Προεδρικά σενάρια για Αβραμόπουλο

Παραμένει ο «γρίφος» για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις προθέσεις του, αν και συζητά με συνεργάτες του για τα ενδεχόμενα ενδεδειγμένα πρόσωπα. Φέρεται να έχει πει στη Φώφη Γεννηματά ότι οι τελικές του αποφάσεις θα ληφθούν τον χειμώνα σε κάποιο βουνό, φράση που δημιούργησε σενάρια ότι θα είναι πρόσωπο …του βουνού, προερχόμενο από την Κεντροαριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πρόσωπο που να ενώνει, υπερκομματικό και πολιτικό -ιδανικά δε και γυναίκα.

Η μόνη δημόσια αναφορά του ήταν πρόσφατα από το βήμα της Βουλής, όταν μιλώντας κατά τη συζήτηση  για την Αναθερώρηση του Συντάγματος και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι παρά τη διάταξη που προτείνει η ΝΔ για εκλογή και με 151 βουλευτές ο στόχος της θα είναι η πρόταση να αφορά σε πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, άρα ένα υπερκομματικό πρόσωπο. «Ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, της πρώην προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Μαρίας Δαμανάκη, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά και της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ενα από τα πρόσωπα που ακούγεται εσχάτως έντονα είναι εκείνο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τα σχετικά σενάρια να αναζωπυρώνονται. Κι αυτό γιατί ο μέχρι πρότινος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ έχει τέτοια στοιχεία: έχει διατελέσει υπουργός αλλά και αντιπρόεδρος της ΝΔ, δήμαρχος Αθηναίων και διπλωμάτης καριέρας και είναι ένα πρόσωπο που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ με όλες τις τάσεις αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα.

Χρημάτισε αντιπρόεδρος του κόμματος επί Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είχε στηρίξει στο συνέδριο, ενώ επί διακυβέρνησης Καραμανλή είχε κορυφαία υπουργικά έδρανα (Τουρισμού, Υγείας), επί κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν υπουργός Αμυνας και  επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπουργός Αμυνας και Εξωτερικών και διαθέτει σχετικά υπερκομματικό προφίλ, καθώς είχε ακουστεί πολύ έντονα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος λόγω και της θητείας του στην Κομισιόν γνωρίζει καλά πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τους συσχετισμούς των Βρυξελλών, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με κορυφαίες προσωπικότητες της ΕΕ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More