Σοκ από καταγγελίες για φαινόμενα βίας και ανομίας στο ΑΧΕΠΑ

Τι αναφέρουν στη ThessToday.gr διοίκηση και ΠΟΕΔΗΝ

Για φαινόμενα βίας και ανομίας στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, τονίζοντας μάλιστα ότι τα κρούσματα “δεν έχουν τελειωμό”.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μισιρλή

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει: “Έχουμε αρκετές φορές επισημάνει τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Νοσοκομεία. Κλοπές καθημερινές, χρήση βίας, επιθέσεις ξυλοδαρμού – τραυματισμοί από συνοδούς και ασθενείς (ακόμη και με τη χρήση όπλων, ΛΑΜΙΑ, ΕΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ), εναντίον γιατρών, Νοσηλευτών”.

Για το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως “συγκεντρώνεται πλήθος παραβατικών ατόμων λόγω έλλειψης φύλαξης. Επιτίθενται σε εργαζόμενους ασθενείς και συνοδούς. Καθημερινό φαινόμενο είναι οι κλοπές με άσκηση βίας, διαρρήξεις αυτοκινήτων, κλοπές αυτοκινήτων, φθορές ιατρικών μηχανημάτων και ειδών ακόμη και διακίνηση και χρήση απαγορευτικών ουσιών εντός του Νοσοκομείου”.

Στη συνέχεια προσθέτει: “Δεκάδες άστεγοι έχουν καταλάβει τους χώρους του Νοσοκομείου και κοιμούνται στους διαδρόμους των κλινικών ακόμη και έξω από τα χειρουργεία. Αφήνουν οπουδήποτε τα προσωπικά τους αντικείμενα και ακαθαρσίες. Μεγάλος κίνδυνος λοιμώξεων. Αναστατωμένοι είναι εργαζόμενοι και το Σωματείο εκτός της Διοίκησης που τα θεωρεί όλα φυσιολογικά!!!!”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στη ThessToday.gr τόνισε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί φύλακες και πόρτες ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι χώροι του νοσοκομείου να γίνουν χώροι βίας και ανομίας.

Όσον αφορά τα κρούσματα βίας λέει: “Οι σύνοδοι και ασθενείς εξαγριώνονται γιατί περιμένουν πάρα πολλές ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν. Σε αυτό όμως δεν ευθύνεται το λιγοστό προσωπικό”.

Αναφερόμενος στους άστεγους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο ο κ. Γιαννάκος δήλωσε: “Έχουν καταλάβει τον χώρο άστεγοι, οι οποίοι κάνουν διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης, κάνουν τα ούρα και τα κόπρανα τους μέσα στους θαλάμους δίπλα από τα χειρουργεία. Έχει γίνει το νοσοκομείο μία εστία νοσοκομειακών λοιμώξεων και δεν γίνεται τίποτα για να φύγουν. Κλέβουν και σπάνε τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο πάρκινγκ”.

“Η αστυνομία δεν κάνει περιπολίες στα νοσοκομεία, ενώ και η έλλειψη προσωπικού συντελούν στο να έχουμε αυτά τα κρούσματα. Πριν θρηνήσουμε θύματα κάτι πρέπει να κάνει το Υπουργείο. Τους λένε να κάνουν μηνυτήριες αναφορές. Συγνώμη, θα κάνει το προσωπικό μήνυση απέναντι σε έναν τοξικομανή ή Ρομά για να στοχοποιηθεί η οικογένεια του και μετά να έχει προβλήματα;” λέει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, περιμένουν από το υπουργείο τη νομοθετική ρύθμιση. “Ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση. Όταν ένας ασθενής περιμένει 10 ώρες μετά ξεσπάει πάνω μας”.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός δήλωσε στη ThessToday.gr: “Υπάρχει έλλειψη ασφάλειας στο νοσοκομείο. Οι πέντε πύλες στο νοσοκομείο δεν μπορούν να φυλαχτούν με τους πέντε φύλακες που έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να είναι αφύλαχτο και να μπαίνει μέσα ο οποιοσδήποτε”.

Ο κ. Κοροξενός πρόσθεσε ότι δεν τους προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν άστεγοι, οι οποίοι θέλουν να προφυλαχτούν από το κρύο και τη βροχή. Από την άλλη όμως τους ανησυχεί ότι το 95% χρησιμοποιούν το νοσοκομείο για να πάνε στην τουαλέτα. “Κινδυνεύουν οι ασθενείς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, με σοβαρές λοιμώξεις”.

“Κάποιοι από αυτούς είναι χρήστες ή κάνουν διακίνηση ναρκωτικών. Η επιθετικότητα που δείχνουν το τελευταίο διάστημα είναι τρομερή, διότι αρχίζουν και ζητάνε χρήματα απ’όπου βρούνε. Προχθές ζήτησαν χρήματα από έναν συνάδελφο της Κλινικής Υπηρεσίας και επειδή τους αρνήθηκε τον χτύπησαν με πέτρα στο κεφάλι” προσθέτει.

“Στον χώρο που παρκάρουμε τα οχήματα μας, είτε θα σπάσουν τα τζάμια και θα πάρουν προσωπικά αντικείμενα, είτε θα κλέψουν ολόκληρο το αυτοκίνητο”, ενώ πρόσθεσε ότι ως Σωματείο έχουν εξαντλήσει κάθε επικοινωνία με όλους τους πιθανούς φορείς που μπορούν να απευθυνθούν.

“Επειδή δεν βρήκαμε ανταπόκριση από πουθενά, αναγκαστήκαμε να το καταγγείλουμε τον Φλεβάρη στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Από τότε δεν μας έχουν καλέσει ούτε για να καταθέσουμε, άρα το πρόβλημα παραμένει. Τώρα με τις βροχές εντατικοποιείται και θα γεμίσει το νοσοκομείο με αστέγους-παραβατικούς και ήδη τα πρώτα κρούσματα βρωμιάς και επιθετικότητας ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό, τα περιστατικά βίας και ανομίας σημειώνονται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από τη μεριά του ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός τόνισε στη ThessToday.gr πως “είναι μια κατάσταση που συμβαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έγινε σύσκεψη με τον εισαγγελέα για να βρεθεί μία λύση. Αφορά 10-15 άτομα που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο. Έχω μιλήσει επανειλημμένα και με το υπουργείο, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Η αστυνομία δεν μπορεί να τους βγάλει από μέσα”.

Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για κρούσματα βίας και στα δημόσια νοσοκομεία Σύρου και Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο της Σύρου “το βράδυ 25ης προς 26ης Οκτωβρίου ασθενής που διακομίσθει με το ΕΚΑΒ στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών προέβη σε λεκτική και σωματική βία στο προσωπικό. Απερίγραπτα όσων έγιναν. Έβριζε χυδαία και μαζί με τον πατέρα του πετούσαν φιάλες οξυγόνου προς το προσωπικό. Επικράτησε πανικός”, ενώ στο νοσοκομείο Καλαμάτας “την Κυριακή το απόγευμα 27/10/2019, είχαμε τον άγριο ξυλοδαρμό Νοσηλευτριών από μαινόμενο ασθενή”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More