Τσίπρας: «Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μετρό γιατί η ΝΔ εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ»

Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως «εγκληματικές» τις κινήσεις που έγιναν από το κυβερνών κόμμα στο θέμα της πανδημίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «δεν έχει μετρό επειδή η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας στην «ΜτΚ» ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «προστασία της ζωής σήμερα σημαίνει δύο πράγματα: Την ενίσχυση του ΕΣΥ και παράλληλα την οικονομική στήριξη των πληττόμενων. Χωρίς το δεύτερο σκέλος δεν υπάρχει πραγματικά προστασία της ζωής. Η κυβέρνηση τελικά δεν έκανε τίποτα από τα δύο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών κάνει λόγο για «διπλωματική ήττα του Ερντογάν».

«Δεδομένη η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας»

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «δεδομένη» την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Το γεγονός όμως ότι η κοινωνία είναι ανοχύρωτη μπροστά στο δεύτερο κύμα είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών κυβερνητικών επιλογών. Η κυβέρνηση συνειδητά σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Από ανικανότητα και ιδεοληψία υποτίμησε τον κίνδυνο της πανδημίας και αδυνατεί να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα στήριξης», επισήμανε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι «οδηγούμαστε σε νέο lockdown αυτή τη στιγμή ακριβώς επειδή το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του. Εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία λειτουργούν με λιγότερους εργαζόμενους, τα τεστ δεν συνταγογραφούνται και η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Ο δεύτερος κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτός της κοινωνικής κατάρρευσης. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης είναι ανεπαρκέστατα και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε έκρηξη των λουκέτων και της ανεργίας.».

«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μετρό γιατί θέλει ο Μητσοτάκης να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ»

Για το θέμα του μετρό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν έχει Μετρό γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε ένα έργο τελματωμένο για χρόνια και το έφτασε στο 85% της ολοκλήρωσής του. Σήμερα θα λειτουργούσε πλην του Σταθμού της Βενιζέλου. Και δεν λειτουργεί μόνο και μόνο για να δικαιωθεί το αφήγημα της ΝΔ. Επίσης οι Θεσσαλονικείς πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτω από τον σταθμό Βενιζέλου υπάρχει ένας ανεκτίμητος αρχαιολογικός πλούτος. Ουδείς έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει τη καταστροφή του. Η τεχνική λύση είναι άρτια. Η πόλη μπορεί να έχει και μετρό και αρχαία. Και το κυριότερο μπορεί να έχει μετρό άμεσα και όχι σε βάθος πενταετίας».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές»

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως τα λάθη στο θέμα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν σε αδιέξοδο. «Μια σειρά από λάθη και παραλείψεις μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την αδράνεια και την ολιγωρία στη Θεσσαλονίκη είναι εγκληματικές. Έχω την αίσθηση ότι έχουνε πια χάσει τον έλεγχο συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας. Απλά η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πολλές απώλειες». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «Δευτέρα πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την μετάδοση του ιού και το βράδυ τα έκλεισαν. Και αυτό χωρίς να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που τόσο καιρό ζητούσαν μέτρα για την λειτουργία των σχολίων με ασφάλεια. Ή μήπως ξεχάσατε τις πρωτοφανείς εικόνες λίγες μέρες πριν την επιβολή της καραντίνας με κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές και ιερείς να συνωστίζονται για μία φωτογραφία του Αγίου Δημητρίου; Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας για την εξάπλωση του ιού συνολικά στην βόρεια Ελλάδα είναι η κατάσταση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπέρ-μετάδοσης του ιού, με τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και κυρίως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να έχουν ουσιαστικά καταργηθεί».

Πρόσθεσε επίσης πως «για τη κυβερνητική προπαγάνδα ήταν πιο εύκολο να κατηγορεί τους νέους ανθρώπους “ότι γλεντάνε”. Λες και δεν είναι χιλιάδες νέοι που εργάζονται στην πρώτη γραμμή στην εστίαση ή στις αποθήκες των supermarket. Αν προσθέσουμε και την ντροπιαστική εικόνα με τις δημόσιες μεταφορές της πόλης βλέπουμε μια σειρά από παράγοντες που δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι μίλησε με ανθρώπους του ΕΣΥ, οι οποίοι υπογράμμισαν τη «χαμένη ευκαιρία των τελευταίων 8 μηνών».

«Το όριο όμως που επιτάχυνε τις αρνητικές εξελίξεις είναι η αδυναμία του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει. Μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Επέλεξα να σταθώ δίπλα τους και να ακούσω από πρώτο χέρι τη δική τους ιστορία. Όλοι μιλάνε για τη χαμένη ευκαιρία των τελευτών 8 μηνών. Για την ενίσχυση που δεν ήρθε. Για το ανθρώπινο δυναμικό που είναι στο όριο του burnout αλλά συνεχίζει να δίνει με αυταπάρνηση αυτή τη μάχη καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για τις ΜΕΘ

Στο «καυτό» θέμα των ΜΕΘ όπου η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να επέμβει προκειμένου να δημιουργηθούν καινούριες λόγω της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στον πόλεμο που δίνουμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής το ΕΣΥ αποτελεί την πρώτη γραμμή της μάχης. Η πρώτη γραμμή λοιπόν δεν ενισχύθηκε όσο μπορούσε. Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες όπου υπάρχει αναστολή των δημοσιονομικών περιορισμών της Ε.Ε. και μία συνολική κατεύθυνση για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Αντί αυτού η κυβέρνηση έχει αφήσει αναξιοποίητα ακόμα και 4,5 δις ευρωπαϊκούς πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στον τομέα της υγείας αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς». Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί πρώτα από όλα υποτίμησε το μέγεθος της πανδημίας. Το ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης όμως γιατί οι ιδεοληψίες τους δεν τους το επιτρέπουν. Θυμόμαστε προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι πλεονάζουν οι γιατροί στο ελληνικό σύστημα».

