Ρέμα Δόξας: Παράδεισος ή εστία μόλυνσης; (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ένας καταπράσινος τόπος που θυμίζει δάσος έχει δημιουργηθεί λίγα μέτρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χωρίς, όμως, την κατάλληλη περιποίηση και αξιοποίηση έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής. Το ρέμα της Δόξας αποτελεί μια μικρή… ζούγκλα στη Θεσσαλονίκη, που ωστόσο δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των περιοίκων.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Πρόκειται για ένα ρέμα που βρίσκεται επί της οδού Δοϊράνης, ξεκινάει από το ύψος της Αγίου Δημητρίου και είναι ορατό μέχρι την οδό Εγνατία, όπου και υπογειοποιείται. Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για μια “πηγή” οξυγόνου στο κέντρο της πόλης. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Σε πολλά σημεία του ρέματος υπάρχουν σκουπίδια, τα οποία δεν μαζεύονται. Τα λιμνάζοντα νερά έχουν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες της άνοιξης μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου.

Το ThessToday.gr βρέθηκε στο ρέμα και έκανε αυτοψία, μιλώντας παράλληλα με περίοικους, οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κατοίκου της περιοχής για την εγκατάλειψη του ρέματος: “Το ρέμα είναι χάλια. Κάποτε το καθάριζαν. Τώρα έχουν πολύ καιρό. Έχει πολλά κουνούπια και αποτελεί πηγή μόλυνσης”, τόνισε.

Άλλος κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως “το ρέμα θέλει καθαρισμό. Η τελευταία φορά που καθαρίστηκε ήταν όταν έφτιαχναν το δρόμο. Έχει πάνω από δέκα με δεκαπέντε χρόνια που έχει να καθαριστεί καλά”, είπε.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής μέσα στο ρέμα “υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο, στο οποίο βρίσκει στέγη όποιος θέλει”.

“Υπάρχουν καρκινογόνα μπάζα που περιέχουν αμίαντο”

Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής στο ThessToday.gr σε σημείο του ρέματος υπήρχε αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο γκρέμισε ο δήμος Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018. Αποτέλεσμα ήταν στο σημείο να συσσωρευθούν καρκινογόνα μπάζα που περιέχουν αμίαντο. “Όταν έγινε η κατεδάφιση σηκώθηκε νέφος αμιάντου. Δεν έδωσαν σημασία. Παράτησαν τα μπάζα, τα οποία είναι γεμάτα από αμίαντο. Έχει γίνει καταγγελία στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σχετικά με το ρέμα, αλλά δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση. Επιπλέον στο σημείο που βρισκόταν το αυθαίρετο υπάρχει ένα βρυσάκι που φέρνει νερό από το δάσος του Σέιχ Σου. Το αυθαίρετο το είχε εγκλωβίσει, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχουν ανεξέλεγκτα τα νερά. Έτσι έχουμε κουνούπια από το Φεβρουάριο μέχρι και το Νοέμβριο”, σημείωσε.

