Τα χημικά από συσκευασίες τροφίμων αποτελούν κίνδυνο για την υγεία

Τελικά, το ότι θα πρέπει να τρώμε σπιτικό φαγητό πρέπει να ισχύει για την καθημερινότητά μας, καθώς πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Environmental Health Perspectives υποστηρίζει, ότι τα άτομα που τρώνε σπιτικό φαγητό εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων για την υγεία χημικών στοιχείων στο αίμα τους. H έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τη Λόρελ Σάιντερ από το Ινστιτούτο Silent Spring στη Μασαχουσέτη.

Αυτό, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη συμβαίνει γιατί οι συσκευασίες των έτοιμων γευμάτων στα σούπερ μάρκετ αλλά και των εστιατορίων που κάνουν delivery φαίνεται να εμπεριέχουν συστατικά, που ευνοούν τη μεταφορά βλαπτικών για την υγεία χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα χημικά αυτά είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) και εντοπίζονται σε διάφορα προϊόντα και εντοπίζονται σε διάφορα προϊόντα όπως είναι τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, αλλά και στο έδαφος, στο νερό και στα ζώα. Μάλιστα, μελέτες σε Αμερικανούς ενήλικες και παιδιά έχουν δείξει ότι ανιχνεύονται στην κυκλοφορία του αίματος του 97%-100% του πληθυσμού. Από ότι φαίνεται τα PFAS μπορούν να καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό και μέσω της διατροφή.
Για την έρευνα

Αναλύθηκαν δεδομένα από 10.106 εθελοντές της αμερικανικής μελέτης «US National Health and Nutrition Examination Survey» με στοιχεία, που καλύπτουν την περίοδο από το 2003 ως το 2014. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το τι είχαν φάει την προηγούμενη μέρα. Τα PFAS ανιχνεύθηκαν σε τρία στα τέσσερα δείγματα που ελήφθησαν στη διάρκεια της μελέτης.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις τους ήταν χαμηλότερες στα άτομα που έτρωγαν πιο συχνά στο σπίτι σε σχέση με όσους έτρωγαν έξω ή κατανάλωναν περισσότερο πρόχειρο φαγητό από delivery. Από τη μελέτη δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία από την έκθεση σε PFAS, καθώς ήταν μικρό το διάστημα παρακολούθησης των συμμετεχόντων.Ωστόσο, όπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης η κατάργηση της χρήσης PFAS στις συσκευασίες τροφίμων -όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει πρώτη η Δανία-θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Πηγή: ygeiamou.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο