Πλαστικές επεμβάσεις: ”Πειράζουμε” την εμφάνισή μας; – Πως επιδρούν στην ψυχολογία μας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξημένη τάση ως προς τις πλαστικές επεμβάσεις είτε πρόκειται για βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης είτε για αποκατάσταση τμημάτων του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχει, ωστόσο η αντίληψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ”πειράζει” την εμφάνιση του μέσω των πλαστικών για να είναι πιο αρεστοί στην κοινωνία. Η πλαστική χειρουργική όμως δεν απευθύνεται μόνο στην αισθητική αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα. Η ψυχολογία επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας όπως θα δούμε παρακάτω που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για μια πλαστική επέμβαση.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τάγκα

Ο πλαστικός χειρουργός, Θανάσης Αντωνιάδης μιλά στο Thesstoday.gr και μας εξηγεί τον κόσμο των πλαστικών επεμβάσεων και πως αυτός λειτουργεί στη σημερινή εποχή.

Πλαστική χειρουργική και ταμπού

Θεωρούνται ταμπού οι πλαστικές επεμβάσεις;

«Ως πλαστικός χειρουργός θα ήθελα να αναφέρω αρχικά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος σήμερα δε γνωρίζει το πραγματικό αντικείμενο ενασχόλησης της Πλαστικής Χειρουργικής ως ξεχωριστής ιατρικής ειδικότητας, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να παρεξηγεί και την πλειονότητα από τις χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται. Η ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής προβάλλεται συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποκλειστικά όμως για τις αισθητικές ιατρικές της παρεμβάσεις. Θεωρώ όμως εξίσου σημαντικό να γνωρίζει το ευρύ κοινό ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι των επανορθωτικών επεμβάσεων που προσφέρει αυτή η ειδικότητα. Το κομμάτι αυτό αφορά κυρίως την αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργίας των ανατομικών τμημάτων του ανθρώπινου σώματος που έχουν υποστεί κάποια βλάβη, είτε ως συνέπεια των ακρωτηριαστικών επεμβάσεων για την αφαίρεση όγκων, είτε σε περιπτώσεις ατυχημάτων και στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν γεννηθεί με διάφορες συγγενείς ανωμαλίες.» εξηγεί ο χειρουργός, Θανάσης Αντωνιάδης και συνεχίζει: «Σχετικά όμως με το ταμπού, νομίζω ότι σήμερα υπάρχει σίγουρα μία ευρύτερη κοινωνική αποδοχή για τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό προκύπτει από τη σύγχρονη κοινωνική ανάγκη να δείχνουμε και όχι μόνο να αισθανόμαστε νέοι. Έχουν πέσει λοιπόν οι μάσκες του παρελθόντος και οι αισθητικές παρεμβάσεις έχουν γίνει πια περισσότερο αποδεκτές από ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού μας συνόλου.»

Αύξηση ή μείωση των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων;

Όπως αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός, είναι στατιστικά επιβεβαιωμένο από τις σύγχρονες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες ότι ο αριθμός των αισθητικών επεμβάσεων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Αυτό που αλλάζει συνεχώς με το πέρασμα των χρόνων είναι η διαφοροποίηση των τελικών επιλογών σε σχέση με το παρελθόν. Οι σύγχρονες τάσεις οδηγούν τους υποψήφιους ασθενείς σε επεμβάσεις που απαιτούν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας.

Είδη αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων με μεγαλύτερη απήχηση

Σύμφωνα με τον ειδικό, η επιλογή του κάθε είδους επέμβασης εξαρτάται από τις ανάγκες για βελτίωση του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των χειρουργικών τεχνικών συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των επεμβάσεων, καθιστώντας πολλές από αυτές πιο επιθυμητές σε σύγκριση με το παρελθόν. Η λιποαναρρόφηση με τη χρήση των λέιζερ, υπερήχων και ραδιοσυχνοτήτων, οι νέες τεχνικές με τα βελτιωμένα ενθέματα στην αυξητική επέμβαση του στήθους, η ανοικτή ρινοπλαστική και η κοιλιοπλαστική με λιγότερο χρόνο αποθεραπείας, αυξάνουν σταθερά τον αριθμό των ασθενών που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε ανάλογες αισθητικές επεμβάσεις.

Οι λόγοι που οδηγούν στις πλαστικές

Η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης έχει επίδραση στη ψυχική μας ισορροπία και κατ’ επέκταση βελτιώνει συνολικά τη ψυχική και σωματική μας υγεία.

