Ποια είναι η άποψη των πολιτών για την απλή αναλογική – Ζέρβας, Δαρδαμανέλης και Μανδαλιανός σχολιάζουν το πώς επηρέασε το σχήμα των διοικήσεών τους

Για το αν συμφωνούν με την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους, πώς βλέπουν τις συνεργασίες στις διοικήσεις και αν πιστεύουν ότι γίνονται “συμφωνίες” κάτω από το τραπέζι, για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και για το ποια θεωρούν τα κυριότερα προβλήματα σ’αυτούς , κλήθηκαν να απαντήσουν 700 πολίτες σε έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο των δήμων και του προσωπικού που τους συντελεί, παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, της Καλαμαριάς και του Κορδελιού-Ευόσμου, αντίστοιχα, σχολίασαν το πως η απλή αναλογική επηρέασε τη σύνθεση των διοικήσεων αλλά και το πως τα αποτελέσματα της έρευνας “αγγίζουν” τον εκάστοτε δήμο.

Η έρευνα 

Για το αν η απλή αναλογική με την οποία έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, έδωσαν στο δήμο τους  τη διοίκηση που θα επιθυμούσε, 6 στους 10 απάντησαν πως όχι ή μάλλον όχι, ενώ υπέρ της κατάργησής της τάσσεται το 73% των ερωτηθέντων. Μόλις 23% συμφωνεί ότι με την απλή αναλογική η εκπροσώπηση είναι δικαιότερη, ενώ 76% θεωρεί πως οι συνεργασίες στους δήμους είναι “προϊόν συμφωνιών κάτω από το τραπέζι για τις θέσεις”.

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της χρηματοδότησης τους από τον προϋπολογισμό συμφωνεί το 55%, ενώ διαφωνεί το 37%. Επίσης, το 81% συμφωνεί με την συμμετοχή ιδιωτών στη αποκομιδή των απορριμμάτων. Οςον αφορά την εξυπηρέτησή τους από το δήμο, 67% επισήμανε πως έπρεπε να μεταβεί στην υπηρεσία καθώς δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά ενώ για τα θέματα που πρέπει να δώσει προτεραιότητα ο δήμος, οι ερωτηθέντες εστίασαν στην καθαριότητα, τα έργα υποδομών και τις αστικές συγκοινωνίες.

Ζέρβας: “Ευτυχώς που προέκυψε η αλλαγή στον Κλεισθένη”

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική, ωστόσο όπως πρόσθεσε στο δήμο Θεσσαλονίκης “έγινε μια πολύ καλή δουλειά, έχουμε ένα εξαιρετικό διοικητικό σχήμα από πολλούς χώρους. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο Κλεισθένης και επιτέλους να μπούμε σε ένα μοντέλο – κυρίως για τους μεγάλους δήμους της χώρας – και μια λογική μητροπολιτικής διοίκησης”.

“Στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν έχουμε πρόβλημα κυβερνησιμότητας”, είπε, σημειώνοντας πως βοήθησε η τροποποίηση του Κλεισθένη. Ωστόσο, όπως είπε, σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν 13 παρατάξεις, κάποιες από τις οποίες απέσπασαν μικρό ποσοστό στις εκλογές, υποστηρίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ένα “πλαφόν” για την εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ όπως τόνισε πρέπει να υπάρχει και ένα μπόνους για την παράταξη του δημάρχου.

Για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους υποστήριξε πως πριν την μείωσή του είχε πει ότι αυτοί οι πόροι δεν φτάνουν για να καλύψουν καν την αντίστοιχη κατάργηση των ΚΑΠ, αλλά και ότι τα έσοδα και οι αντικειμενικές αξίες διαφέρουν από δήμο σε δήμο. Για την καθαριότητα, τόνισε πως είναι το μεγαλύτερο ζήτημα του δήμου, καθώς μέχρι τώρα οι υπηρεσίες δεν ήταν αποτελεσματικές  ενώ δεν είναι αντίθετος στη συμμετοχή ιδιωτών, αφού όμως γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες του δήμου.

Δαρδαμανέλης: “Δε χαροποιεί κανέναν δήμαρχο το να απαξιώνεται το δημοτικό συμβούλιο”

“Στην Καλαμαριά έχουμε πολιτικό πολιτισμό” ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισημαίνοντας πως είναι υπέρ των συνεργασιών, ωστόσο όπως είπε η απλή αναλογική έφερε προβλήματα που δεν τις κατέστησε δυνατές στο δήμο του, κρίνοντας απαραίτητες τις τροπολογίες για να υπάρχει δικαιότερη εκπροσώπηση.

“Στα μάτια μου είναι κάτι αρνητικό, καθώς θα πάρουμε ρετσινιά στο όνομά μας”, είπε για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ενώ για τη συμμετοχή ιδιωτών στην καθαριότητα, εμφανίστηκε θετικός σε περίπτωση που οι καταστάσεις το απαιτούν, τονίζοντας ότι δε θα χαθούν θέσεις εργασίας στο δήμο, αλλά θα βελτιωθεί η ποιότητα. Πρότεινε μάλιστα διαδημοτικές συνεργασίες στο κομμάτι της καθαριότητας σε περιπτώσεις ανάγκης, αν αυτό είναι εφικτό, υπογραμμίζοντας όμως αυτή η πρόταση πρέπει να ωριμάσει, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν για παράδειγμα εργατικά ατυχήματα και ποιος πάρει την ευθύνη στην περίπτωση που συμβούν. Για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου πρόσθεσε πως σ’αυτό το κομμάτι η Καλαμαριά “πονάει” και πως είναι βασική του προτεραιότητα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να γίνει φιλική προς τον πολίτη.

Μανδαλιανός: “Γίναμε θιασώτες ενός θεάτρου του παραλόγου”

Για τα προβλήματα που έφερε η απλή αναλογική στους δήμους, αναφέρθηκε ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, που όπως τόνισε στον ένα μήνα που ανέλαβε τη διοίκηση, δέχτηκε αθέμιτο “πόλεμο” από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στη σύνθεση της διοίκησης. “Η απλή αναλογική είναι το άκριτο δημοκρατικό μέσο, ωστόσο, όπως φάνηκε, στο δήμο μου δεν υπάρχει η πολιτική ωριμότητα. Εγώ δε δέχτηκα εκβιασμούς, ούτε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι”, είπε.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, υπογράμμισε πως η μεταφορά του στους δήμους είναι επίφοβη ενώ για την ανάμειξη των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας, ανέφερε πως είναι σύμφωνος, αφού όμως πρώτα αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες του δήμου στο έπακρο και μόνο αν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υποστήριξε πως δυστυχώς ο δήμος του δεν είναι “ώριμος” στον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο τόνισε πως θα γίνουν ενέργειες ώστε να μην αναλώνεται ο πολίτης και να μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο διευθυντής της Interview Δημήτρης Βασιλειάδης. Στην εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α. Βαγγέλης Πλάκας, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, η γενική γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς Ελένη Φύκα και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More