Συγκλονίζει η Κουτσούκου: Οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι σαν τιμωρημένοι (video)
“Το χρέος μας είναι να φροντίσουμε τους ασθενείς αλλά και τους συγγενείς τους. Βρεθήκαμε και εμείς σε καινούριες συνθήκες, με το πρώτο κύμα, όπου ήταν απομονωμένοι αυτοί οι άνθρωποι”, ανέφερε το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Αντωνία Κουτσούκου, διευθύντρια Α Πνευμονολογικής ΕΚΠΑ Νοσ. Σωτηρία
Φαντάζεστε να ξυπνάνε, μετά από τη διασωλήνωση, σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο, αφού δεν βλέπανε ούτε τα πρόσωπά μας, αλλά ούτε και κανέναν άλλον, και να μην είναι ένας δικός τους άνθρωπος δίπλα να τους πει μία κουβέντα, ώστε να καταλάβουν πως είμαστε εδώ μόνο για να τους βοηθήσουμε, και ότι οι δικοί τους είναι καλά και τους σκέφτονται, και να τους δώσουν κουράγιο.
Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο επικοινωνίας, αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, εκείνη την στιγμή.
Όταν οι ασθενείς είναι στη ΜΕΘ, διασωληνωμένοι και σε καταστολή, με τα φάρμακα που παίρνουν για να μην πονάνε, χάνουν την αίσθηση του χρόνου, και δεν έχουν και αναμνήσεις. Ενδεχομένως πολλές φορές, έχουν εφιάλτες.
Όταν λοιπόν, ξυπνάν, χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή. Σε κανονικές συνθήκες, επιτρέπεται το επισκεπτήριο μία ή δύο φορές την ημέρα, και μπαίνουν οι δικοί τους, τους μιλάνε και τους σφίγγουν το χέρι.
- Στις καινούριες συνθήκες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σαν να είναι τιμωρημένοι αυτοί οι άνθρωποι, άρα χρειάζονται την δική μας συμπαράσταση και την ανθρωπιά, κυρίως από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Χρειαζόντουσαν να ξέρουν πως οι δικοί τους άνθρωποι είναι εκεί, και αυτό μας το προσέφερε η τεχνολογία.
Η αλήθεια είναι πως είχαμε, δυστυχώς για αυτούς, ασθενείς αρνητές της πανδημίας. Άρα δεν χρειάζεται να μας επισκεφτούν, δυστυχώς χρειάστηκε να έρθουν ως ασθενείς.
Αυτοί είναι ασθενείς και έχουν φόβο για την ζωή τους, και η δική μας συμπεριφορά ήταν ίδια ακριβώς σαν όλων των υπόλοιπων, αποφύγαμε να συζητήσουμε την γνώμη τους, για να μην νιώσουν άσχημα. Η ηθική μας επιβάλλει να αντιμετωπίζουμε όλους τους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο.
Δυστυχώς, αφού υπάρχει τέτοια τεράστια διασπορά του ιού, κάποιοι από αυτούς, ιδίως αν δεν παίρνουν μέτρα, που αυτό βάζει σε κίνδυνο τους δίπλα τους, βάζει σε κίνδυνο και την δική τους τη ζωή.
Στο δεύτερο κύμα, τουλάχιστον δύο φορές, είχαμε τέτοιους ασθενείς.
- Υπάρχουν εφεδρείες, αυτό σημαίνει αντέχει το σύστημα. Ακόμη και αν γεμίσουν τα κρεβάτια της ΜΕΘ covid, έχουμε ακόμη ΜΕΘ που αν χρειαστεί θα μετατραπούν ανάλογα, άρα εφεδρείες ακόμη υπάρχουν, δεν είμαστε όπως η Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με το πόσο θα αντέξει, είναι η αγωνία που έχουμε όλοι. Πιστεύαμε πως θα υπάρξει μία μείωση των κρουσμάτων, αλλά όπως βλέπετε δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο, λόγω της τεράστιας διασποράς του ιού παντού.
Φοβόμαστε πως θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, κατά συνέπεια περισσότερους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία, και εντατική θεραπεία.
Εμείς, γιατροί και νοσηλευτές, κάνουμε το χρέος μας, είμαστε εκεί για να κάνουμε αυτή τη δουλειά, και πρέπει να την κάνουμε σωστά για όλους τους ανθρώπους, και με ηθικούς κανόνες.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: ANT1