Το σχολείο όπου φοίτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα γραμματόσημα των τουρκικών ταχυδρομείων

Μια έκπληξη και ταυτόχρονα μεγάλη τιμή επιφύλαξαν τα τουρκικά ταχυδρομεία για το σχολείο που φοίτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πριν ενάμιση μήνα εκπρόσωποι των τουρκικών ταχυδρομείων πέρασαν το κατώφλι του και πρότειναν στον διευθυντή του, Γιάννη Δεμιρτζόγλου να δημιουργήσουν γραμματόσημα για το Ζωγράφειο.

«Είναι μια προσπάθεια των τουρκικών ταχυδρομείων να μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, νοσταλγικές. Δεν θέλουν να ‘’σβήσει’’ ο παραδοσιακός τρόπος της αλληλογραφίας και του φιλοτελισμού. Το παραδοσιακό ‘’γράμμα’’ διανύει περίοδο παρακμής. Είναι πλέον γεγονός πως σήμερα οι περισσότεροι αλληλογραφούμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρει στο ethnos.gr o  κ. Δεμιρτζόγλου.

Στο γραμματόσημο απεικονίζεται η Χιακή  Σφίγγα, το κατεξοχήν έμβλημα του ιστορικού Ζωγραφείου, που συμβολίζει «τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας».

 

Το Ζωγράφειο

Το κουδούνι στο Ζωγράφειο ακούστηκε για πρώτη φορά το 1893. Το ιστορικό κτίριο σχεδίασε ο καταξιωμένος Ρωμιός αρχιτέκτονας Περικλής Φωτιάδης και χρηματοδότησε ο Ηπειρώτης τραπεζίτης Χρηστάκης Ζωγράφος. Η πρόσοψή του είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο, ενώ η κεντρική είσοδός του στηρίζεται σε δύο μαρμάρινες παραστάδες κολόνες και δύο κίονες με λιτά κιονόκρανα.

Στο περίτεχνο αέτωμα πάνω από την κύρια είσοδο διακρίνεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα, τα παράθυρα του πρώτου ορόφου φέρουν επίσης αετώματα, ενώ στις δύο πλευρές της εισόδου διακρίνονται αντίστοιχα δύο ανάγλυφες σφίγγες, που αποτελούν το σύμβολο του σχολείου.

Που μπορείτε να τα βρείτε

«Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τα γραμματόσημα θα πρέπει να απευθυνθούν σ’ εμάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε τυπώσει 1.000 γραμματόσημα, αλλά αν δούμε ότι υπάρχει ‘’μεράκι’’ και ζήτηση μπορεί να τυπώσουμε άλλα 1.000» σημειώνει ο κ. Δεμιρτζόγλου.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρεται σαν μικρό παιδί όταν βλέπει όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνουμε και του δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Επίσης χαίρομαι γιατί σαν σχολείο πρωτοτυπήσαμε για μια ακόμη φορά» καταλήγει ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More