Το ρέμα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, Μαρία Ζουρνά, η οποία τόνισε πως διοικητικά το ρέμα υπάγεται στο δήμο Θεσσαλονίκης: “Διοικητικά το ρέμα υπάγεται στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε έργο στο κομμάτι του ρέματος δίπλα στην Στρατιωτική Σχολή. Είχε πέσει ο δρόμος στο ρέμα μετά από βροχές και φροντίσαμε για τη στήριξή του με πέτρινους τοίχους και άλλα μέσα. Έχει γίνει συνολικά μια ανάπλαση του κάτω κομματιού του ρέματος. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν αυθαίρετα σπίτια. Αντίθετα παραπάνω γίνεται προσπάθεια αποβολής των καταπατητών για να συνεχιστεί η ανάπλαση προς τα πάνω”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα παράπονα των κατοίκων για υπολείμματα αμιάντου στα μπάζα ενός κατεδαφισμένου κτιρίου στο ρέμα, το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον προϊστάμενο του τμήματος Συντηρήσεων Δημοσίων Κτιρίων και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Σπηλιόπουλο: “Μετά την καταγγελία των κατοίκων, πήγαμε στο σημείο και είδαμε πως υπήρχαν κάποια μικρά κομμάτια από αμιαντοτσιμέντο. Δεν είναι σκέτος αμίαντος. Περιμένουμε εξειδικευμένο συνεργείο για να τα μαζέψει. Εκτιμούμε πως την επόμενη βδομάδα θα καθαριστεί το σημείο. Είναι μια διαδικασία που πρέπει πρώτα να εγκριθούν κάποιες μελέτες. Κάτι εμφανές δεν υπήρχε στο κτίριο πριν την κατεδάφιση”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Σπηλιόπουλος μίλησε και για το σύνολο των κτιρίων επί του ρέματος που έχουν κατεδαφιστεί: “Εμείς ως διεύθυνση έχουμε κατεδαφίσει τρία κτίρια, εκ των οποίων το ένα πολύ μικρό. Παλαιότερα έχουν γίνει και άλλες κατεδαφίσεις κοντά στην οδό Εγνατία”, είπε.

Προέχει ο καθαρισμός του ρέματος υποστηρίζουν υποψήφιοι δήμαρχοι

Με αφορμή τα παράπονα των περίοικων για το ρέμα της Δόξας αλλά και το γεγονός πως το συγκεκριμένα ρέμα υπάγεται διοικητικά στο δήμο Θεσσαλονίκης, το ThessToday.gr μίλησε με υποψήφιους δημάρχους του δήμου για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το ζήτημα.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: “Το ρέμα Δόξης είναι τεράστιο, από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και διαπερνά σχεδόν όλη την πόλη. Για ένα τμήμα του υπάρχουν οριογραμμές που έχουν επικυρωθεί μάλιστα με ΦΕΚ. Μέρος μόνον αυτού του τμήματος, εντός οριογραμμών, έχει εκκαθαριστεί και ένα άλλο μεγάλο τμήμα του είναι προς οριοθέτηση. Δυστυχώς ο καθαρισμός του και η επιμέλεια του ρέματος είναι πλημμελής και οι όποιες διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες καθώς σε πολλά επιμέρους σημεία παρουσιάζεται μία απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης. Εναπόθεση μπάζων και άλλων ογκωδών, κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγω ακόμη και για αμίαντο, κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες, υψηλά χόρτα κ.ο.κ, διαμορφώνουν μία απαράδεκτη εικόνα. Σε περίπτωση που εκλεγώ δήμαρχος θα φροντίσω για την τάχιστη οριοθέτηση όλου του ρέματος στο πλήρες μήκος του. Διευθετούμε τα πρανή και τον πυθμένα του με φυσικό τρόπο, χωρίς εργασίες μεγάλης κλίμακας και χωρίς μπετό και μεγάλες κατασκευές. Θα υπάρξει άμεσος εμπλουτισμός της φυσικής χλωρίδας που αναπτύσσεται τοπικά και δημιουργία περιπατητικής διαδρομής με ήπιας κλίμακας παρεμβάσεις διαμόρφωσης και μετατροπή του σε πνεύμονα πρασίνου, φυσική αρτηρία αισθητικής αναβάθμισης του αστικού τοπίου. Τέλος θα υπάρχει συνεχής μέριμνα για την καθαριότητα με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης”, σημείωσε. 

