Τι αποφάσισε το Νομικό Συμβούλιο για την καμπάνια της Coca Cola με τον Παρθενώνα

Ύστερα από την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

συνεπάγεται πρώτον ότι η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται και δεύτερο ότι «οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C. (Coca Cola)», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση».

Να σημειωθεί πως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη με αφορμή τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει προ διμήνου σχετικά με την υποχρεωτική αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναπαραστάσεων μνημείων» και της συνεπαγόμενης απώλειας δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της χρήσης αναπαράστασης του Παρθενώνος από πολυεθνική εταιρεία, βάσει της απόφασης της τ. υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά (ΦΕΚ 2812/4-7-2019) απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις ελληνικές εταιρείες αναψυκτικών και συγκεκριμένα η Λουξ, η Βίκος και η ΕΨΑ είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, ζητώντας την απόσυρση της προωθητικής ενέργειας της Coca Cola, η όπου απεικονίζονταν ο Παρθενώνας και η Βουλή των Ελλήνων σε «συλλεκτικά» της μπουκάλια. Μάλιστα, Λουξ και ΕΨΑ προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και κατέθεσαν μήνυση εναντίον της πολυεθνικής εταιρείας εμφιάλωσης αναψυκτικών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Περί αναπαραστάσεως μνημείων

Με αφορμή τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει προ διμήνου σχετικά με την δήθεν υποχρεωτική αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναπαραστάσεων μνημείων» -δυνάμει του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 4598/2019- και της δήθεν συνεπαγόμενης απώλειας δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της χρήσης αναπαράστασης του Παρθενώνος από πολυεθνική εταιρεία, βάσει της απόφασης της τ. υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά (ΦΕΚ 2812/4-7-2019), η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ΝΣΚ, στις 25-11-2019 γνωμοδότησε ότι:

1. «Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002».
2. «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C. C. για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση».

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι:

1. Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.
2. Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση».

Πηγή: mononews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More