Το ερευνητικό Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» κατέγραψε σταχτοδελφίνια στο Αιγαίο Πέλαγος (ΦΩΤΟ)

Κάθε ερευνητική αποστολή του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στο Αιγαίο έχει μία μοναδικότητα ακόμα και σε θάλασσες που διαπλέει εδώ και 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής στη θαλάσσια περιοχή των Λειψών – Πάτμου, αλλά ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο, τη Σάμο και τους Φούρνους με τα βαθιά απότομα νερά και τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνάει τα 1100 μέτρα σε βάθος, καταγράφηκαν σταχτοδέλφινα (ένα από τα ελάχιστα μελετημένα και σχετικά άγνωστα είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσές μας), φυσητήρες, ζιφιούς και κοινά δελφίνια (τα οποία σε αντίθεση με την ονομασία τους είναι ιδιαίτερα σπάνια).

Παράλληλα, με τη στενή και διαχρονική συνεργασία των ψαράδων από το νησί των Φούρνων ολοκληρώθηκε η προεργασία για την καταγραφή των κοραλλιών και των υφάλων ροδοφυκών στα βαθιά νερά, τα οποία εύστοχα αποκαλούνται το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Αιγαίου».

Η τρισδιάστατη καταγραφή τους με σύγχρονα μέσα έρευνας θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας από τις επόμενες ερευνητικές αποστολές, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στο λιμάνι εν τω μεταξύ συνεχίζονται εντατικά οι προετοιμασίες για τα δύσκολα ταξίδια των επόμενων εβδομάδων. Στόχος όλων όσων απαρτίζουν τις ερευνητικές ομάδες και τις ομάδες δράσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, είναι να μην λείψει η έρευνα ούτε μία μέρα από το Αιγαίο! Εάν δεν καλυφθούν τα σημαντικά κενά γνώσης που υπάρχουν για τη ζωή των θαλασσών, είναι αδύνατον να προστατευθούν!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More