Πού βρήκε η Β.Κορέα τα πυρηνικά; Λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή δεν πέτυχε η δοκιμή;

Οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, ότι προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου έχει προκαλέσει τριγμούς στη διεθνή διπλωματία και ανησυχία, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, ότι “το πυρηνικά υπεύθυνο κράτος δεν θα χρησιμοποιήσει το όπλο του, αν δεν απειληθεί”.

Κι ενώ, αν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι επρόκειτο για δοκιμή υδρογονοβόμβας, αυτή θα είναι η τέταρτη δοκιμή της Β.Κορέας μέσα σε μία δεκαετία, η ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 και τον ιδρυτή του κράτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ο Κιμ ιλ Σουνγκ, παππούς του σημερινού Βορειοκορεάτη δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ουν, ξεκίνησε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, που διήρκεσε μεταξύ 1950 και 1953.

 

Την περίοδο εκείνη, ο Κιμ αναφέρεται, πως είχε πληροφορίες, ότι ο Αμερικανός Στρατηγός Μακ Άρθουρ ζήτησε από την Ουάσινγκτον την άδεια, για να προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον τόσο της Βορείου Κορέας, όσο και του συμμάχου της στον πόλεμο, της Κίνας.

Τριάντα χρόνια μετά και κατόπιν “σιγής ασυρμάτου”, αμερικανικοί δορυφόροι απαθανάτισαν στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα στο Ερευνητικό Κέντρο Πυρηνικών Επιστημών της Yongbyon.

Μέχρι το 1994, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Β.Κορέας βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις, με στόχο το “πάγωμα” του πυρηνικού προγράμματος, ενώ οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις επιδεινώνονταν σταδιακά, αλλά σταθερά.

Το 2002 πια, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του George W.Bush, η συμφωνία έπεσε στο κενό, καθώς υπήρξαν βάσιμες υποψίες ότι η Β. Κορέα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, προχώρησε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Αν και η πρώτη αυτή δοκιμή ήταν μικρής ισχύος, οι επόμενες ήταν πιο επιτυχείς.

Σημειώνεται πάντως, ότι η σεισμική δόνηση που προκλήθηκε από την υποτιθέμενη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου, κατά τους ειδικούς, είναι κατά πολύ μικρότερη, από αυτήν που θα έπρεπε να έχει προκαλέσει. Κατά συνέπεια, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο BBC, είτε λέει ψέματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είτε η δοκιμή δεν πέτυχε.
Άλλωστε και η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την δοκιμή, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου.
“Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν “μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More