Τουρκία: Στήριξη της λίρας από τις τράπεζες έως τις εκλογές

Η Άγκυρα ζητάει από τις τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν τη λίρα, περιορίζοντας αισθητά τις ανταλλαγές νομισμάτων, τουλάχιστον έως τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης στο Reuters, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μία νομισματική κρίση, όπως αυτή που έζησε η χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα είχαν ως αποτέλεσμα το overnight swap επιτοκίου να εκτιναχθεί στο 700%, τα υψηλότερα με διαφορά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο στους ξένους επενδυτές που θέλουν να στοιχηματίσουν κατά του τουρκικού νομίσματος.

Επενδυτές και οικονομολόγοι ζητούν πάντως μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Μόνο έτσι, τονίζουν, θα σταθεροποιηθεί η λίρα. Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε υπό πίεση σήμερα, υποχωρώντας έως και 1,6% στις 5,4115 λίρες ανά δολάριο, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More