Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές, εμπειρία ή ανάγκη

Η προ-εκλογική περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη υποσχέσεις, θυμό, φόβο, αμφιβολία για το μέλλον της πόλης μας και κατ’ επέκταση της ίδιας της χώρας. Άνθρωποι, παντού, τριγύρω μας που προσπαθούν να αποδείξουν πως είναι ικανοί για το ακατόρθωτο, χωρίς να έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας. Γιατί κάποιος νέος άνθρωπος, λοιπόν, μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία, να υποβάλει δηλαδή τον εαυτό του στην κρίση των άλλων, προσπαθώντας για την επίτευξη του κοινού καλού; Είναι η θέληση για εμπειρία ή τελικά μια ανάγκη του να αλλάξει όντως την πραγματικότητα στην οποία ζει;

Γράφει η Νικολίνα Γκιουρτζή, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, ΜΑ*

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ταλαιπωρημένη πόλη, γεμάτη από πληγές που άφησαν πίσω τους πολλοί εν δυνάμει «σωτήρες». Μια τόσο ξεχωριστή πόλη που δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τις ευδόκιμες πηγές της. Ως ενεργός πολίτης αυτής της πόλης παρατηρώ και ζω καθημερινά τα προβλήματα που υπάρχουν.

  • Δυσκολεύομαι να μετακινηθώ στους δρόμους και αργώ στη δουλειά μου κάθε πρωί.
  • Δε μπορώ να κάνω ανακύκλωση, ούτε και να πετάξω μια σακούλα απορριμμάτων στους κάδους γιατί είναι πάντα γεμάτοι και τα σκουπίδια ξεχειλίζουν μέχρι και τους δρόμους.
  • Δεν έχω την κατάλληλη ενημέρωση για θέματα της κοινωνίας.
  • Νιώθω ότι κινδυνεύω να περπατήσω μόνη σε δρόμους της πόλης που είναι εγκαταλελειμμένοι από καιρό και υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιας βίαιης συμπεριφοράς ή και επίθεσης με σκοπό να αποσπάσουν προσωπικά μου αντικείμενα.
  • Βλέπω τόσους ανθρώπους στο δρόμο που ζουν, κοιμούνται και τρώνε εκεί, όπως και πολίτες που περνούν αδιάφορα από δίπλα τους χωρίς να ευαισθητοποιούνται για τα προβλήματα των άλλων. Όμως, αντιμετωπίζουν κι αυτοί τόσες δυσκολίες που έχουν αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από τους συνανθρώπους τους. Δεν έχουν κι άδικο!!!

Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα… Προσωπικά μιλώντας, η δική μου συμμετοχή στα κοινά, ως πολίτης και Ψυχολόγος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι απόφαση ανάγκης. Οι νέοι μπορούμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτή την πόλη. Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, να την αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε στις πιο αποτελεσματικές και καινοτόμες λύσεις που υπάρχουν. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένας ικανοποιημένος πολίτης να έχει πρόσβαση στην επιμόρφωση, την υγεία, τον αθλητισμό, τις υποδομές, την αγορά εργασίας, την ασφάλεια, τις καθαρές γειτονιές. Είναι πρωτίστης σημασίας η πόλη να αλλάξει κι εμείς οι ίδιοι πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που ευχόμαστε να δούμε στον κόσμο, όπως προείπε και ο Gandhi.

*Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό “Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον” με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Ορφανό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More