«Όσο κι αν φαίνεται όμως περίεργο ή παράξενο, έχω διαπιστώσει προσωπικά ότι οι περισσότεροι ασθενείς στο ιατρείο μου έρχονται με σκοπό κυρίως να βελτιώσουν τη ψυχολογία τους. Αυτό που παρατήρησα το επιβεβαιώνει και μία τελευταία μελέτη που έχει αποδείξει το γεγονός ότι η πολύ γνωστή σε όλους θεραπεία με μπότοξ μπορεί να βελτιώσει το βαθμό της κατάθλιψης. Είναι σημαντική λοιπόν η ολιστική προσέγγιση των ασθενών μας που επιζητούν μία αισθητική επέμβαση. Ο στόχος της κάθε θεραπείας που προσφέρουμε είναι να αισθανθούν καλύτερα οι ασθενείς μας κι όχι η αποκλειστική πραγματοποίηση από τον χειρουργό της τέλειας επέμβασης. Η επέμβαση που δε σχεδιάστηκε σωστά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο ψυχισμό του ασθενή μας και ενδέχεται να τον οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρή ψυχική διαταραχή.», αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός.

Αισθητικές επεμβάσεις (ηλικίες, φύλο, είδη)

Όρια στην ηλικία για να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής στην ουσία δεν υπάρχουν. Οι ανάγκες του κάθε φύλου είναι σίγουρα διαφορετικές. Οι άνδρες στην πλειονότητά τους επιλέγουν πιο συχνά τη λιποαναρρόφηση και τη ρινοπλαστική. Οι γυναίκες, σε μικρότερες ηλικίες αυξάνουν το μέγεθος του στήθους τους και φτιάχνουν το σχήμα της μύτης τους, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες ασχολούνται με το πρόβλημα της χαλάρωσης και της γήρανσης στο πρόσωπο και στο σώμα τους.

Αποτυχημένη επέμβαση

Η επιτυχία μιας επέμβασης ξεκινάει από τον καλό σχεδιασμό όπως δηλώνει ο κ.Θανάσης Αντωνιάδης. Η σωστή επιλογή της εξατομικευμένης παρέμβασης, σε συνδυασμό με τη κατανόηση από τον ασθενή του τελικού στόχου και των ορίων της συνολικής βελτίωσης αποτελεί τη βάση για την πραγματοποίηση ενός καλού τελικού αποτελέσματος.

Η στατιστική στη χειρουργική είναι αμείλικτη και κάθε επέμβαση έχει προβλήματα κι επιπλοκές. Είναι σημαντικό λοιπόν για κάθε ασθενή που θέλει να υποβληθεί σε επέμβαση αισθητικής φύσης να αποδεχθεί το ενδεχόμενο του προβλήματος που θα ανακύψει.

Αποτελεί θέσφατο η ενυπόγραφη συναίνεση του ασθενή ότι έχει ενημερωθεί για το σύνολο των προβλημάτων και επιπλοκών που μπορεί να συμβούν πριν την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης.

Στις περιπτώσεις που αμφισβητείται η αξιοπιστία του γιατρού, συνήθως ο ασθενής απομακρύνεται και επιλέγει τη βοήθεια ενός άλλου ειδικού στο πρόβλημα που τον αφορά. Ο επόμενος γιατρός μπορεί να βοηθήσει τον προβληματισμένο ασθενή, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτός γίνεται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Γυναίκα και εξωτερική εμφάνιση

Η εξωτερική εμφάνιση της γυναίκας έχει να κάνει με την αυτοπεποίθησης της, καθώς και με το βαθμό αξιολόγησης της, που την κάνει ελκυστική στο αντίθετο φύλο. Η γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό της και την εξωτερική της εμφάνιση, θα είναι δυσλειτουργική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικογενειακής και επαγγελματικής της ζωής. Είναι σημαντικός παράγοντας λοιπόν όπως δηλώνει ο κ. Αντωνιάδης για τη γυναίκα, να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εικόνα της εξωτερικής της εμφάνισης έτσι ώστε να ισορροπήσει και η ίδια ψυχολογικά.

