Σταθμός «Βενιζέλου»: Προχωράει η «in situ» – Το «μπαλάκι» στον Πρωθυπουργό πέταξε ο Μπουτάρης

Στο Mediterranean Palace, έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, όπου ειπώθηκαν τα εξής:

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2019, όταν επιστήμονες, ενεργοί πολίτες, και προσωπικότητες της πόλης αισθάνθηκαν την ανάγκη να προστατέψουν από την απομάκρυνση τους τα μοναδικά και διεθνώς αναγνωρισμένης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του μετρό και συγκεκριμένα στον σταθμό «Βενιζέλου».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο τέως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δηλώνοντας τα εξής: «Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, γνωστά είναι ούτως ή αλλιώς. Πανελλήνιες οργανώσεις , αλλά και ξένες χαρακτηρίζουν τα ευρήματα αυτά, ως μοναδικά. Συνδέουν απόλυτα τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη με το παρελθόν και το μέλλον της. Ενώ είναι δεδομένο ότι η απομάκρυνση και επανατοποθέτηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον δυο χρόνια την λειτουργία του σταθμού, τώρα γίνονται οι μελέτες για την απομάκρυνση, ενώ για την “in situ” έχουν προχωρήσει ήδη».

Επιπλέον, ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε «Πιστεύω ότι είναι μοναδική ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να κάνει ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Θεσσαλονίκη και να πει ένα μεγάλο ναι και να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης, να το τονίσω, ότι τους κατοίκους της πόλης δεν τους ενδιαφέρει αν θα φύγουν ή θα μείνουν. Δυστυχώς, εκεί έχουμε φτάσει. Όμως, μετά από τόσα χρόνια, αλλά και καθυστερήσεις το καλύτερο θα ήταν να αγκαλιάσουμε αυτά τα ευρήματα, τα οποία θα δώσουν ξεχωριστό και ιδιαίτερο πλούτο σε αυτήν την πόλη».

Τα ψηφίσματα και οι εκκλήσεις μερικών από τους σημαντικότερους επιστημονικούς φορείς και συλλόγους της χώρας έρχονται σε επίρρωση των παραπάνω, όπως και οι υπογραφές των 12.319 πολιτών Ελλήνων και ξένων, στο ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών με το αίτημα να παραμείνουν κατά χώραν (in situ) τα ευρήματα στον χώρο που βρέθηκαν και ανασκάφτηκαν.

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης αγωνίζεσαι συνειδητά για την in situ παραμονή των αρχαίων στον σταθμό «Βενιζέλου» δηλώνοντας, ότι γνωρίζει συνειδητά ότι εν έτσι 2019 δεν υπάρχει τεχνικά αδύνατο έργο, όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση τους αναγράφονται τα εξής ενδιαφέροντα πράγματα: «σήμερα οι νέες αρχές της πόλης και η κυβέρνηση επαναφέρουν εσπευσμένα και με απόλυτο τρόπο, το ζήτημα της απομάκρυνσης των αρχαίων και την αλλαγή τεχνικής λύσης, ενώ προτείνουν την παράδοση όλων των σταθμών μαζί, πρακτική, που ως είθισται, δεν εφαρμόζεται ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Αθήνα».

Τέλος, τίθεται το ζήτημα, πως το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό, αλλά με προσπάθεια και συνεχή αγώνα τα ευρήματα θα αναδειχθούν με τον τρόπο που τους αρμόζει.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More