Τη δικαστική οδό θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση της απόσπασης και επανατοποθετησης

Κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, άσκησαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιώντας μάλιστα πως θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην παραπάνω μέθοδο.

“Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στην Αττικό Μετρό να κάνει μελέτες που θα ταιριάζουν στη δική του προφητεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, προσθέτοντας πως η λύση που προτείνει η κυβέρνηση είναι “μη νόμιμη”. Εξαπέλυσε μάλιστα πυρά κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως από τη στιγμή που η λύση της in situ κατασκευής προχωρούσε και είναι εφικτή, η απόφαση για την απόσπαση και επανατοποθέτηση είναι ένας “ιδιότυπος πολιτικός ρεβανσισμός, όπου άνθρωποι του παρελθόντος σε άλλους ρόλους, έρχονται να πάρουν το αίμα τους πίσω. Στην ουσία όμως δεν είναι δικό τους αίμα, αλλά της Θεσσαλονίκης”, είπε.

Προειδοποίησε μάλιστα για περαιτέρω καθυστερήσεις με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης, καθώς όπως είπε, ο σταθμός δε θα είναι έτοιμος μέχρι το 2025 και με την απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί όλο το έργο μαζί σε λειτουργία, “12 από τους 13 σταθμούς αναγκαστικά θα περιμένουν το έναν σταθμό της Βενιζέλου”.

Ο κ. Μυλόπουλος μίλησε παράλληλα για το ζήτημα των αποζημιώσεων, τονίζοντας πως η μέθοδος της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα είναι “ζάχαρη και λουκούμι στα χέρια του εργολάβου που θα πάει στα δικαστήρια σε περίπτωση καθυστερήσεων”.

“Από εδώ και στο εξής, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει και ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι καταστροφική”, κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος.

“Ανεξήγητο, αψυχολόγητο και λυπηρό για την πόλη αυτό που ζούμε”, χαρακτήρισε η Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού το ζήτημα με την διατήρηση ή την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό του μετρό κατά την κατασκευή του.

Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή καταστροφή των αρχαιοτήτων, λέγοντας πως αν αποσπαστούν από τη θέση τους θα καταστραφούν και θα ακρωτηριαστούν. “Είναι μονόδρομος η κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων”, τόνισε.

Στην τοποθέτησή του ο Τάσος Κουράκης, πρώην πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές αν επικρατήσει η λύση που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα το μετρό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More