ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Να ανακληθούν άμεσα οι 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς ζήτησαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, που συναντήθηκαν σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και τους συλλόγους των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, σε σχετική δήλώσή της μετά τη συνάντηση, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε πως οι απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι δε δέχτηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «έχουν απολύτως εκδικητικό χαρακτήρα», καθώς παραβιάζουν τη συμφωνία της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η οποία προέβλεπε ότι η μετακίνηση υπαλλήλων στη νέα εταιρεία θα ήταν μόνο εθελοντική.

Η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και την απαίτησή του να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Σημείωσε ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει τις «εκβιαστικές πρακτικές της τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων της», είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων και είχε καλέσει το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Παράλληλα, τόνισε ότι το ζήτημα είναι «βαθιά πολιτικό, διότι τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που ελήφθησαν μέσα σε λίγους μήνες από την κυβέρνηση της ΝΔ εξέπεμψαν σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας». Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, έστω και τώρα, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, να τηρηθεί η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένωνκαι να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης-Βρούτσης ενθαρρύνουν εργοδοτική αυθαιρεσία

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, τράπεζα προχωρά «σε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων».

Όπως σημειώνει, το υπουργείο Εργασίας «εδώ και μήνες κάνει τα στραβά μάτια» στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από καταχρηστικές πρακτικές της τράπεζας Πειραιώς.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνουν πως με τη στάση τους, την απονεύρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που νομοθέτησαν, όχι απλά δεν ανακόπτουν, αλλά ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν έστω και τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Φ. Γεννηματά: Κίνδυνος μαζικών απολύσεων στις Τράπεζες

«Ό, τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ.

Όπως υποστήριξε, η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει  σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων «δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις Τράπεζες».

Η κ. Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση «να παρέμβει τώρα», ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν.

«Αλίμονο αν οι Τράπεζες – που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού – αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Την ίδια ώρα, η ΟΤΟΕ, που αύριο έχει ραντεβού και με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Στεργίου, συναντήθηκε σήμερα και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, ενώ οργάνωσε και κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα πολιτικά κόμματα «καταδίκασαν τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων. Δεσμεύτηκαν να τον στηρίξουν πολιτικά και κοινοβουλευτικά με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή και ευρύτερα, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν νοείται να επιτρέπει ή να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των τραπεζιτών. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε, μάλιστα, ότι θα θέσει άμεσα το θέμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More