Π. Σκαρλάτος: «Έτσι θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας»

Περπάτησα τον δήμο μας από άκρη σε άκρη, συνομίλησα με τους συμπολίτες μας, άκουσα τους προβληματισμούς τους και είδα την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε γωνιά του Ωραιοκάστρου.

Του Παντελή Σκαρλάτου*

Διαπίστωσα ότι δεν έχουμε καθόλου άδικο που θέσαμε τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής στην κορυφή της ατζέντας της «αν.α.σ.α». Στόχος, όχι μόνο δικός μου, αλλά και όλων των συνεργατών μου είναι να δώσουμε μια ανάσα στον τόπο αυτό και να λύσουμε όσα προβλήματα αφέθηκαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή να συσσωρευθούν υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής μας.

Τα τελευταία χρόνια, η αδράνεια, η απραξία και η αναποτελεσματικότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής έχουν οδηγήσει αυτόν τον όμορφο τόπο σε ένα τέλμα.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο πια το δήμο μας στην τύχη του. Φτάνει! Πρέπει να δράσουμε: Γρήγορα και όλοι μαζί.

Πιστεύω στις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του. Πιστεύω στην αξία του τόπου μου και στις αξίες που έχει η τοπική μας κοινωνία.

Για αυτό δεσμεύομαι πως μέχρι τα μέσα της θητείας μας τα αυτονόητα θέματα της καθημερινότητας, που στο δήμο μας είναι δυστυχώς ακόμα ζητούμενα, θα έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Καθαριότητα, παιδικές χαρές και χώροι αναψυχής για εμάς και τα παιδιά μας, ασφαλείς μετακινήσεις, αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε από την 1η Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου.

 • Με σύνθημα «καθαρές γειτονιές και αξιοπρεπείς δημόσιοι χώροι» από άκρη σε άκρη στον δήμο μας θέτουμε ως προτεραιότητα την αναδιάρθρωση συγκομιδής απορριμμάτων και την ενίσχυση δράσεων ανακύκλωσης απορριμμάτων – αποβλήτων και ενεργειακής εκμετάλλευσης τους.

Στις άμεσες προτεραιότητες μας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση του μοντέλου καθαριότητας με στόχο τον διπλασιασμό της συχνότητας αποκομιδής απορριμμάτων, η ανάπτυξη δικτύου κάδων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ο καθαρισμός ρεμάτων και η εξυγίανση όλων των περιοχών όπου υπάρχουν ανεξέλεγκτες ρίψεις μπαζών.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω προγραμματίζουμε στον τομέα των υποδομών:

-Ανάπτυξη μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων με δυνατότητα επεξεργασίας (κομποστοποίηση) του υλικού ‘καφέ’ κάδου (βιοαπόβλητα), ποσότητες ιλύος από την ΕΕΛ Μυγδονίας και κατά περίπτωση, γεωργικών υπολειμμάτων.

-Σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών κάδων με υπογειοποιημένους κάδους που θα διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης δρομολόγησης κι απομακρυσμένου ελέγχου στάθμης απορριμμάτων.

Ένας δήμος που σέβεται την αποστολή του, πρέπει να φροντίσει τα παιδιά του τόπου. Για αυτό, δίνουμε ανάσα στην οικογένεια και θέτουμε ως στόχο υψηλής προτεραιότητας την κατασκευή νέων παιδικών χαρών και την ανάπλαση των υφιστάμενων. Σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας προτείνουμε την κατασκευή νέων χώρων αθλοπαιδιών και με την εγκατάσταση των απαιτούμενων οργάνων, περίφραξη των χώρων, τη φύτευση, την υδροδότηση και τον ηλεκτροφωτισμό και διασφαλίζουμε την πιστοποίησή τους.

Κεντρικό θέμα για μια καλή ποιότητα ζωής είναι η σωστή διαχείριση της μετακίνησης πεζών και οχημάτων. Με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, διαμορφώσαμε ήδη ένα πλήρες σχέδιο που το καταθέσαμε ενώπιον των συνδημοτών μας.

Οι παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, δρόμους, διασταυρώσεις και κτίρια ρυθμίζουν την κυκλοφορία, μειώνουν την ταχύτητα μέσα στην πόλη και τους οικισμούς, εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση πεζών και συντελούν στην αισθητική αναβάθμιση και την εκμετάλλευση δημοσίων χώρων.