«Η κυβέρνηση δεν έχει ακούσει τους ειδικούς»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «εμείς παραλάβαμε ένα δημόσιο τομέα που λειτουργούσε στην βάση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Κερδίσαμε την επιστροφή στον κανόνα “ένα προς ένα”. Προχωρήσαμε σε 19.000 προσλήψεις από τις οποίες σχεδόν οι 9.000 ήταν μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παραλάβαμε 430 κρεβάτια ΜΕΘ και παραδώσαμε 560, σχεδόν 30% αύξηση σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Χωρίς αυτές τις κινήσεις το ΕΣΥ δεν θα είχε αντέξει στο πρώτο κύμα. Από το πρώτο όμως στο δεύτερο κύμα κυριάρχησε η προπαγάνδα και ο αυτοθαυμασμός αντί της προετοιμασίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακούσει τους ειδικούς ούτε στο αίτημα για την δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ. Έστω και τώρα οφείλει να προχωρήσει σε 15.000 μόνιμες προσλήψεις, στην επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, στην συνταγογράφηση των τεστ και στην ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στα ΜΜΜ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα σπατάλης χρόνου από την πλευρά της κυβέρνησης. «Οι καθημερινές εικόνες με τον συνωστισμό των πολιτών στα ΜΜΜ αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα σπατάλης χρόνου από τη μεριά της κυβέρνησης. Αντί έστω και τώρα να κάνει την αυτοκριτικής της επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να προσβάλει την κοινωνία. Γιατί όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι δεν χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία ή τα κυβερνητικά στελέχη απαντάνε ότι στα ΜΜΜ δεν μεταφέρεται ο ιός, δεν απαντάνε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσβάλουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν εν μέσω πανδημίας μια αδιανόητη κατάσταση.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν μείωση των δρομολογίων σε σχέση με τη δική μας περίοδο. Επιστρέψτε μου όμως να μην σταθώ εκεί. Αντιμετωπίζουμε ή όχι σήμερα μια ειδική συνθήκη, μία σημαντική μάχη; Ο κ. Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει μάλιστα τη φράση πόλεμος. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη αντί η κυβέρνηση να κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων της επιλέγει να κάνει συγκρίσεις με το τι συνέβαινε πριν από δύο χρόνια; Είχαμε πριν από δύο χρόνια τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας; Έχουν ήδη χαθεί 8 μήνες, ας μην χάσουμε άλλο καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Επέλεξαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό για τα 750 λεωφορεία που είχαμε δρομολογήσει ακριβώς επειδή το σχέδιο τους ήταν η ιδιωτικοποίηση των μεταφορών. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν οδηγοί αποσπασμένοι σε υπουργικά γραφεία. Στην Αττική 270 λεωφορεία και Τρόλεϊ που χρειάζονται μικρές επισκευές είναι ακινητοποιημένα. Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη προσωπικού και η ενίσχυση του στόλου».

«Πολιτική λεηλασίας εισοδημάτων από τον Κ. Μητσοτάκη»

Στο θέμα της οικονομίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φορτώσει την οικονομική της αποτυχία στην πανδημία. «Δεν είναι όμως έτσι. Η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%, ρυθμός μεγαλύτερος του τότε ευρωπαϊκού μέσου όρου, και κατάφερε να φέρει ύφεση ήδη από το τέλος του 2019. Πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας δηλαδή. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι εν μέσω πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει μια πολιτική λεηλασίας εισοδημάτων και δικαιωμάτων. Ο νέος πτωχευτικός νόμος καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ένας νόμος που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε τολμήσει να προτείνει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφού νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία σχεδιάζει να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί και το 8ωρο.

Έχει μήπως κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πληττόμενους κλάδους; Η απάντηση είναι ξανά όχι. Θέλω εδώ να είμαι ξεκάθαρος, προστασία της ζωής σήμερα σημαίνει δύο πράγματα: Την ενίσχυση του ΕΣΥ και παράλληλα την οικονομική στήριξη των πληττόμενων. Χωρίς το δεύτερο σκέλος δεν υπάρχει πραγματικά προστασία της ζωής. Η κυβέρνηση τελικά δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Δεν γίνεται σήμερα αντί να επιλέγεις την μη επιστρεπτέα ενίσχυση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να τους παρέχει επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή ξανά μια μορφή δανεισμού. Δεν γίνεται να μην επιλέγεις την στήριξη της εργασίας και όχι την επιδότηση της ανεργίας μέσα από τις αναστολές συμβάσεων.

Είναι ρεαλιστικές αυτές οι προτάσεις; Απόλυτα! Είναι ρεαλιστικές γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια δημοσιονομική δημοκρατική ασπίδα για τη χώρα. Τα 37 δις δεν ήταν απλά ένα λογιστικό μέγεθος αλλά η δυνατότητα η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής. Αυτή τη δυνατότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν την εκμεταλλεύτηκε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο