Τι είναι η μέθοδος της υπερθερμίας που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου

Μία αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση διάφορων μορφών καρκίνου χρησιμοποιείται εδώ και μερικές δεκαετίες στην Ελλάδα. Ο λόγος για την κλινική υπερθερμία, που σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία, προκύπτει ότι βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο διάφορων όγκων και συμβάλει αισθητά στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

“Τουλάχιστον 20 τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν δείξει ότι η προσθήκη υπερθερμίας στα άλλα θεραπευτικά σχήματα της ακτινο-χημειοθεραπείας αυξάνει σημαντικά και μεσοσταθμικά τα αποτελέσματα των  άλλων θεραπειών”, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 37ου Συνεδρίου Κλινικής Υπερθερμίας, ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Βασίλειος Κουλουλίας.

Σε ανασκόπηση 38 συνολικά μελετών, σε 3478 ασθενείς, (Cancer Treat Reviews 2015), φάνηκε ότι η προσθήκη υπερθερμίας στην ακτινοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του όγκου του μαστού, κεφαλής-τραχήλου, ορθού, τραχήλου μήτρας και παιδιατρικού καρκίνου. Επίσης σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας
(ESHO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC), αναφέρθηκε μια απόλυτη αύξηση 12% στη συνολική επιβίωση, όταν προστέθηκε υπερθερμία στη χημειοθεραπεία, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για σάρκωμα μαλακών ιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλία, η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας ξεκίνησε
στην Ελλάδα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 1986 με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. “Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας 433MHz για θέρμανση όγκων μέχρι 3,5 εκατοστά από την
επιφάνεια του δέρματος. “Έκτοτε, με τη συνεργασία του ΕΜΠ, τα συστήματα υπερθερμίας στο Αρεταίειο εξελίχθηκαν και σήμερα βρισκόμαστε στην 4η γενιά, με έλεγχο της προσφερόμενης ενέργειας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και καταχώρησης θερμομέτρησης. Η υπερθερμία εκτελείται και σήμερα αμέσως μετά την ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με συνεδρία μίας
ώρας, δύο φορές την εβδομάδα. Η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας συνεχίστηκε ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε υπερθερμία περισσότεροι από 1000 ασθενείς, διαφόρων τύπων καρκίνου, με αποτελεσματικότητα που έφτασε και την πλήρη ανταπόκριση στη
συνδυασμένη θεραπεία είτε με ακτινοθεραπεία είτε με χημειοθεραπεία. Σημειωτέον ότι κανένας ασθενής στο 1 ο τρίμηνο παρακολούθησης μετά την συνδυασμένη θεραπεία δεν εμφάνισε υποτροπή ή πρόοδο νόσου, ενώ η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πλήρη ανταπόκριση κυμάνθηκε από 30-65% και την μερική από 70-35%. Σήμερα η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας προσφέρεται δωρεάν από το Νοσοκομείο Αρεταίειο, λόγω της μη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ”, τόνισε ο κ. Κουλουλίας.

Με την εφαρμογή της μεθόδου της υπερθερμίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας και μπορεί εφαρμοστεί είτε τοπικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε μία περιοχή είτε σε ολόκληρο το σώμα.

Δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν επιβιώνουν σε θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών, με τη μέθοδο της υπερθερμίας διαλύονται και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Η μέθοδος εφαρμόζεται συνδυαστικά με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία δύο φορές τη βδομάδα, ενώ είναι ατοξική.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η Μελίνα Κακουλίδου, που είχε διαγνωστεί με λέμφωμα μαστού και μετάσταση στον 5ο οσφυϊκό σπόνδυλο και όπως τόνισε αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

“Ηθελα να αποφύγω  τις χημειοθεραπείες και τα γνωστά και ο δρόμος με έφερε στην υπερθερμία, μια άγνωστη για τους περισσότερους μέθοδο. Διάβασα πάρα πολλά και ήθελα να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Οι γιατροί μου σύστησαν να ακολουθήσω την υπερθερμία, σε συνδυασμό με τις χημειοθεραπείες και τα αποτελέσματα θα έλεγα ότι ήταν θεαματικά”, επισήμανε, αναφέροντας παράλληλα πως η θεραπεία κράτησε περίπου ενάμιση μήνα και συνδυάζοντας αυτή τη μέθοδο με ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία, οι όγκοι στη μέση και το στήθος εξαφανίστηκαν, ενώ δεν είχε παρενέργειες.

