Το μήνυμα της Κ. Νοτοπούλου για τη σημερινή ημέρα μνήμης

Να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή τονίζει στο μήνυμα της η Κατερίνα Νοτοπούλου για τη σημερινή ημέρα από την πορεία τιμής για τους 46.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους, που οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

“Σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή.

Σήμερα που το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το αυγό του και κυκλοφορεί , βανδαλίζει, προπηλακίζει, δολοφονεί.

Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη για να νικήσουμε το φασισμό του σήμερα. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Η επανειλημμένη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος μας συνταράσσει .

Γι’ αυτό η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών, ούτε καν μόνο των μαρτύρων που ζουν ακόμη. Είναι το δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη.

Παράλληλα, ως δημοκράτες πολίτες αλλά και οι φορείς, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες.

Όπως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπως το Πάρκο Μνήμης.

Όπως η πρωτοβουλία που πήραμε πριν από περίπου δύο μήνες, ούσα τότε Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, και συγκαλέσαμε σύσκεψη των φορέων της πόλης ζητώντας την άρση διαγραφής από τα μητρώα των εκτοπισθέντων και εξοντωθέντων στα Ναζιστικά στρατόπεδα Θεσσαλονικέων Εβραίων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε ηθικά τη μνήμη των συνανθρώπων μας.

Η διαγραφή τους αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα αγκάθι στην συλλογική μνήμη, αλλά και ανοικτή πληγή στην ψυχή των απογόνων τους”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More