Σιγή ασυρμάτου για την ΕΒΖ

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Στις καλένδες οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, ένα ακόμη σχέδιο για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Αφού το fund Kingsley Capital δεν έχει αποστείλει ακόμη στην εταιρεία και στην Τράπεζα το proof of funds και το business plan για την εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η διορία που είχε δοθεί στο fund να αποδείξει ότι και λεφτά έχει και σχέδιο για τη διάσωση της ΕΒΖ, έχει εκπνεύσει από την περασμένη Δευτέρα. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι πιθανότητες που έδιναν τραπεζικές πηγές αλλά και κυβερνητικά στελέχη, το fund Kingsley Capital να αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του ήταν μικρές. Το fund Kingsley Capital εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο επενδυτής Χρήστος Φαρμάκης, ενώ συμβουλευτικό ρόλο, όπως υποστηρίζουν πηγές που βρέθηκαν προ δεκαημέρου στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας, έχει αναλάβει ο Ελευθέριος Τζιόλας ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κυβέρνηση Σημίτη, ενώ έχει υπάρξει αναπληρωτής νομάρχης και αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Και ενώ το fund Kingsley Capital παραμένει, μέχρι αυτήν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, άφαντο, στο προσκήνιο επανεμφανίσθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ο Lucas Fecker, της Innovation Brain, που είχε υπογράψει MoU με την ΕΒΖ αλλά δεν κατέθεσε ποτέ proof of funds. Ο κ. Fecker φέρεται να έχει συνάψει, αυτήν τη φορά, συμμαχία με μερίδα τευτλοπαραγωγών και να έχει βρει νέο επενδυτή ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχει τα κεφάλαια για την ΕΒΖ.

Στο διά ταύτα, πάντως, το υπουργείο Οικονομίας, οι Τράπεζες και η διοίκηση της Επιχείρησης, ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο της Πειραιώς που προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας στα τρία.

Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών κατάθεσής του στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, προβλέπει τη μεταβίβαση των “ασημικών” της ΕΒΖ, όπως τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία, τα εργοστάσια στο Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα “φιλέτα” και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV’s), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo). Σχετικά με την παραγωγή αυτή θα ξεκινήσει, στην καλύτερη περίπτωση το 2021 και μόνο στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πιστωτών της ΕΒΖ – το σύνολο των οφειλών της ανέρχονταν την 31/10/2018 στα 248.795.733 ευρώ – η Τράπεζα Πειραιώς με το ενεργητικό που θα μεταφερθεί από την ΕΒΖ στις SPV’s της μειώνει την απαίτησή της κατά 96,3 εκατ. ευρώ ενώ το “κούρεμα” στις υπόλοιπες απαιτήσεις θα αγγίξει το 90%. Το σχέδιο προβλέπει την ικανοποίηση των απαιτήσεων των υπολοίπων πιστωτών κατά 10% από τη νέα εταιρεία, ενώ ο Ειδικός Εντολοδόχος θα αναλάβει τη ρευστοποίηση του εναπομείναντος ενεργητικού που θα παραμείνει στην OldCo και την ικανοποίηση του αντίστοιχου εναπομείναντος παθητικού.

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More