“Όλες οι τυχαιοποιημένες μελέτες για την Ογκοθερμία των τελευταίων 30 ετών, ήταν θετικές υπέρ του συνδυασμού. Υπάρχουν πολλές μελέτες και μετα-αναλύσεις, που δείχνουν ότι ο συνδυασμός με την υπερθερμία ελαττώνει τις παρενέργειες και αυξάνει την αποτελεσματικότητα, τόσο της χημειοθεραπείας όσο και της ακτινοθεραπείας, οπότε προκύπτει όφελος για τον ασθενή, αλλά όφελος και σε λογιστικά μεγέθη, αφού τοσυνολικό κόστος θεραπείας για το κράτος μειώνεται”, ανέφερε ο Άλφρεντ Μπάριτς, χειρουργός- ογκολόγος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας εξατομικευμένης ογκολογίας.

Ο διδάκτορας χειρουργικής του ΔΠΘ Λάζαρος Δανιηλίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε την αργοπορία της ελληνικής πολιτείας για την αποζημίωση της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών.

“Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ενεργοποιήσει το ψηφισμένο από το 2012 ΦΕΚ και θα εκδώσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου να αποζημιώνονται οι ασθενείς που κάνουν υπερθερμία από τον ΕΟΠΥΥ και στην Ελλάδα. Η υπερθερμία ως συμπληρωματική μέθοδος στη μάχη εναντίον του καρκίνου είναι πια παγκοσμίως διαδεδομένη. Επιστημονικά έχει αποδεχθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, αυξάνοντας την επιβίωση . Στις ΗΠΑ έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές με ένδειξη εφαρμογής της στις υποτροπές καρκίνου του μαστού, ενώ είναι πολύ κοντά η ένδειξη εφαρμογής της στον καρκίνο του προστάτη και τα γλοιοβλαστώματα.

Στην Ευρώπη αποζημιώνεται από το Δημόσιο σε πολλές χώρες (Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία). Έχει ευρεία εφαρμογή στα σαρκώματα, σε όγκους τραχήλου, καθώς και σε τοπικές υποτροπές καρκίνου. Στην Γερμανία και την Ολλανδία συνδυάζουν την υπερθερμία με την ανοσοθεραπεία, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για θετικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας καιΚαινοτομίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, σήμερα γίνεται έρευνα με θερμοευαίσθητα λιποσώματα, ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη στον όγκο χημειοθεραπεία.

Η δυνατότητα περιορισμού της υπερθερμίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος μπορεί να επιτρέψει και τη στόχευση της χημειοθεραπείας. Αν επαληθευτεί η έρευνα, μπορεί αντί της χορήγησης του χημειοφαρμάκου ενδοφλεβίως, με αποτέλεσμα τις γνωστές παρενέργειες, να γίνει χορήγηση με τη χρήση θερμοευαίσθητων λιποσωμάτων. Τα θερμοευαίσθητα λιποσώματα
είναι σφαιρίδια φτιαγμένα από μια λιπιδιακή μεμβράνη παρόμοια με την κυτταρική, η οποία μπορεί να διαλυθεί, όταν το λιπόσωμα βρεθεί σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, μεγαλύτερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου. Αν, λοιπόν, καταστήσουμε ένα θερμοευαίσθητο λιπόσωμα φορέατου χημειοφαρμάκου, τότε αυτό μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα, χωρίς καμιά
επίπτωση στους υγιείς ιστούς. Αντίθετα, με τη βοήθεια της τοπικής υπερθερμίας, μπορούμε να διαλύσουμε το περίβλημα του λιποσώματος και να πετύχουμε τοπικά την έκλυση του χημειοφαρμάκου. Αυτό έχει διπλά θετικό αποτέλεσμα: Από τη μια πλευρά, επιτρέπει την χημειοθεραπεία, με μειωμένες παρενέργειες, άρα και την αύξηση της χορηγούμενης δόσης, αφού αυτή καταλήγει κυρίως στον καρκινικό όγκο (στοχευμένη θεραπεία), από την άλλη,
η ταυτόχρονη υπερθερμία στην περιοχή του όγκου ενισχύει τη δράση της χορηγούμενης δόσης”, κατέληξε ο κύριος Δανιηλίδης.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν παράπονο, για το γεγονός ότι η μέθοδος εφαρμόζεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις, καθώς οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε υπερθερμία μόνο στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

‘Ενώ ένα καινούργιο φάρμακο και ίσως πάρα πολύ ακριβό, θα μπορούσε να εισαχθεί στην κλινική πρακτική, με μια φάση μελέτης ΙΙΙ, η υπερθερμία, που είναι μια θεραπεία που δεν έχει το κόστος που έχει ένα ανάλογο φάρμακο, θα πρέπει να περνάει μέσα από συμπληγάδες» είπε ο κ. Κουκουλίας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου το Σάββατο 21Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία για το κοινό στο Δημαρχείο Πανοράματος, από τον κ.
Δανιηλίδη.

 

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More