Όσον αφορά τις νέες σε ηλικία γυναίκες οι οποίες ”πειράζουν” το στήθος ή το πρόσωπο τους, παρατηρείται μια αύξηση τα τελευταία χρόνια σε επεμβάσεις τέτοιου είδους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον πλαστικό χειρουργό καθώς μας αναφέρει ότι η γενιά του Instagram και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζει μία τεράστια αύξηση στον αριθμό των νεαρών ατόμων που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο και το σώμα τους. Είναι το χαρακτηριστικό μιας γενιάς που υπερπροβάλει την εικόνα της διαρκώς στα διάφορα μέσα δικτύωσης με σκοπό να αποκτήσει προσωπική αξία και αναγνωσιμότητα. Υπάρχει, ωστόσο και εξαίρεση από αυτή την κατηγορία των νεαρών ατόμων που σχετίζονται με συγγενείς ανωμαλίες, όπως η ανισομαστία, η λιποδυστροφία και η γυναικομαστία. Τα προβλήματα αυτά των ατόμων επιβάλλεται να λυθούν σε νεαρή ηλικία, καθώς η ύπαρξή τους οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.

Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί πολλούς στο κρεβάτι του χειρουργείου για μια πλαστική επέμβαση είναι η ψυχολογία μας. Πως αυτά τα δυο συνδέονται λοιπόν;

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Έλενα Μπεχτσή μας εξηγεί ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην απόφαση μιας πλαστικής επέμβασης διαφέρουν στις περιπτώσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού, εγκαύματος ή δυσμορφίας από εκείνες που γίνονται με σκοπό την αισθητική βελτίωση ενός σημείου του σώματος. Στην πρώτη περίπτωση έχουν να κάνουν με αντικειμενικούς λόγους που πιθανόν υπάρχουν και οδηγούν το άτομο να προχωρήσει στην επέμβαση, ενώ στη δεύτερη αφορούν κυρίως τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ακόμα και μια ψυχική διαταραχή στην οποία το άτομο θεωρεί ένα μέρος του σώματος ή του προσώπου του δύσμορφο. Στις περιπτώσεις λοιπόν που η πλαστική επέμβαση γίνεται με στόχο το κυνήγι του τέλειου και την προσαρμογή στα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα προδίδει για το άτομο μια ψυχολογική δυσκολία που αφορά την αδυναμία του να αποδέχεται τις ατέλειες του. Μέσα από την αδυναμία αυτή προκύπτει η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μια έκφραση της οποίας μπορεί να είναι η εμμονική ανάγκη για βελτίωση της εξωτερικής εικόνας.

Γυναίκα, το ωραίο φύλο

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, διαχρονικά, η γυναίκα χαρακτηρίζεται ως το ωραίο φύλο και αυτό την κάνει πιο επιρρεπή στο να επιθυμεί να δημιουργήσει έναν εαυτό που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές επιβολές που αφορούν την ομορφιά και τη νεότητα. Αρκετές γυναίκες συσχετίζουν την αψεγάδιαστη εξωτερική εμφάνιση με την προσωπική ευτυχία και αυτή είναι μια πεποίθηση που μπορεί να οδηγήσει στις πλαστικές επεμβάσεις. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και περισσότερους άντρες να αλλάζουν την εξωτερική τους εμφάνιση μέσω των επεμβάσεων. Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει σημαντική στατιστική διαφορά αλλά κάθε ομάδα έχει διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες.

Ψυχολογία μετά τις πλαστικές επεμβάσεις

«Η πλαστική με σκοπό την διόρθωση ενός προβληματικού σημείου του προσώπου ή του σώματος, σίγουρα, μπορεί να ανακουφίσει και να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στη ψυχολογία του ατόμου, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση του. Στις περιπτώσεις όμως που οι πλαστικές γίνονται λόγω της υπερβολικής ή συνεχούς προσπάθειας του ατόμου να διορθώσει κάτι πάνω του, τότε συνεχίζει να νιώθει ατελές εξωτερικά και μετά από αυτές, και αυτό γιατί το πραγματικό αίτιο είναι ψυχικό, εσωτερικό.», δηλώνει η ψυχολόγος, Έλενα Μπεχτσή.

Συμβουλές 

Για μια τέτοια απόφαση, που οδηγεί σε μια μόνιμη αλλαγή και εμπεριέχει πιθανούς κινδύνους, το άτομο πρέπει να πάρει το χρόνο του και να μην λειτουργήσει παρορμητικά. Χρειάζεται να αναγνωρίσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί αυτή την αλλαγή και να τους αξιολογήσει. Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει έντονος φόβος ή αμφιθυμία για την απόφαση της επέμβασης είναι αναγκαία η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας με σκοπό τη διερεύνηση των παραπάνω.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο