Ρακόμελο: Το παραδοσιακό ποτό με το πλούσιο παρελθόν και παρόν (ΦΩΤΟ)

Αναντιρρήτως η Ελλάδα φημίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Κάθε τόπος της είναι ξακουστός και για ένα ξεχωριστό προϊόν.

Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος

“Τρανό” παράδειγμα αποτελεί το νησί της Αμοργού που φημίζεται για το ρακόμελό του. Η ιστορία του συγκεκριμένου προϊόντος στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους ξεκινά πριν από πολλούς αιώνες, με ιστορικές πηγές να αναφέρουν πως η προέλευση του ρακόμελου είναι από την Αμοργό και την Κρήτη.

Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ρακόμελου αναφέρει πως η ιστορία του ξεκινά τον 12ο αιώνα, όταν η Πελοπόννησος βρισκόταν υπό φραγκική κατοχή. Σύμφωνα με άλλους, η ιστορία του ρακόμελου “χάνεται” πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, όπου ξεκίνησε σαν… φάρμακο.

Ήταν ένα βραστάρι με ρακή, μέλι κανέλα, γαρύφαλλο και βότανα, που το έφτιαχναν οι Αγιορείτες μοναχοί προκειμένου να γιατρέψουν τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα, το συνάχι, το βήχα αλλά και τους στομαχόπονους και ό,τι περίσσευε το έβαζαν στο μπουκάλι και από αυτό κερνούσαν στους φιλοξενούμενούς τους.

Σήμερα τα βασικά συστατικά του ρακόμελου, τα οποίο το κάνουν “ακαταμάχητο”, είναι δύο. Η τσικουδιά και το μέλι. Τα δύο αυτά αγνά συστατικά ενώνονται και δημιουργούν ένα χωνευτικό ποτό, πλούσιο σε ισχυρά, αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως τα φλαβονοειδή, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως παραδοσιακό γιατροσόφι για το βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον παραγωγό παραδοσιακών αμοργιανών προιόντων, Αντώνη Βεκρή, ο οποίος μας μίλησε για τα μυστικά του ρακόμελου, για το τι το διαφοροποιεί από άλλα παρόμοια αφεψήματα, αλλά και για την τεκίλα από την Αμοργό, την οποία παράγει.

Ε: Αναμφίβολα το ρακόμελο κρύβει “πίσω του” ενδιαφέροντα στοιχεία. Πότε παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

Α: Η ιστορία της παρασκευής και πώλησης του ρακόμελου αρχίζει το 2000, όταν εμπνευσμένος από ένα βραστάρι (ζεστό ρόφημα) που πίνουμε στο νησί μας, αποφάσισα με αυτά τα υλικά, τη ρακί, το μέλι και τα βότανα, να φτιάξω ένα ποτό, ώστε να διαφημίσω το νησί μου και την Ελλάδα συνολικά, με ένα καινοτόμο, παραδοσιακό και ποιοτικό ποτό. Μετά από πολλές συνταγές και όταν τα δείγματα που έφτιαξα άρεσαν σε όλους, το 2003 παρασκεύασα το πρώτο αμοργιανό ρακόμελο. Πριν λάβω τις άδειες για την παρασκευή του ποτού, πήρα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και κατοχύρωσα το όνομα “ρακόμελο” από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στη συνέχεια παρασκευάσαμε οινόμελο, ψημένη, αμοργιανή τεκίλα από φραγκόσυκα, φραγκοσυκόμελο, ροδόμελο, μαστιχάτο, λεμοντελο και επτά είδη βιολογικού κρασιού, τσικουδιά, τσίπουρο, λουκούμια και παστέλια. Πάντως, εφόσον εμείς πρώτοι φτιάξαμε το ρακόμελο, δικαιούμαστε να λέμε ότι η πατρίδα του ρακόμελου είναι η Αμοργός.

Ε: Ο κόσμος γνωρίζει πως η διαφορά μεταξύ της απλής ρακής και του ρακόμελου είναι ότι το δεύτερο είναι γλυκό λόγω του μελιού που περιέχει. Ποια είναι τα συστατικά ενός παραδοσιακού ρακόμελου; Υπάρχει κάποια άλλη διαφορά;

Α: Τα συστατικά του παραδοσιακού ρακόμελου είναι η ρακή, το μέλι και βότανα. Οι καλές πρώτες ύλες και ο τρόπος παρασκευής αποτελούν τα μυστικά της σωστής παρασκευής που κάνουν το προϊόν να έχει μοναδική γεύση. Είναι διαφορετικό προϊόν η ρακή και διαφορετικό το ρακόμελο. Η ρακή είναι το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών και το ρακόμελο είναι ένα ποτό που η βάση του είναι ρακή, το μέλι και τα βότανα.

