Τα καλύτερα και πιο διάσημα ελληνικά φαγητά

Είναι τα πιάτα που μιλούν στην ψυχή μας και δεν είναι άλλα από αυτά που μας μαγείρευε πιο συχνά, καθημερινές και Κυριακές, η μαμά μας. Από τα μακαρόνια με κιμά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι μέχρι τα φρικασέ που άργησες να αναγνωρίσεις την αξία τους, τα συγκεντρώσαμε όλα εδώ για να φτιάχνεις και εσύ στα παιδιά σου. Οι νόστιμες γεύσεις άλλωστε είναι κληρονομιά που περνά από γενιά σε γενιά.

Κλασική μακαρονάδα με κιμά

Η πιο αγαπημένη μακαρονάδα όλης της οικογένειας με ακόμη πιο λαχταριστή σάλτσα κιμά, ενισχυμένη με μορταδέλα και λουκάνικο. Θα την λατρέψετε!

Παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι διαχρονική αξία για κάθε οικογένεια! Ταιριάζει τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο τραπέζι και δεν υπάρχει περίπτωση να περισσέψει ούτε 1 κομμάτι!

Μουσακάς

Αδιαμβισβήτητα για τους επισκέπτες της χώρας μας θεωρείται το “εθνικό” μας πιάτο. Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους μας, ο μουσακάς φιγουράρει πάντα ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των επιλογών των τουριστών. Πώς να μην συμβαίνει άλλωστε κάτι τέτοιο όταν ο γευστικός συνδυασμός της σωταρισμένης μελιτζάνας, με τις φέτες τηγανητής πατάτας, τον πλούσιο κιμά και την λαχταριστή μπεσαμέλ αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στον ουρανίσκο;

Κεφτέδες οι κλασικοί

Πείτε αλήθεια, στεκόσασταν κι εσείς δίπλα στη μαμά σας όταν τηγάνιζε κεφτεδάκια και τα “κλέβατε” ζεστά-ζεστά από την πιατέλα! Παρέα με μια μερίδα τηγανητές πατάτες ήταν, είναι και θα παραμείνουν από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά.

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Ποιος δεν είχε μια γιαγιά ή θεία που υπερηφανευόταν για την μικρασιάτικη καταγωγή της και για τα τέλεια σουτζουκάκια της; Αλλά και έτσι να μην ήταν, η μαμά πάντα φρόντιζε να αναπληρώνει το κενό με ζουμερά και αρωματικά σουτζουκάκια σε πλούσια σάλτσα ντομάτας.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Τι να πρωτοπούμε γι αυτό το νόστιμο φαγάκι; Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι από τα πιο κλασσικά και αγαπημένα πιάτα και σε αυτή τη συνταγή μαγειρεύεται με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο και κερδίζει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.

Γιουβετσάκια με μοσχάρι

Το απόλυτα διαχρονικό φαγητό του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού και όχι μόνο, που είναι και παντός καιρού, καλοδεχούμενο, χειμώνα – καλοκαίρι.

Γεμιστά με κιμά και ρύζι

Μπορεί η καλύτερη στιγμή τους να είναι το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι στη “χρυσή” εποχή τους, όμως δεν ήταν δυνατόν να τα παραλείψουμε από τη λίστα με τις πιο αγαπημένες μαμαδίστικες συνταγές. Γίνονται και “ορφανά”, μόνο με ρύζι, λαχανικά και μυρωδικά αλλά για να πούμε την αλήθεια, τα περισσότερα παιδιά τα προτιμούν με κιμά!

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Για να μην δυσαρεστήσουμε όμως και όσους δεν είναι φίλοι του κιμά, ορίστε το άλλο πολύ νόστιμο πιάτο που αγαπούν να φτιάχνουν οι μαμάδες -κι ας είναι λίγο μπελαλίδικο το τύλιγμα τους. Ένας ακόμα ελληνικός γαστρονομικός πειρασμός. Ρύζι, άνηθος, μάραθος, δυόσμος, φρέσκο κρεμμυδάκι, όλα ψιλοκομμένα και τυλιγμένα σε κληματόφυλλα, δημιουργούν μικρές μπουκίτσες απόλαυσης.

Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο

Οι λάτρεις των ακόμη πιο πληθωρικών γεύσεων πάλι, δεν μπορούν να αντισταθούν ποτέ σε ένα πιάτο με λαχανοντολμάδες αβγολέμονο.

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Το φαγητό που μαζεύει γύρω του όλη την οικογένεια και χαρίζει μεγάλη ευχαρίστηση σε κάθε μπουκιά. Συνοδεύεται το ίδιο επιτυχημένα με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Η κλασική κοτόσουπα

Κάθε φορά που κρυώναμε ως παιδιά, το πρώτο πράγμα που έφτιαχνε η μαμά για να αισθανθούμε καλύτερα ήταν η κοτόσουπα και η αλήθεια είναι ότι πάντα έκανε τη δουλειά της! Και μπορεί στην παιδική ηλικία είχε συνδυαστεί με την αρρώστια, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό από αυτή τη σούπα στις γκρίζες μέρες του χειμώνα.

Γιουβαρλάκια σούπα

Ομοίως και τα γιουβαρλάκια σούπα, που σας κάνουν να χαμογελάτε σε κάθε κουταλιά. Μπορείτε να τα κάνετε και ντοματένια, αλλά με αβγολέμονο είναι πραγματικά η καλύτερη εκδοχή τους.

Χοιρινό με σέλινο φρικασέ

Είναι γεγονός ότι το αβγολέμονο και τα χόρτα δεν είναι η πρώτη επιλογή των παιδιών, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια όλοι υποκλίνονται στη νοστιμιά ενός καλομαγειρεμένου φρικασέ με χοιρινό ή αρνί. Οι μαμάδες πάντως το τιμούν συχνά στα κυριακάτικα τραπέζια.

Τραγανή σπανακοτυρόπιτα

Μία πίτα πάντα βρίσκει τη θέση της σε κάθε κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και τις καθημερινές για να συνοδεύει την οικογένεια στο σχολείο και τη δουλειά. Άλλοι προτιμούν την τυρόπιτα κι άλλοι τη σπανακόπιτα, αλλά τις περισσότερες φορές κερδίζει ο συνδυασμός τους ή αλλιώς μια τραγανή σπανακοτυρόπιτα. Οι πίτες είναι ένα φαγητό συνδεδεμένο με τα ελληνικά χωριά και τα ηλιόλουστα νησιά, τον ζεστό πέτρινο φούρνο, την γιαγιά που ανοίγει φύλλο με τον πλάστη.

Ταραμοσαλάτα

Ένα ξεχωριστό ελληνικό έδεσμα είναι και η ταραμοσαλάτα. Αποτελείται από αυγά ψαριού, αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά και αβγά πουλερικών.

Χωριάτικη σαλάτα

Διάσημο πιάτο αποτελεί και η χωριάτικη σαλάτα, γνωστή ως ελληνική σαλάτα και γίνεται με ντομάτα, αγγούρι, λάδι, ρίγανη και αλάτι. Προαιρετικά εμπλουτίζεται με φέτα, ελιές, κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη και ξύδι και για διακόσμηση μαϊντανός. Σχεδόν όλα τα εστιατόρια προσφέρουν χωριάτικη σαλάτα, ενώ είναι πανεύκολο να την φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Πηγές: olivemagazine.gr, discovergreece.com

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο