Ταχιάος: «Εφόσον δεν παραδοθεί η βασική γραμμή μέχρι το 2023 θα υπάρξουν τεράστιες κυρώσεις από την Ε.Ε.»

Σήμερα έλαβε χώρα η τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), όπου ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Νίκος Ταχιάος μίλησε για τις εξελίξεις στο μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και για τον σταθμό «Βενιζέλου».

του Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ο κ. Ταχιάος δήλωσε: «Θέλουμε να ανακαλέσει την προηγούμενη μελέτη για τον δήμο και να καταθέσουμε μια διαφορετική πρόταση. Γιατί πραγματική μελέτη δεν έγινε. Το τυπικό χρονοδιάγραμμα θ αλλάξει και οδηγείται αναγκαστικά για Απρίλιο του 2023. Είναι μια προβληματική ιδέα και μη εφαρμόσιμη μάλλον για τη βασική γραμμή. Ενώ, η σύμβαση της Καλαμαριάς θα κλείσει 6-7 μήνες μετά την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής. Μετά το Πάσχα σημειώθηκε μια πτώση προς τις εργασίες των εργοταξίων, αλλά η Αγίας Σοφίας λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναφέροντας ότι «το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι σήμερα στο Φίλυρο για να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής για την πορεία του Νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι που θα γράψει ιστορία για την περιοχή μας».

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό συμπλήρωσε: «Θέλουμε να θρέψουμε νέες θέσεις στην πόλη. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση παρέλαβε ένα έργο αυτής της διαχείρισης αν και υπήρξε μια πρόοδος το τελευταίο διάστημα, η εικόνα του δεν είναι καλή. Το μέτρο στην βασική του γραμμή είναι πολύ μακριά ακόμη”.

“Έχουν τελειώσει οι σήραγγες, έχει κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο, εάν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τα αρχιτεκτονικά είναι σαφές ότι υπάρχουν σταθμοί που είναι πολύ πίσω και άλλοι λίγο πιο προχωρημένοι. Ο σταθμός Συντριβάνι έχει αποξηλωθεί για να προχωρήσουν κάποια έργα” συμπλήρωσε ο κ. Ταχιάος.

“Οι πιο προχωρημένοι είναι του Ευκλείδη και Παπάφη, αλλά παραμένουν πολλαπλές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση τους. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Αττικό Μετρό κατασκευάζει δίκτυο μέτρο. Τα ηλεκτρολογικά είναι πολύ πίσω, η επιτομή, δηλαδή οι γραμμές έχουν επιστροφή, αλλά με κάποια κενά, όποτε υπάρχει δρόμος και σε αυτό. Από το συντριβάνι μέχρι τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό δεν έχει γίνει καμία επίστρωση των γραμμών” εξήγησε ο κ. Ταχιάος.

“Η σκληροθέτηση πρέπει να γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Όλα ουσιαστικά είναι μια αλυσίδα για να προχωρήσει μαζικά όλο το έργο. Το αμαξοστάσιο δεν είναι λειτουργικό για την ώρα , αλλά εκεί πρέπει να γίνονται οι δοκιμαστές ενέργειες για τους συρμούς. Οι συρμοί δεν πρέπει να μένουν ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι καταστρέφονται οι ρόδες τους” ανέφερε.

Για την επέκταση δυτικά της πόλης

Αναφερόμενος στο θέμα των επεκτάσεων του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως «κανένας δεν αμφισβητηθεί ότι πρέπει να επεκταθεί προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να γίνει, δεν είναι όμως ορατή στο άμεσο μέλλον γιατί δεν υπάρχει καμία δεσμευμενη πίστωση. Δεύτερον δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας. Το να εμφανιστείς αύριο για το έργο με δανεισμό από τράπεζα η ευρωπαϊκό προγραμμα χωρίς μελέτη σκοπιμότητας δεν είναι βιώσιμο διότι πρέπει τα κυκλοφοριακά στοιχεία να είναι επίκαιρα. Η τελευταία μελέτη έγινε με την γενική κυκλοφοριακή μέλη ΟΡΘ στα τέλη του ‘90».

Με πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, το σώμα ενέκρινε τη συνεργασία του με την Αττικό Μετρό για την ταχύτερη ωρίμανση των μελετών των επεκτάσεων, ενώ ο Νίκος Ταχιάος δεσμεύτηκε να παραδώσει στην ΠΕΔ-ΚΜ τον οδικό χάρτη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των έργων έως τον Μάρτιο του 2020.

Τέλος, ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι εφόσον δεν παραδοθεί το έργο το 2023 θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσό που έχει δοθεί για το μέτρο να πρέπει να επιστραφεί πίσω.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More