Ε: Εκτός από το ρακόμελο προχωρήσατε και στην παραγωγή αμοργιανής τεκίλας, της λεγόμενης “μεκίλας”. Πώς προέκυψε η ιδέα;

Α: Όταν πολλοί αντέγραψαν την ιδέα του ρακόμελου και το κράτος δεν μας υποστήριξε, πείσμωσα πολύ. Εμπνευσμένος και πάλι από το νησί μου και από την ύπαρξη πολλών φραγκοσυκιών, είπα στους συμπατριώτες μου πως θα δημιουργήσω την αμοργιανή τεκίλα, τη μεκίλα. Η τεκίλα παράγεται στο Μεξικό από κάκτους, όποτε σκέφτηκα πως πρέπει αντίστοιχα να παραχθεί κάτι ανάλογο. Το 2012 κατασκεύασα αποσταγματοποιεία και από τότε παράγω την αμοργιανή μεκίλα, μιας και ο όρος “τεκίλα” είναι καταχυρωμένος στο Μεξικό. Επίσης, παρασκευάζουμε και το φραγκοσυκόμελο, το οποίο είναι ένα ποιοτικό ποτό και ενθουσιάζει όσους το δοκιμάσουν. Και η μεκίλα και το φραγκοσυκόμελο, έχουν πάρει χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετείχαν, για την ποιότητα και τη μοναδική τους γεύση.

Ε: Ποια είναι τα συστατικά της αμοργιανής τεκίλας;

Α: Έχουμε παρασκευάσει τρία είδη Μεκίλας, την κίτρινη, την άσπρη και την παλαιωμένη. Τα συστατικά είναι απόσταγμα φραγκόσυκων, μέλι και βότανα. Η παλαιωμένη βρίσκεται δυο χρόνια σε δρύινο βαρέλι και είναι 100% απόσταγμα από φραγκόσυκα.

Ε: Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Κατά τη γνώμη σας, πόσο επηρεάστηκε ο κλάδος της ποτοποιίας;

Α: Αναφορικά με την επιχείρησή μας, στη διάρκεια της κρίσης προσπαθήσαμε να παράγουμε νέα, καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα. Και επίσης κάνοντας προσφορές και μειώνοντας το κέρδος μας, βοηθήσαμε και τους πελάτες μας να κρατηθούν και να κρατήσουν κι εμάς.

Ε: Η παραγωγή σας δεν περιορίζεται στο ρακόμελο και την τεκίλα αλλά περιλαμβάνει βιολογικά κρασιά, τσίπουρο, ούζο αλλά και παστέλια και λουκούμια με αμοργιανή συνταγή. Τα προϊόντα αυτά έχουν ζήτηση και στο εξωτερικό;

Α: Στη διάρκεια της κρίσης παρασκευάσαμε ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία είναι τα παρακάτω: κλασικό ρακόμελο, Ρακόμελο soft, ψημένη κλασσική, ψημένη soft, φραγκοσυκόμελο, οινόμελο, μαστιχάτο, λεμοντέλο, ροδόμελο, ούζο, τσικουδιά, τσίπουρο, βιολογικά κρασιά, λουκούμια, και παστελιά. Τα προϊόντα μας πωλούνται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική.

Ε: Από το 2003, όταν και παρασκευάσατε το παραδοσιακό ρακόμελο, διαγράφετε μια λαμπρή πορεία στο χώρο της ποτοποιίας. Κλείνοντας, ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Θα προχωρήσετε στην παραγωγή κι άλλων παραδοσιακών ποτών και αφεψημάτων που θα είναι πρωτότυπα;

Α: Έχουμε πολλές καινοτόμες συνταγές και ιδέες. Ο γιος μου, Παντελής Βεκρής, με έπεισε ότι δεν είναι σωστό να “βγάζουμε” όλα τα νέα προϊόντα μαζί γιατί “τρώει το ένα την πίτα του άλλου”. Κάθε χρόνο πρέπει να βγάζουμε ένα καινούργιο ποτό για να είμαστε πάντα στην επικαιρότητα. Πέρσι το 2019, παρασκευάσαμε το ροδόμελο, ένα ποτό με τη συνταγή του ρακόμελου, αλλά με φυσικό χυμό ροδιού, και βότανα που ταιριάζουν στο ρόδι. Άρεσε πολύ για την ποιοτική, δροσερή και μοναδική του γεύση. Φέτος, το 2020, θα παρασκευάσουμε ένα νέο ρακόμελο, που εμπνευστήκαμε πάλι από το νησί μας, την Αμοργό Πιστεύω πως, όταν κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, θα κάνει αίσθηση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More