Το τρόφιμο με την ισχυρότερη αντιφλεγμονώδη δράση

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες φαίνεται να έχει το εκχύλισμα σπόρων αβοκάντο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances In Food Technology και το Nutritional Sciences.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State ισχυρίζονται ότι σε μια εργαστηριακή μελέτη ανακάλυψαν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο εν λόγω εκχύλισμα , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα αυτό να αντιπροσωπεύει μια πηγή για νέες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως συστατικά τροφίμων ή φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν το εκχύλισμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ως χρωστικό των τροφίμων και δεν έχει γίνει ακόμα σαφές «αν οι ενώσεις που ευθύνονται για το ζωντανό πορτοκαλί χρώμα του εκχυλίσματος διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην ικανότητά του να παρεμποδίζει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών μεσολαβητών», σημειώνει ο Joshua Lambert, καθηγητής της Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Penn State και επικεφαλής της μελέτης.

Για να προσδιορίσουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του εκχυλίσματος σπόρων αβοκάντο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα κυτταροκαλλιέργειας και ένζυμα που είναι σημαντικά για την ανοσολογική απόκριση στις φλεγμονές. Τα μακροφάγα κύτταρα (κατηγορία ανοσοκυττάρων) αναπτύχθηκαν σε τρυβλία και ενεργοποιήθηκαν είτε μέσω της παρουσίας προ-φλεγμονωδών ερεθισμάτων, είτε μέσω της απουσίας του εκχυλίσματος σπόρου αβοκάντο, με τους ερευνητές να καταγράφουν την παραγωγή σημαντικών προ-φλεγμονωδών μεσολαβητών και κυτταρικών μονοπατιών σηματοδότησης μετά από θεραπεία με το εκχύλισμα.

Ο Δρ. Lambert πιστεύει ότι η μελέτη θέτει τις βάσεις για περισσότερη έρευνα επειδή παρέχει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι υπάρχουν βιοδραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση στο αβοκάντο.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική επειδή ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, η κολίτιδα και πολλές άλλες ασθένειες σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές, εξήγησε ο Δρ. Lambert, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη μαζί με την ερευνητική του ομάδα.

«Το επόμενο βήμα πριν μπορέσουμε να βγάλουμε περαιτέρω συμπεράσματα σχετικά με την αντιφλεγμονώδη δράση του εκχυλίσματος αβοκάντο είναι να σχεδιάσουμε μελέτες με ζωικά μοντέλα. Για παράδειγμα, μπορούμε να ενσωματώσουμε το εκχύλισμα σπόρου αβοκάντο στη δίαιτα ποντικιών με ελκώδη κολίτιδα και να εξετάζουμε αν είναι σε θέση να μειώσει τη φλεγμονή», δήλωσε ο Δρ. Lambert.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο