Το παρασκήνιο των Βρυξελλών

Σήμερα θα αλλάξουμε και εμείς πίστα. Θα φύγουμε από την αθηναϊκή και θα χορέψουμε στη βρυξελλιώτικη, όπου παίζεται πλέον το μέλλον της Ευρώπης.

Εκεί περισσεύουν οι διαβουλεύσεις, όπως και οι τηλεδιασκέψεις, όπως διαβάζουμε στον “Βηματοδότη”. Το μεσημέρι της Τετάρτης συνήλθε το Κολλέγιο των Επιτρόπων, όπου αξιολογήθηκαν διάφορες προτάσεις για το πως θα αντιδράσει η Ευρώπη οργανωμένα και δυναμικά απέναντι στην τρέχουσα υγειονομική κρίση και στην παρεπόμενη οικονομική.

Εν τω μεταξύ τα πρωθυπουργικά γραφεία σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο είχαν πάρει φωτιά.

Οι επικεφαλής συνομιλούσαν μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πολλές διαφορές και να υπάρξει μια κάποια λύση – όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός – ικανή να βγάλει την Ευρώπη από την εσωτερική κρίση συνοχής και την απειλή της διάσπασης που εμφανίστηκε σχεδόν μαζί με τον κορωνοϊό.

Κάποια στιγμή μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, σήμανε συναγερμός και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι έτρεξαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τελικά αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαβουλεύσεις το Κολλέγιο των Επιτρόπων κατέληξε σε μια πρόταση η οποία θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ των ηγετών στη σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με αυτή παρακάμπτεται ο σκόπελος των ευρωομολόγων και αντί αυτών θα διαμορφωθεί ένα Ταμείο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα προικοδοτηθεί με ισχυρούς χρηματοδοτικούς πόρους που θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό θα γίνει με την εγγύηση του επταετούς Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Με αυτή τη γιγαντιαία εγγύηση η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρηματοδοτηθεί και θα διαθέσει τους πόρους στο Ταμείο Ανασυγκρότησης και αυτό με τη σειρά του θα τους διαθέτει στις χώρες μέλη με ευνοϊκούς όρους ώστε να υπάρξει πραγματική στήριξη για την έξοδο από την κρίση. Θα πρόκειται για δάνεια ευτελούς επιτοκίου και μακράς διάρκειας 50-60 ετών ώστε να μην δημιουργούν βάσεις για νέα κρίση χρέους μετά τον κορωνοϊό.

Πηγή: tovima.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More