“Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ ο μυστηριώδης Έλληνας”

Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου το 1849 γεννήθηκε στα Μούγλα της νοτιοδυτικής Τουρκίας ένα ελληνόπουλο που η ζωή του μοιάζει με παραμύθι.

Του Ηρακλή Λούφη

Ymath2

Μοιάζει με κινηματογραφική ταινία, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια αληθινή ελληνική ιστορία.

Η Ιστορικοί έγραψαν για το παιδί αυτό, πως μεγαλώνοντας έγινε ένας υπερπράκτορας της Ιντέλλιτζενς Σέρβις που κινούσε τα νήματα των διεθνών εξελίξεων μέσα από ένα σύστημα εξουσίας, δολοπλοκιών και μυστικισμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει χαρακτηριστεί ως “ο μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης”, ή “ο μυστηριώδης Έλληνας”.

Ο Βασίλειος Ζαχάρωφ γιος πολυμελούς οικογένειας (είχε τρεις αδερφές) σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Αγγλική Σχολή που όμως αναγκάσθηκε να διακόψει μετά την πτώχευση του πατέρα του, προκειμένου να βρει δουλειά για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Αρχικά δούλεψε ως τουλουμπατζής, (πυροσβέστης) και αργότερα με γνώσεις αγγλικής που είχε έκανε τον δραγουμάνο (διερμηνέας) σε ξένους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης. Με την απασχόλησή του αυτή τελειοποίησε και τις γνώσεις του στις ξένες γλώσσες (αγγλική και γαλλική) που συνετέλεσαν πολύ στη μετέπειτα ζωή του. Ταυτόχρονα επιδιδόταν και σε μικροεργασίες αργυραμοιβού με ελάχιστα όμως έσοδα.

Σε νεαρή ηλικία έφυγε με ψεύτικο όνομα για την Αθήνα και μετά στην Αγγλία κυνηγημένος για υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο του θείου του.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε τέτοια καταστροφή σε οικονομικό και ανθρώπινο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, που ο κόσμος αναζητούσε απεγνωσμένα αιτίες και εξηγήσεις.

Αρκετοί ιστορικοί γράφουν ότι ο πόλεμος αυτός υποκινήθηκε από τις οπλοβιομηχανίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των πολεμικών συγκρούσεων.

Αυτός ο πόλεμος ανέδειξε το βασιλιά της πολεμικής βιομηχανίας, τον ελληνικής καταγωγής Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ, ένα φτωχόπαιδο των Μούγλων της Μικράς Ασίας.

Μετά από πολλές περιπέτειες στην Αγγλία όπου είχε μεταβεί ο Ζαχάρωφ, γνώρισε τον ιδιοκτήτη της οπλοβιομηχανίας Nordenfeldt.

Τις παραμονές του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878) έγινε αντιπρόσωπός της και μετέπειτα μιας άλλης, της Maxim. Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε την κυριότητα των μετοχών των εταιρειών Vickers Armstrong (1897-1922).

Από αυτή την θέση πλέον ο Ζαχάρωφ διέπρεψε παγκοσμίως δεν υπήρξε πόλεμος που να μην τον αντιληφθεί εγκαίρως, και να μη γίνει προμηθευτής οπλικών συστημάτων σε έναν τουλάχιστον των εμπολέμων, μερικές φορές δε και των δύο.

Έτσι, ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο των Μπόερς και τον Ισπανοαμερικανό πόλεμο και γενικά σε όποια σύγκρουση έγινε στον πλανήτη υπήρξε ο κατ’ εξοχήν προμηθευτής όπλων.

Οι υπηρεσίες του Βασίλη Ζαχάρωφ μόνο στη Βρετανική Αυτοκρατορία, κατά τον Α΄ παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν 25.000 κανόνια, 240.000 πολυβόλα, 4.000.000 τουφέκια, 258.000 οβίδες και 3.190.135 θύματα, μόνο από τη βρετανική πλευρά. Ποτέ στην ιστορία κανένας άνθρωπος δεν είχε τόση επιρροή στα έθνη.

Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Τα συμφέροντα του Ζαχάρωφ επεκτάθηκαν σε τράπεζες, πετρέλαια, μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το σύστημα πώλησης όπλων που δημιούργησε, γνωστό ως «σύστημα Ζαχάρωφ» θεωρείται το αποτελεσματικότερο σύστημα μέχρι σήμερα. Βασίζεται στη διαφθορά, στην προπαγάνδα και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο από κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους.

Ο σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ υπήρξε Οθωμανός υπήκοος, Έλληνας υπήκοος, Άγγλος υπήκοος, Γάλλος υπήκοος και παρασημοφορήθηκε 298 φόρες για την “ειρηνιστική του δράση”, μία από αυτές όταν η Μεγάλη Βρετανία τον έχρησε ιππότη (Σερ) του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μπαθ.

Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ζαχάρωφ λέγεται ότι υποστήριξε το Βενιζέλο στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Στο τέλος της ζωής του, παντρεύτηκε μια εξαδέλφη του βασιλιά της Ισπανίας και πέθανε στο Μόντε Κάρλο, όπου το καζίνο ήταν επίσης ιδιοκτησία του.

Τέλος να σημειώσω πως ο Ζαχάρωφ δεν λεγόταν Βασίλειος αλλά Ζαχαρίας. Βασίλειος Ζαχαρίου ήταν τ’ όνομα του πατέρα του. Οι ανθελληνικοί διωγμοί και η τουρκική τρομοκρατία ως αντίποινα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, οδήγησαν την οικογένεια του υφασματέμπορο Ζαχαρίου στη Ρωσία. Εκεί πλέον γίνονται Ζαχάρωφ, και ως τέτοιοι επιστρέφουν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα πολύ καλά καμουφλαρισμένο μικρό μέρος της της ζωής του Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ, παρακολουθήσαμε μέσα από τηλεοπτική σειρά ιδιωτικού καναλιού, τη σαιζόν που πέρασε.
Πηγές: 1) Μπαζίλ Ζαχάρωφ. Το σύστημα Ρότσιλντ και το εβραϊκό φυλακτό. Κάρτσιος Σ. Βασίλης. Εκδ. Ερωδιός. 2) Φιλμ νουάρ. Δημήτρης Στεφανάκης. Εκδ. Ψυχογιός. 3) Τερέζα. Φρέντυ Γερμανός. Εκδ. Καστανιώτη. 4) Ο καθοριστικός ρόλος του Ζαχάρωφ στην απόβαση του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη το 1919 αποδεικνύεται με ανέκδοτα αρχεία στην διδακτορική διατριβή του Δημήτρης Κιτσίκης (Σορβόννη). 5) Ένας ευπατρίδης έμπορος όπλων. Άρθρο της Φωτεινής Τομαή στο Βήμα, 27-8-2006. 6) Περιοδικό “ΒΟΡΕΑΣ”(τεύχος 47) Μάιος 2009.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More