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: “Η κλιματική αλλαγή και γενικώς το συνολικό οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη οδηγεί  και σε αναδιατάξεις των προτεραιοτήτων στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Μια τέτοια είναι και η περίπτωση των ρεμάτων. Η Θεσσαλονίκη, το συνολικό πολεοδομικό συγκρότημά της και οι κοντινές περιαστικές περιοχές της, εξαιτίας της φυσικής της θέσης εξακολουθεί να διαθέτει ακόμη αρκετά ρέματα, τα οποία ωστόσο κινδυνεύουν και αυτά να ‘αξιοποιηθούν’, να μπαζωθούν, να γίνουν δρόμοι, να γίνουν χώροι αυθαίρετων κατασκευών κ.α.. Στο χώρο του κεντρικού δήμου της πόλης υπάρχουν ρέματα τα οποία αυξάνουν με τη βλάστησή τους την πυκνότητα του πρασίνου εντός των κατοικημένων περιοχών, λειτουργούν ως φυσικοί πνεύμονες που συμβάλλουν στο αερισμό των περιοχών και στην καταπολέμηση της συγκέντρωσης υψηλής θερμότητας σε αυτές. Σε γενικές γραμμές τα ρέματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας από τους πυλώνες για τη δημιουργία μιας βιώσιμης Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναπτύσσεται και θα επεκτείνεται σε ένα πλαίσιο οικολογικής ισορροπίας.

Τα εναπομείναντα ρέματα στον κεντρικό δήμο θα πρέπει να ενταχθούν αρμονικά στις καθημερινές λειτουργίες του και στις ανάγκες των πολιτών του, χωρίς εξεζητημένες «αξιοποιήσεις», αλλά με την ενίσχυση φυσικών χαρακτηριστικών που θα δημιουργηθούν με την ενεργή ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή από τη δημοτική αρχή της πόλης. Στο πλαίσιο της πολιτικής των ‘αποδομήσεων’ που προτείνουμε περιλαμβάνονται και οι αποκαλύψεις τμημάτων μπαζωμένων ρεμάτων και η περίπτωση του συγκεκριμένου ρέματος, ίσως και να ενδείκνυται για μια νέα φυσική ανάπλαση τμημάτων του”, ανέφερε.

Κατερίνα Νοτοπούλου: “Για εμάς, είναι προτεραιότητα η δημιουργία δικτύου πράσινων χώρων μέσα στην πόλη, αξιοποιώντας τα ρέματα. Στόχος μας είναι η δημιουργία δύο αξόνων περιπάτου, ένας δυτικά και ένας ανατολικά που να «αγκαλιάζουν» το έργο της νέας παραλίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται χώροι πρασίνου και μάλιστα υπερτοπικού χαρακτήρα, βοηθώντας αποφασιστικά στον δροσισμό και το μικροκλίμα της πόλης. Μέσα στο εν λόγω ρέμα, υπάρχουν πολλές αυθαίρετες κατασκευές που αποτελούν εστία μόλυνσης. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει κάποιους καθαρισμούς και αναπλάσεις, θα πρέπει να συνεχίσουμε και να επισπεύσουμε το πρόγραμμα απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών. Θα συντάξουμε μελέτη περιβαλλοντικής αναβάθμισης, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει το ρέμα της Υφανετ και την περιφερειακή τάφρο. Στόχος μας είναι να μετατραπεί το ρέμα σε εστία περιπάτου, αναψυχής και φυσικού πνεύμονα ανάσας, σε συνδυασμό με τα ρέματα της Υφανετ και της Περιφερειακής Τάφρου”, είπε.

Νίκος Ταχιάος: “Αρχικά πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός του ρέματος. Ξέρω ότι μέσα υπάρχουν αυθαίρετα κτίρια, τα οποία θα απομακρυνθούν. Προφανώς πρέπει να γίνει μια διευθέτηση και μια συζήτηση για το αν το ρέμα θα μείνει ανοιχτό. Είναι ένα από τα ζητήματα που θα επιλυθούν. Γνωρίζω καλά το θέμα. Όλα τα ρέματα πρέπει να αξιοποιηθούν”, τόνισε.

Σάββας Χαλιαμπάλιας: “Σίγουρα το ρέμα πρέπει να καθαριστεί και να απομακρυνθούν τα παράνομα κτίρια. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει ένας χώρος για περίπατο ή ένα πάρκο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα”, ανέφερε.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει το θέμα. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις των υποψηφίων δημάρχων παρουσιάζονται κατά αλφαβητική σειρά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More