Προτείνουμε μεταξύ άλλων:

 1. Ανασχεδιασμό οδικού δικτύου με στόχο την αναβάθμιση, τη λειτουργικότητα, την οδική ασφάλεια, κατά μήκος της οδού Θεσσαλονίκης με διαπλάτυνση των διαβάσεων πεζών και των διασταυρώσεων
 2. Ανασχεδιασμό και διαμόρφωση μικρών κυκλικών κόμβων
 3. Αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης και δημιουργία νέων θέσεων με την εκμετάλλευση οικοπέδων εντός οικισμού Ωραιοκάστρου

Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε τη γνώση, τη θέληση και τις ικανότητες να λύσουμε άμεσα το κορυφαίο θέμα του νερού στις περιοχές της Μυγδονίας και της Καλλιθέας. Ποτέ ξανά χωρίς ΝΕΡΟ! Οι ενέργειες μας στηρίζονται τόσο σε ουσιαστικές παρεμβάσεις των (όποιων) έργων βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και σε νέες προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως:

 • Επίσπευση έργου ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας & Καλλιθέας
 • Επίσπευση της διαδικασίας υλοποίησης του έργου με το οποίο ο δήμος θα χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση Δεξαμενής Αποσιδήρωσης Νερού
 • Αντικατάσταση των σωληνώσεων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης και χάραξη νέων αγωγών που θα βρίσκονται εκτός των οικοπέδων που διέρχονται οι ήδη υπάρχοντες

Βασική μας μέριμνα είναι η αξιοπρεπής ζωή στο δήμο μας. Βάζουμε επιτέλους τέρμα στις εκκρεμότητες του παρελθόντος:

Ολοκληρώνουμε το έργο αποχέτευσης στο δήμο μας, δημιουργούμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αναιρούμε την πρακτική για πολίτες δύο ταχυτήτων – αυτούς που έχουν κι αυτούς που δεν έχουν αποχέτευση στην περιοχή τους- εξισορροπούμε τις συνθήκες διαβίωσης στο δήμο μας, λύνουμε θέματα που δεν αρμόζουν σε ένα ευρωπαϊκό δήμο.

Στόχος μας είναι ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης οικισμών Πενταλόφου, Νεοχωρούδας και Μελισσοχωρίου.

Η συνεχής αδιαφορία των τοπικών αρχών στο θέμα των αδέσποτων ζώων οδήγησε το δήμο μας σε αδιέξοδη κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές τη ζωή των πολιτών. Στόχος μας είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, η σωστή διαχείριση από πλευράς ιδιοκτήτη και η ορθή αντιμετώπιση από την πλευρά των κατοίκων, με την άντληση ειδικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κινούμαστε σε δύο άξονες:

1. Την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας

2. Το πρόγραμμα διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Σύσταση ειδικής υπηρεσίας στο δήμο για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των αδέσποτων
  • Σήμανση, καταγραφή, εμβολιασμό, στείρωση
  • Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξέταση δημιουργίας κυνοκομείου

Η αίσθηση ασφάλειας των συνδημοτών μας έχει πληγεί από την αδιαφορία των τοπικών αρχών και της Πολιτείας. Οι δημότες πρέπει να νοιώθουν και να είναι ασφαλείς στην εργασία, στο σπίτι, στο δρόμο. Ο δήμος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κρατικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την αστυνόμευση της πόλης, όμως μπορεί να βελτιώσει υποδομές που θα αυξήσουν έμμεσα τα επίπεδα ασφάλειας στους δημόσιους χώρους.

-Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια με στόχο τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία για τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Ασφάλειας

– Φωταγώγηση της πόλης όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους αλλά σε κάθε στενό των περιοχών του δήμου μας ώστε να εκλείψει κάθε παραβατική διάθεση που γεννά το σκοτάδι και το ημίφως. Η σημερινή έλλειψη επαρκούς φωτισμού δημιουργεί προϋποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς.

– Τοποθέτηση νέων στύλων φωτισμού όπου απαιτείται ύστερα από χαρτογράφηση των περιοχών.

Γνωρίζουμε τι χρειάζεται σήμερα ο δήμος μας και τι πρέπει να κάνουμε αύριο.

Είμαστε μια παράταξη που συνδυάζει τη γνώση των τοπικών θεμάτων, την εμπειρία, την αποδεδειγμένη ικανότητα διοίκησης και ταυτόχρονα διαθέτει την ορμή και το μεράκι των λιγότερο έμπειρων αλλά όχι και λιγότερο ικανών να προσφέρουν στην πόλη.

Ενώνουμε δυνάμεις, γνώσεις, γενιές, ελπίδες.

Δώστε μας την ευκαιρία να μπορέσουμε να δώσουμε την ανάσα που χρειάζεται αυτός ο όμορφος τόπος. Ο τόπος μας!

*Ο κ. Σκαρλάτος είναι υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Ωραιόκαστροtoday που διανέμεται δωρεάν σε επιχειρήσεις και κατοικίες στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More