Συγκέντρωση αλληλεγγύης από αντιεξουσιαστές στην Καμάρα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα.

Ειδικότερα, οι αντιεξουσιαστές διαμαρτύρονται ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Ροζάβας.

Ενδέχεται να πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

-Τι είναι η Ροζάβα

Η Ροζάβα (ή Δυτικό Κουρδιστάν) αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελείται από τα τρία καντόνια Αφρίν, Αΐν αλ-Αράμπ, Τζαζίρα. Περιλαμβάνει περίπου 2.000.000 κατοίκους και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το Συριακό κράτος. Η αυτονόμησή της επιτεύχθηκε το 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης κουρδικής εξέγερσης για την απελευθέρωση από την μπααθική Συρία για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και των εθνοτήτων, και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το πολίτευμα που έχουν θεσπιστεί είναι αυτό του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού και της Δημοκρατικής Αυτονομίας που υιοθετεί τη λαϊκή συνέλευση ως θεσμική εφαρμογή της ελευθερίας. Βασικά σημεία της οργάνωσης των κοινοτήτων της Ροζάβα είναι απελευθέρωση από τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τα εθνικά κράτη.

Όσον αφορά την πατριαρχία, οι γυναίκες, ξεπερνώντας τη βαριά και μακρά καταπίεση τους στην περιοχή, κατέχουν κεντρικότατο ρόλο σε όλες τις σφαίρες της ζωής είτε αυτό έχει να κάνει με την συμμετοχή τους στα κοινά είτε ακόμα συγκροτώντας τη γυναικεία κουρδική πολιτοφυλακή (YPJ), έγιναν αυτές το επίκεντρο μιας φοβερής δυναμικής που καθόρισε κάθε πτυχή του επαναστατικού εγχειρήματος για την ελευθερία των εδαφών και την ανεξαρτησία τους. Επίσης να τονιστεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και εν τέλη στον περιορισμό του Ισλαμικού κράτους (ISIS).

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More