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας δήλωσε ότι: “ο βασικός στόχος επίσκεψης της πόλης είναι η ψυχαγωγία και είμαστε τελευταίοι περίπου στις τιμές. Η φετινή χρονιά δεν είναι πολύ εύκολη, έχει μπει στην αγορά η κρίση. Αυτό συμπιέζει τις τιμές. Αυτός που έρχεται εδώ δίνει περισσότερα λεφτά στην διασκέδαση παρά στη διαμονή. Διεθνή γεγονότα είναι αυτά που θα ανεβάσουν την πληρότητα των ξενοδοχείων. Μας λείπουν επαγγελματικές διοργανώσεις. Θα πρέπει να συντονιστούν όλοι φορείς γιατί πρέπει να κάνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό”.

“Από αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η ΠΚΜ μία αντίστοιχη έρευνα οπότε θα έχουμε χρόνο και να παρουσιάσουμε σε περιφερειακό επίπεδο την έρευνα. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η περιφέρεια να μεγαλώσει τον προορισμό που λέγεται Θεσσαλονίκη βλέπουμε ότι ακόμα έχουμε πολλή δουλειά. Πρέπει να εντάξουμε τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι θα γίνει το φεστιβάλ Επταπυργίου μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων. Θα στηθούν εξέδρες για 850 άτομα, θα έχει επαναληψιμότητα στον ίδιο χώρο και το ίδιο χρονικό διάστημα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συνεργιών, το στρατηγικό σχέδιο υπάρχει και τον επόμενο μήνα θα έχουμε τον ιδιότη  ανάδοχο που είναι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε γιατί είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ξενοδόχους και τους ιδιότητες” είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε ότι: “αυτό που είδαμε σαν δυσάρεστα στοιχεία είναι η καθαριότητα, η ασφάλεια και το πράσινο. Για την ασφάλεια δεν ευθύνεται ο δήμος αλλά το κράτος. Για τα πεζοδρόμιο, για την καθαριότητα και τα πάρκα ευθύνεται ο δήμος. το χρηματικό πρόβλημα που υπάρχει για τα έργα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, ελπίζω ο επόμενος δήμαρχος να τα καταφέρει καλύτερα. Για τα πεζοδρόμια είναι υπεύθυνος ο ιδιόκτητης του ακινήτου και αυτό είναι δια νόμου αλλά δεν τηρείται. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που ξεκινάει τέλος της χρονιάς μετά από μεγάλη προσπάθεια, κατά την εκτίμηση της μελέτης για το μουσείο ο στόχος της πρώτης 5ετιας ίσως και λιγότερο είναι να προσελκύσει 300.000 επισκέπτες και πιστεύω θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη Θεσσαλονίκη διεθνούς ακτινοβολίας και προβολής για την πόλη. Αυτό που έζησαν τα τελευταία χρόνια σαν δήμαρχος είναι ο μη συντονισμός των δυνάμεων που έχουμε, άλλα σκέφτεται η περιφέρεια, άλλα ο δήμος και οι φορείς. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει η πόλη να κάνει κινήσεις που θα τραβήξουν κόσμο. Πρέπει να αναδειχθούν και άλλες περιοχές γύρω-γύρω. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα τυραννιόμαστε χρόνια και θα ξοδεύουμε λεφτά. Με πονάει που δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης”.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου ανέφερε ότι: “μπήκε το νερό στο αυλάκι. Φτάσαμε να σε ένα σημείο να μπορούμε να χαιρόμαστε για τα μικρά κατορθώματα αυτής της πόλης. Η κυκλική οικονομία είναι ένας δυνατός όρος που μας δυναμώνει. Βλέπουμε μία πόλη ζωντανή και γεμάτη. Μπορούμε να προσφέρουμε γιατί η πόλη έχει αυτές τις δυνατότητες. Ο ηλεκτρονικός ξεναγός σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι μία καινοτομία στον τουρισμό που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα των επισκεπτών και θα δώσει μία άλλη όψη στην εικόνα της πόλης. Τόσα χρόνια προσπαθούμε να συνδεθούμε με την καινοτομία”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More